Informationssilo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En informationssilo är ett förvaltningssystem oförmöget till ömsesidigt utbyte med andra, liknande system. "Informationssilo" är ett nedsättande uttryck som kan användas för att beskriva en avsaknad av operativ ömsesidighet. Härledda varianter är "silotänkande", "silovision" och "silomentalitet".

Uttrycket används vanligtvis för inåtvända system där informationskommunikationen är lodrät. Kritiker av silor hävdar att chefer tjänar som informationsportvakter som försvårar samordning och kommunikation mellan avdelningarna och gör sömlös interoperabilitet med externa parter opraktiskt. De menar att silor tenderar att begränsa produktiviteten i praktiskt taget alla organisationer, att de innebär större risk för säkerhetsbortfall och sekretessöverträdelser och att de skapar frustration hos konsumenter som alltmer förväntar sig att erhålla sökt information omedelbart tillgänglig och fullständig.

Begreppet "siloeffekt" kan i affärs- och organisatoriska sammanhang användas för att referera till en brist på kommunikation och gemensamma mål mellan avdelningar i en organisation. Det är motsatsen till systemtänkande i en organisation. Siloeffekten hämtar sitt namn från lantbrukets lagringssilo, varje silo innehåller endast en typ av spannmål.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]