Inför Eurovision Song Contest

Från Wikipedia
Version från den 27 juni 2017 kl. 03.25 av LarskeBot (Diskussion | Bidrag) (→‎Referenser: flyttad kategori, replaced: [[Kategori:TV-program på SVT → [[Kategori:TV-program i SVT med AWB)
Inför Eurovision Song Contest
GenreMusikprogram
Programledare*Per Sinding-Larsen
(2002-2003)
*Ola Lindholm
(2004)
*Annika Jankell
(2005),
*Christer Björkman
(2006–2012, 2016),
*Niklas Strömstedt[1]
(2013),
*Malin Olsson[2]
(2014),
*Sarah Dawn Finer[3]
(2015)
Lagledare*Malin Roos
(2013),
* Christer Björkman
(2014-2015)
Längd (per avsnitt)ca 60 minuter
Antal säsonger15
LandSverige Sverige
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning19832001,
2002-2016
Kronologi
Relaterade programEurovision Song Contest

Inför Eurovision Song Contest var ett musikprogram på Sveriges Television som sänds inför musiktävlingen Eurovision Song Contest under åren 2002-2016. I programmet lyssnar och diskuterar en inbjuden panel bidragen som tävlar i det årets upplaga av Eurovision Song Contest. I vissa säsonger har man enbart lyssnat och sedan kort diskuterat varje lands bidrag, medan man mellan åren 2002-2012 har gett poäng på olika skalor till bidragen. Den totalpoäng som varje land sedan då fick var sedan panelens gissning om hur slutresultatet skulle bli. Före 2001 och åren 2013-2014 var det istället den förstnämnda varianten som Sveriges Television har använt sig av, men 2015 återgår programmet till att bli ett poängsättande program som tidigare.[4] Programserien gjordes första gången år 1983 och har därefter sänts årligen inför ESC med undantag för vissa år. Mellan åren 2004-2007 gjordes programmen i samarbete med public service-bolagen i Danmark, Finland, Island och Norge.

Programupplägg

Programmet går ut på att visa upp de tävlande ländernas bidrag i det årets upplaga av Eurovision Song Contest. I säsonger som har sänts efter 2002 har Sveriges Television bjudit in gäster till programmet som har fått tycka till och därefter vissa år ha fått ge poäng till bidragen, poäng som sedan har gett en rankinglista över hur det möjligen kan gå i den riktiga tävlingen. Åren 2013 och 2014 byttes detta upplägg ut till att enbart ha inbjudna gäst/er som istället för att få ge poäng har istället gett sin åsikt om bidraget.[4]

Antalet program som görs varje år har varierat mellan tre och fyra, beroende på hur många länder som deltar. Sedan år 2004 görs dock alltid fyra program vilket beror på den semifinal som EBU införde det året som också gör att fler länder tävlar. Oftast brukar tre eller tre och ett halvt avsnitt handla om semifinalisterna. Sedan år 2008 brukar även det fjärde programmet innehålla semifinalister då man från EBU:s håll ändrade reglerna till att bara "The Big Five" och värdlandet är direktkvalificerade till finalen.

Enligt EBU:s regelverk måste alla tävlande länder göra Inför-program där alla bidrag som sedan ska tävla i ESC det året ska visas upp. Detta av rättviseskäl. Däremot finns inga krav på hur programmen utformas, så länge varje TV-bolag visar upp bidragen i någon form.

Historia

Före år 2002 gjordes endast presentationer av varje tävlande lands bidrag. Det första året som programmet gjordes var år 1983, det året som Sverige representerades av låten "Främling" av Carola Häggkvist. Detta program var en halvtimme långt och sändes tio dagar för Eurovisionfinalen. Från år 1985 började Inför-delen delas upp i flera olika delar där man i varje del presenterade olika antal länder i varje program. Att man gjorde så kan ha sin förklaring att runt tjugofem länder per år deltog och att man av platsskäl inte kunde visa upp alla länder i ett avsnitt. Fram till år 1997 sändes bara programmet i Sverige, men året därpå gjordes programmet i samproduktion med norska NRK, då den dåvarande norska kommentatorn Jostein Pedersen agerade programledare. Året därpå var det dock bara Sveriges Television som gjorde programserien, vilket man också höll på fram till 2004.

Fram till år 2001 hölls bara en presentationsrunda av bidragen. Därefter förändrades upplägget då man tog in en panel för att betygsätta låtarna. 2002 bestod panelen av Fredrik Lindström och Bert Karlsson,[5] medan de år 2003 betygsattes av Lena Philipsson, Annika Lantz och Per Bjurman.

