Initiativet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Initiativet
FörkortningIN
LandSverige Sverige
PartiordförandeMichael Wernstedt
Grundat23 november 2017
Politisk ideologiGrön ideologi
Socialliberalism
Politisk positionCenter[källa behövs]
Europaparlamentet
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 20
Sveriges riksdag
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 349
Landstingsfullmäktige
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 1 678
Kommunfullmäktige
Röstandel
0 %
Mandat
0 / 12 780
Webbplats
www.initiativet.se
Svensk politik
Politiska partier
Val

Initiativet (IN) är ett politiskt parti i Sverige. Partiet bildades den 23 november 2017 och kan definieras som i mitten på den politiska höger-vänster-skalan. Partiledare sedan grundandet är Michael Wernstedt.

Initiativets organisation bygger till stor del på idéerna om deltagardemokrati, e-demokrati och självorganisering, och kan i viss mån liknas vid en gräsrotsrörelse. Partiet beskriver sig självt som värderingsstyrt snarare än ideologiskt, och prioriterar teman som ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, ökat folkligt engagemang för demokratin[1] och omställning av transport, energi och arbetsmarknad för att förena mänskliga behov med planetens ekologiska gränser.

Unikt för Initiativet i svensk politik är att de politiska frågorna arbetas fram gemensamt av medlemmarna med hjälp av digitala verktyg, i likhet med dess danska systerparti Alternativet[2]. Initiativet är registrerat hos Valmyndigheten och ställer upp i riksdagsvalet 2018.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Initiativet planerar att bryta sig in via landsbygden”. Dagens Opinion. http://www.dagensopinion.se/initiativet-ska-bryta-sig-landsbygden. Läst 9 mars 2018. 
  2. ^ ”Nytt parti bjuder medborgarna att skapa partiprogram”. Aktuell Hållbarhet. https://www.aktuellhallbarhet.se/nytt-parti-bjuder-medborgarna-att-skapa-partiprogram/. Läst 9 mars 2018.