Ingrid Marie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äpple av sorten Ingrid Marie, fotograferat i samband med Nordiska museets äppelfestival i september 2014.
Ingrid Marie-äpplen.

Ingrid Marie är en dansk äppelsort som i Sverige brukar räknas som ett höst- och vinteräpple. Sorten har sitt ursprung från ön Fyn i Danmark och är uppkallat efter läraren K. Madsens dotter. Det var Madsen som hittade trädet vid Høed skola, där det växte bland hallonbuskar, och hade troligen kommit från ett Cox Orange-frö. Frukten är rund och medelstor och skalet är mörkrött i färgen med ljusbruna prickar. Fruktköttet är gulvitt och friskt syrligt i smaken. Äpplet är en korsning av Cox Orange och Cox Pomona, enligt en undersökning gjord av Bjarne Larsen, Köpenhamns Universitet. [pometet.dk ”Ingrid Marie pometet.dk”]. Pometet.dk. pometet.dk.  Ingrid Marie började säljas i Sverige år 1946 av Alnarps Trädgårdar. [1] I Danmark började sorten säljas år 1936 av Mathiesens Plantskola.[2] Sorten är bäst att äta från november och framåt och blir därför ett typiskt juläpple. Ingrid Marie är hållbart och kan hålla sig ända fram till april. Under våren import från Danmark och Tyskland.

I Sverige odlas Ingrid Marie gynnsammast i zon I–III.[3]

Ingrid Marie har gett upphov till äppelsorterna:

Ingrid Marie utgjorde 2015 ungefär en fjärdedel av Sveriges totala produktion av äpplen. Den har 125 dagar mellan blomning och skörd, medelvikt 112 gram, densitet 0,81, sockerhalt 11,5% och syrahalt 0,8%.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Plantskolekataloger, Alnarps Trädgårdar.
  2. ^ Plantskolekataloger, Mathiesens Plantskola.
  3. ^ ”Ingrid Marie”. Äppelappen. Nordiska museet. http://appelappen.nordiskamuseet.se/start/#/tab/apple/18. Läst 14 oktober 2014. 
  4. ^ Obstsorten Atlas. Stuttgart. 1989