Utöver säsongen 1998 gjordes programmet i samproduktion med de nordiska public service-bolagen, SVT, DR, YLE, NRK och RÚV mellan 2004 och 2007 efter en idé av Per Sinding-Larsen som programledde 2002-2003. Juryn bestod då av en person från varje deltagande land (Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island). Språken som talades i sändningarna var svenska, finlandssvenska, norska och danska. Efter att varje nordiskt bidragsvideo spelats upp fick en ytterligare nordisk panel säga sitt om låtarna, fast inte ge poäng. Man agerade som nordiska rådet och kunde trycka på en grön, röd eller gul knapp. Dessa deltagare hade tävlat i Eurovisionen och/eller endast i sitt eget lands nationella uttagning ett eller flera år tidigare. Under de år som programmet var i nordisk samproduktion fanns alltid Thomas Lundin från Finland och Eirikur Hauksson från Island representerade i panelen.

Till sändningen år 2008 försvann den tidigare nordiska prägeln på programmet då ingen av de nordiska TV-bolagen, utom finska YLE, ville vara med och producera ihop med SVT. I Sverige kom en svensk kändispanel att bedöma det årets bidrag, men precis som tidigare år var Thomas Lundin från Finland med. Även Inför-programmen som sänts åren 2009-12 har bestått av fyra svenska kändisar samt Thomas Lundin från Finland. Den svenska versionen av programmet sändes även då i Finland på den svenskspråkiga tv-kanalen YLE FST5. År 2012 blev dock ett undantagsår eftersom YLE FST5 valde att göra ett eget Inför-program. Även NRK har efter 2008 gjort årligen egna Inför-program.

År 2013 och 2014 gjordes upplägget för programmet om. Femmannapanelen skrotades helt och istället blev programledaren kvar med en bisittare samt en eller två inbjudna gäster per program. Istället för att ge poäng fick gästerna, programledaren och bisittaren bara ge sin åsikt. I slutet av varje program skulle samtliga medverkande komma överens om en gemensam vinnare av de bidrag som spelades upp och i det avslutande programmet korades en slutgiltig vinnare. Varje program var uppdelad kring att spela upp de bidrag som tävlade i respektive semifinalshalva, men framförallt 2014 följdes ej startordningen korrekt. Till säsongen 2015 görs upplägget om än en gång då en panel på tre personer bjuds in och som dessutom får poängsätta bidragen denna gång. Upplägget med en bisittare kvarstår.[4]

Efter år 2012 har Sveriges Televisions slopat sin femmannapanel och har utvecklat programmet till en mindre panel där programledaren har en bisittare samt en eller två inbjudna gäster. Gästerna byts ut efter varje avsnitt. Bidragen som ska tävla i ESC det året spelas upp efter antingen den startordning de kommer att ha i ESC eller enligt den ordning SVT själva vill ha dem i (och då efter semifinalstrukturen med grova undantag även från denna ordning). Undantaget för startordningen görs för "Big Five"-länderna, vars startnummer ej är fastställda, dessa spelas istället upp efter en annan ordning. Efter att varje lands bidrag har spelats upp förs en kortare diskussion om bidraget/landet av panelen innan man går vidare till nästa land. I slutet av varje program ska panelen sedan komma överens om den låt panelen tror mest på som en vinnarkandidat, för att sedan i det avslutande programmet välja ut det bidrag som panelen tror mest på. I de två omgångarna år 2013 och 2014 varvades också bildmaterial från tidigare års Eurovisioner samt 2013 även förberedelsematerial i form av reportage från Malmö, där ESC skulle hållas vid.[1][2]

Den 17 mars 2017 meddelade SVT att programmet läggs ned. Detta på grund av omprioriteringar i kanalen och därtill vikande tittarsiffror. Därmed är det inte klart om programmet ska komma tillbaka igen i framtida Eurovision.

Övrigt

2007 medverkade Eirikur Hauksson i juryn, men han representerade också Island i Eurovisionen. När hans eget bidrag skulle poängsättas överlät han sin poängsättningsuppgift till programledaren Christer Björkman, som för övrigt gav Island en fyra. Alla de övriga i juryn gav en femma.

Inför Eurovision Song Contest 1992 i Malmö spelades programmen in med en "bakom kulisserna"-känsla bland förberedelser och scenbygge och med samma programledarpar som ledde den internationella sändningen, Lydia Capolicchio och Harald Treutiger. Så gjordes även inför sändningarna år 1985, då också Sverige arrangerade ESC. Det programmet finns att tillgå på Sveriges Televisions Öppet arkiv.

Säsongerna

Här anges bara personer som varit med sedan år 2002, eftersom det var då som programmet fick ett panelupplägg med fler personer involverade, istället för bara korta presentationer som det hade varit de flesta andra åren.

