Ingeborg i Mjärhult

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ingeborg i Mjärhult, född 1665, död 1749, var en på sin tid mycket välkänd naturläkare och filosof; enligt Linné kom människor från hela Sverige för att söka hennes hjälp.

Biografi och verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Ingeborg var verksam som en så kallad klok gumma i Virestads socken i Kronobergs län i mitten av 1700-talet. Hennes religiösa teorier gick ut på att folklorens naturväsen, som älvor, tomtar och Näcken, i själva verket var Lucifers fallna änglar. Hon ansåg att människan bestod av två väsen, den jordiska (egentliga) människan, och en underjordisk avbild som färdades under jorden med fötterna mot sin avbild ovanför, och att sjukdom orsakades då denna människa under jorden hade träffat på något av Lucifers väsen.

Hon sades kunna säga vilken sjukdom en patient led av bara genom att undersöka till exempel en strumpa från personen: hon brukade då råda personen att be om ursäkt och offra mjölk till väsendet vid en av henne angiven sten eller dylikt. Hon trakasserades ofta av kyrka och myndigheter, men försvarade sig varje gång med att hon aldrig gjort något ont, och hon var också mycket populär.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]