Inger Berggren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Inger Berggren
Eurovision Song Contest 1962 - Inger Berggren.jpg
Född 23 februari 1934 (83 år)
Bakgrund Stockholm, Sverige Sverige
Genre Schlager
Roll Sångerska
skådespelare

Inger Berggren, född 23 februari 1934 i Stockholm, är en svensk sångerska.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Berggren började sjunga i Thore Swaneruds orkester, och senare sjöng med Thore Ehrling, Simon Brehm och Göte Wilhelmsson. Hon är utbildad musikdirektör vid Musikaliska Akademien (1956) och kallades för "Den sjungande sångerskan".

Hon skivdebuterade redan 1952 med melodin "Nära" och fick 1958 en mindre framgång med "Vals Intim". Det stora genombrottet kom 1962 med Sol och vår, som vann den svenska Melodifestivalen. Den låten kom också att bli hennes största skivsuccé (som bäst 2:a på branschtidningen Show Business försäljningslista i april 1962). Sol och vår framfördes även av Lily Berglund i den svenska uttagningen, men det blev Inger Berggren som fick representera Sverige i ESC i Luxemburg, där låten hamnade på en delad sjundeplats.[1] Samma år fick Inger Berggren en långkörare på Svensktoppen med Elisabeth serenade, 33 veckor på listan och en förstaplacering. Året därpå fick hon en ny etta på Svensktoppen med Melodifestivalslåten Twist till menuett, som hon dock inte framförde i själva tävlingen. Inger Berggren medverkade också i Melodifestivalen 1967 som kompositör. Vem frågar vinden, framförd av Towa Carson, kom femma. Hennes egen version nådde som bäst en femteplacering på Svensktoppen.

Under 1970-talet arbetade Inger Berggren som musiklärare i Täby kommun, men fortsatte att sjunga in skivor. Hon har också arbetat som kapellmästare på Stadsteatern i Stockholm.

Inger Berggren är mor till skådespelerskan Gunilla Röör.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vem vann när?” (på svenska). Expressen. 9 mars 2017. http://www.expressen.se/noje/melodifestivalen/vem-vann-nar/. Läst 30 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Siw Malmkvist
Melodifestivalvinnare
1962
Efterträdare:
Monica Zetterlund