Säsong Sändnings-
datum
Antal
delar
Programledare Panel
Sverige Finland Norge Island Danmark
1
(2002)
29 april-13 maj 3 Per Sinding-Larsen Fredrik Lindström,
Bert Karlsson,
Pernilla Wahlgren
Ingen nordisk panel
2
(2003)
5-19 maj Lena Philipsson,
Annika Lantz,
Per Bjurman
3
(2004)
23 april-14 maj 4 Ola Lindholm Lotta Bromé Thomas Lundin Jostein Pedersen Eirikur Hauksson Jørgen de Mylius
4
(2005)
24 april-15 maj Annika Jankell Charlotte Perrelli Keld Heick
5
(2006)
25 april-16 maj Christer Björkman Nanne Grönvall Mads Vangsø
6
(2007)
13 april-7 maj Charlotte Perrelli Per Sundnes Adam Duvå Hall
7
(2008)
27 april-18 maj Lena Philipsson,
Shirley Clamp,
Thomas Järvheden,
Babben Larsson
Norge, Island och Danmark deltog ej.
8
(2009)
20 april-11 maj Charlotte Perrelli,
Petra Nielsen,
Marie Serneholt,
Christer Lindarw
9
(2010)
27 april-18 maj Kayo Shekoni,
Rennie Mirro,
Marie Serneholt,
Lena Philipsson
10
(2011)
19 april-10 maj Andreas Johnson,
Christine Meltzer,
Lotta Engberg,
Sarah Dawn Finer
11
(2012)
16 april-7 maj Gina Dirawi,
Lena Philipsson,
Lisette Pagler,
Måns Zelmerlöw
12
(2013)
21 april-12 maj Rickard Engfors,1
Shirley Clamp,1
Martin Rolinski,1
Robin Stjernberg1
Ingen nordisk panel
13
(2014)
4 april-2 maj3
14
(2015)
21 april-12 maj
  • Sarah Dawn Finer
    (programledare)
    • Christer Björkman
      (bisittare)
Kristin Amparo,
Tess Merkel,
Eric Saade
15
(2016)
26 april-6 maj Christer Björkman Oscar Zia,
Njol Badjie,
Helena Paparizou,
Wiktoria Johansson

1 En gäst per program.
2 Två gäster per program.
3 Programmet gjorde uppehåll en vecka p.g.a. programprioriteringar.

Andra Inför Eurovision-program

Eurovision Countdown

Inför ESC-åren 2008-2010 gjorde EBU i samarbete med varje års värdland ett eget "Inför Eurovision Song Contest" som sedan sändes på många av de tävlandes nationella TV-kanaler innan Eurovisionen ägde rum. Dessa avsnitt lades även upp på Eurovisionens officiella hemsida samt på YouTube. Programmen gick ut på att visa hur arrangörslandet förberedde sig inför tävlingen samt visa korta snuttar av de tävlande ländernas bidrag. Efter 2010 har inga fler Eurovision Countdown gjorts.

Sveriges Televisions programpresentatör Jovan Radomir var en av de två programledarna (2009 med Yana Churikova) under de två första åren som programmen gjordes. Till 2010 fick istället britten Ian Wright vara programledare.

De nordiska länderna

Efter att Inför-samarbetet mellan de nordiska public service-bolagen SVT, DR, YLE, NRK och RÚV upphört 2008 valde alla länderna att göra egna Inför-program.

Danmark

Uppgift saknas.

Finland

YLE valde att efter 2008 fortsätta visa den svenska varianten på sin egen kanal, möjligen beroende på att Thomas Lundin medverkade i programmen. År 2012 gjordes ett undantag då YLE Fem gjorde ett eget Inför-program, under namnet "De Eurovisa", med en egen panel som betygsätter och talar om bidragen. YLE FST5 har samtliga år därefter fortsatt att producera "De Eurovisa".

Island

Uppgift saknas.

Norge

År 2008 valde NRK att ha en mindre paneluppliknande införprogram som följde startordningen. Man spelade då upp alla länders bidrag och sedan fick panelen (och ibland även publiken) visa med olika flaggor vad de tyckte (grön för bra låt och röd för dålig låt). Året därpå skrotades det programmet och istället visades låtarna efter startordningen, dock utan någon panel. Programmet leddes av Norges "Head of delegation" Per Sundnes (som hade suttit med i panelen år 2007 och lett 2008 års program).

Efter att Norge tagit hem vinsten år 2009 gjordes ett större inför-program år 2010, som gick under namnet "Adresse: Fornebu", eftersom tävlingen skulle komma att hållas i Fornebu Arena i Oslo. Man hade denna gång ett liknande upplägg som år 2008, dock med en större lokal (och en större publik) samt en panel på tre personer som fick tycka till om bidragen. Till skillnad från de övriga åren visades nu bidragen inte enligt startordningen, utan efter geografisk placering. Varje program hade sin egen panel. 2011 års version av NRK:s införprogram blev precis som 2009 års införprogram, med skillnaden att programledaren Per Sundnes inte syntes i bild. Sedan år 2012 har NRK:s Inför-program haft upplägget med en sexmannapanel som får bedöma tävlingsbidragen med poäng. Bidragen spelas dock inte upp enligt startordningen.

Det kan tilläggas att alla NRK:s införprogram, även under samsändningsåren 2004-2007, har gått under namnet "Adresse" följt av den värdstad där Eurovisionen ska äga rum. Undantaget har bara varit 2010 års version som hette arenans namn.

Referenser