Initiativet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Initiativet
FörkortningIN
LandSverige Sverige
PartiordförandeMichael Wernstedt
Grundat23 november 2017
Politisk ideologiGrön ideologi
Socialliberalism
Politisk position"Både vänster och höger" samt GAL[källa behövs]
Europaparlamentet
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 20
Sveriges riksdag
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 349
Landstingsfullmäktige
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 1 678
Kommunfullmäktige
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 12 780
Webbplats
www.initiativet.se
Svensk politik
Politiska partier
Val

Initiativet (IN) är ett politiskt parti i Sverige. Partiet bildades den 23 november 2017. Partiledare sedan grundandet är Michael Wernstedt. I media har han, i relation till den politiska höger-vänster-skalan, beskrivit partiet som "både höger och vänster" samt uppgett att partiet i relation till GAL-TAN placerar sig i änden GAL (Grön, Alternativ, Libertär).[1] På partiets webbsida framgår därtill att partiet inte ser någon anledning, och inte heller något behov, av att positionera sig "mellan de olika existerande politiska blocken".[2]

Initiativet utgår ifrån sex värderingar: öppenhet, medkänsla, mod, optimism, medskapande, handlingskraft.[3] Utifrån en behovsanalys har partiet identifierat och valt ut sex politiska områden som de mellan åren 2018-2022 har för avsikt att forma sin politik utifrån. Dessa områden är: nästa generations demokrati, välmående och hälsa, ekosystem och hållbar utveckling, lärande och utbildning, värdeskapande och sysselsättning, inkludering och migration. Samtliga dessa politiska områden menar Initiativet "syftar till att öka förutsättningarna för välmående, tillit och utveckling för människor, organisationer, samhälle och planet".[4] Initiativets vision är "Välmående människor på en välmående planet".[5]

Initiativets organisation bygger till stor del på idéerna om deltagardemokrati, e-demokrati och självorganisering, och kan i viss mån liknas vid en gräsrotsrörelse. Partiet beskriver sig självt som värderingsstyrt snarare än ideologiskt, och prioriterar teman som ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, ökat folkligt engagemang för demokratin[6] och omställning av transport, energi och arbetsmarknad för att förena mänskliga behov med planetens ekologiska gränser.

Unikt för Initiativet i svensk politik är att de politiska frågorna arbetas fram gemensamt av medlemmarna med hjälp av digitala verktyg, i likhet med dess danska systerparti Alternativet[7]. Initiativet är registrerat hos Valmyndigheten och ställer upp i riksdagsvalet 2018.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Här föds ett nytt parti mitt i City - DN.SE” (på sv-se). DN.SE. 13 mars 2018. https://www.dn.se/sthlm/har-fods-ett-nytt-parti-mitt-i-city/. Läst 18 maj 2018. 
  2. ^ ”Vår berättelse | Initiativet” (på sv-SE). initiativet.se. https://initiativet.se/story-3/. Läst 21 maj 2018. 
  3. ^ ”Värderingar | Initiativet” (på sv-SE). initiativet.se. https://initiativet.se/varderingar/. Läst 21 maj 2018. 
  4. ^ ”Politik | Initiativet” (på sv-SE). initiativet.se. https://initiativet.se/politik/. Läst 21 maj 2018. 
  5. ^ ”Om oss | Initiativet” (på sv-SE). initiativet.se. https://initiativet.se/om-oss/. Läst 21 maj 2018. 
  6. ^ ”Initiativet planerar att bryta sig in via landsbygden”. Dagens Opinion. http://www.dagensopinion.se/initiativet-ska-bryta-sig-landsbygden. Läst 9 mars 2018. 
  7. ^ ”Nytt parti bjuder medborgarna att skapa partiprogram”. Aktuell Hållbarhet. https://www.aktuellhallbarhet.se/nytt-parti-bjuder-medborgarna-att-skapa-partiprogram/. Läst 9 mars 2018.