Ingmar Svedberg

Från Wikipedia

Ingmar Svedberg, född 4 maj 1944, död 23 februari 2015 i Helsingfors, var en finlandssvensk författare och litteraturkritiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Svedberg fick sin utbildning på Helsingfors Universitet och Svenska Handelshögskolan. Han arbetade mest som redaktör och litteraturkritiker vid bland annat Finlands rundradio och Hufvudstadsbladet. Han hade redan under skoltiden ett litteraturintresse och var då redaktör för Studentbladet.

Svedberg var redaktionssekreterare och chefredaktör för tidskriften Nya Argus från mitten av 1970-talet till mitten av 1880-talet. Hans främsta intresse var dock litteraturkritiken och han arbetade som timlärare i svensk litteratur vid Helsingfors universitet och lärare i litteratur vid Teaterhögskolan.

Svedbergs viktigaste förtroendeuppdrag var ordförandeskapet i Finlands svenska författarförening. Han var också under många år ordförande i det svenska sekretariatet för Arbetarnas Bildningsförbund (ABF).

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

I sitt eget författarskap riktar sig Svedberg främst till litteraturintresserade människor och vill förmedla insikt till sina läsare om litteraturens betydelse för att hitta sin egen identitet och förstå sin historia. Inte minst gäller detta i finlandssvenskarnas ställning som språklig minoritet.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]