Innebandyboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En innebandyboll med dimplar på.

En innebandyboll är en boll som används i sporten innebandy. Bollen är gjord av plast. Det är en sfär som är ihålig. Den har en vikt på ca. 25-30 gram och en diameter på 72 mm. Det finns också 26 hål i bollen, där varje hål har en diameter på 11 mm.

I början hade bollen en slät yta. Men under de senaste åren har tillverkare börjat göra bollar med små fördjupningar på (dimplar), som kan ses på bollen i bilden. Dimplarna har effekten av minskat luftmotstånd och minskad friktion mot golvet, vilket medför ett träffsäkrare och snabbare skott. Idén med att göra dessa fördjupningar på en innebandyboll kom ifrån att ha sett en golfboll, som också har dimplar för att minska luftmotståndet.

Alla innebandybollar, såsom all annan innebandyutrustning, måste godkännas mot IFFs (Internationella Innebandyförbundet) "Material Regulations", om de ska få användas i nationellt- och internationellt seriespel. Testningen och godkännandet utförs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.


Olika modeller[redigera | redigera wikitext]

En innebandyboll behöver inte bara vara helvit (men detta är vanligast). Den kan vara allt ifrån helvit till exempelvis orange. Den kan även vara färgad inuti ("sprutfärgad"). Halva bollen kan även vara i en färg, och den andra halvan en annan. Men viktigt att poängtera är att regelrätta matchbollar alltid ska vara vita eller orange.