Ingela Lind

Från Wikipedia
Ingela Lind
Ingela Lind under en författarafton vid Rönnells antikvariat i december 2014
Född25 februari 1943
Död4 april 2021 (78 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningKonstkritiker
FöräldrarHjalmar Frisell
SläktingarGunnel Frisell-Hallström (syskon)
Ellika Frisell (syskon)
Redigera Wikidata

Ingela Hjalmarsdotter Lind, född Frisell 25 februari 1943, död 4 april 2021,[1][2] var en svensk journalist och konstkritiker.

Hon studerade konst- och litteraturhistoria i Uppsala och fick sin första anställning på Sveriges Radios kulturredaktion 1967. 1980 gick hon över till Dagens Nyheter.[1] där hon under många år var konstkritiker, redaktionschef på kulturredaktionen samt tillförordnad kulturchef. Som kulturjournalist på Sveriges Television var hon bland annat programledare för Bildjournalen på 1990-talet och medverkade återkommande i Kulturnyheterna fram till 2020. Efter pensioneringen skrev hon flera egna böcker om konst och fördjupade sig särskilt i Bloomsburygruppens estetik och historia.

Ingela Lind var dotter till Hjalmar Frisell, syster till Ellika Frisell och halvsyster till Gunnel Frisell-Hallström. Hon var gift med docent Magnus G. Lind, som varit överläkareKarolinska Universitetssjukhuset,[3] samt mor till Jakob Lind, filmaren Daniel Lind Lagerlöf och Amelie Lind.

Ingela Linds pris[redigera | redigera wikitext]

År 2024 instiftade Linds familj och vänner Ingela Linds pris, ett pris till unga kritiker på 20 000 kronor som öronmärks till en resa till Venedigbiennalen. [4] [5]

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]