Inredning

Från Wikipedia
Version från den 13 december 2014 kl. 12.34 av Hans Frörum (Diskussion | Bidrag) (tillägg av text)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Interiör” leder hit. För pjäsen av Maeterlinck, se Interiör (pjäs).

Inredning är en form av interiörkonst, där en inredningsarkitekt eller annan person som agerar interiördesigner använder sig av diverse möbler, färg, prylar och andra föremål för att dekorera och möblera ett bostadsrum eller annat interiör (av franska intérieur).[1]

I offentliga lokaler sätts det andra anspråk på inredningsdetaljer av till exempel tillgängligheten vid lokalvård. I en inredning ingår förutom möbler bl.a. tapeter, tyger och belysning. Även fordon som bilar och bussar har inredningar som består av väggbeklädnad och stolar. Även båtar, fartyg och flygplan har inredning. Samtliga inredningar har sin särprägel och funktion för att fungera optimalt i sin miljö. Även materialet på olika föremål i bostaden eller lokalen, som olika träslag och olika metaller som kan användas som bord eller lampor.

Möblering

Möblering, d. v. s. sättet att placera möbler i ett rum, regleras i hög grad av traditionella mönster. Särskilt tydligt är detta i äldre hem på landsbygden, där enhetligheten i bostädernas planlösning medförde en lika påtaglig likhet i möbleringen. Vissa möbler – särskilt kistor – stod endast i förrådsutrymmen.

I ”stugan”, vardagsrummet, fanns under århundraden regelbundet eldstaden i det inre hörnet. Diagonalt mot härden placerades bordet med sina bänkar, medan sängen stod vid samma yttervägg som härden. Detta ”diagonala möbleringsschema” ersattes särskilt i östra Sverige (Småland – Uppland) av ett ”symmetriskt schema” med ett bord under gavelväggens fönster och en säng i vardera gavelhörnet. Alla möbler var uppradade längs väggarna.

Dessa ordningar försvann även på landsbygden under 1800-talets lopp i samband bl. a. med att nya hustyper med särskilt kök och ”finrum” slog igenom. I rum där han inte sov – sal, förmak o. s. v. – infördes högreståndsseden att ha ett bord mitt i rummet, vilket sedan kom att inverka på övriga möbler så de kom att lämna väggarna.

I nutid är bl. a. möbelfirmornas sätt att presentera sina ”möbelgrupper” en inte oväsentlig standardseringsfaktor för möbleringens utformning. [2]

Se även

Källor

  1. ^ ”Inredning: Vad är inredning egentligen?”. Inredningsvis.se. http://inredningsvis.se/inredning-vad-ar-inredning-egentligen/. Läst 6 augusti 2013. 
  2. ^ Bra Böckers lexikon, 1978