Insania

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Insania
Pseudonym(er)Insania Stockholm
BakgrundSverige Järfälla, Sverige
GenrePower metal
År som aktiva1992 –
SkivbolagNo Fashion Records, Black Lodge Records
Relaterade artisterHeel, Disdained, Jaded Heart, Shadows Past
Medlemmar
Tomas Stolt
Mikko Korsbäck
Niklas Dahlin
Dimitri Keiski
Peter Östros
Tidigare medlemmar
Patrik Västilä
Henrik Juhano
David Henriksson
Ola Halén
Johan Fahlberg

Insania är ett metalband från Järfälla i Stockholms län. För att inte förväxlas med det tjeckiska post-hardcorebandet INSANIA, lägger Insania ibland till suffixet Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bandet bildades 1992[1] av trumslagaren Mikko Korsbäck och elgitarristen Henrik Juhano. I början var också elbasisten Tomas Stolt medlem i bandet, men han hoppade av för att sedan återvända 1996. Korsbäcks skolkamrat Niklas Dahlin blev bandets andra-elgitarrist. Därutöver kom bandet även att inbegripa sångaren David Henriksson och klaviaturspelaren Patrik Västilä. Mikko Korsbäck hade tidigare själv sjungit, men han ville nu fokusera på trumtrakterandet.

Efter att ha spelat in två demos kom det första musikalbumet World of Ice (1999). Det andra, Sunrise in Riverland, spelades in i Finnvox Studio och kom ut 2001. Efter detta följde ett antal spelningar i Sverige samt en liten turné med Saxon. David Henriksson lämnade bandet efter turnén och ersattes av Ola Halén.

År 2002 var det dags att spela in ett nytt album, också det hos Finnvox Studio. Fantasy – A new Dimension kom ut i februari 2003. I slutet av 2002 valde Patrik Västilä att hoppa av för att fokusera på sina studier och ersattes av Dimitri Keiski. Strax efter lämnade även gitarristerna Henrik Juhano och Niklas Dahlin bandet av personliga skäl och startade bandet Disdained, där även Tomas Stolt, den nuvarande elbasisten i Insania, deltar. Peter Östros ersatte dem båda. Bandet valde att spela med endast en elgitarrist för att ge mer utrymme för klaviaturen.

En ny demo med fyra låtar spelades in runt årsskiftet 2003–2004. Bandet tecknade kontrakt med det svenska skivbolaget Black Lodge under sommaren 2005 och spelade in den nya skivan i december samma år. På grund av tekniska problem kom skivan, som heter Agony – Gift of Life inte ut förrän under första kvartalet 2007.[2] Under slutet av 2007 åkte Insania på Europaturné som förband, till finska Ensiferum.

Efter en ganska lång paus från musiken (bl.a. för att några av bandmedlemmarna blivit föräldrar) bestämde man sig så för att skriva nytt material, och för att träffas och repetera tillsammans igen. Tomas Stolt hade sedan en tid tillbaka varit basist i svenska Disdained, (där även Henrik Juhano och Patrik Västila varit medlemmar). Då Disdained var mitt under en skivinspelning under denna period, valde Tomas Stolt att satsa på detta band. Mikko Korsbäck och Henrik Juhano träffades under våren 2010 för att se om "gnistan" fortfarande fanns kvar för att skriva och producera musik tillsammans. Man märkte ganska direkt att man kunde skriva material på samma sätt som förut, och tillsammans med Peter Östros började man så att skriva nya låtar. Då Ola Halén ville satsa på sitt eget projekt - Shadows Past, valde man att ta in sångaren Johan Fahlberg från tyska Jaded Heart (där även Peter Östros är medlem).

Efter några spelningar i både Sverige och Finland kände Johan Fahlberg dock att tiden inte räckte till, (för både Insania, Jaded Heart och de andra banden som Johan är medlem i), så han bestämde sig för att sluta i Insania. Dimitri Keiski hade sadlat om från att spela klaviatur, och satsade nu på att bli basist i Insania. Problemet var nu att hitta en sångare, då man under hösten skrivit på för att spela på "Rock at Sea", (Viking Lines M/S Cinderella- Rockkryssning), och tiden var knapp. Då Patrik Västila var "ledig" passade det sig ganska bra att återförenas med Mikko och Henrik, och problemet med att hitta en ny keyboardist var löst. Dimitri Keiski erbjöd sig att sjunga och spela bas samtidigt, under de kommande spelningarna, och då detta visade sig vara en perfekt lösning var valet enkelt att fortsätta på detta spår.[3]

Bandet skriver nu nytt material, och planerar att spela in ett 5:e album, med man har inte satt några datum alls, då man vill skynda långsamt. Man funderar dessutom på att finansiera hela skivan själva, för att slippa alla mellanhänder, så för tillfället finns det inga uppgifter om ett eventuellt release-datum.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar
 • Patrik Västilä – keyboard (?–2002, 2010)
 • Henrik Juhano – gitarr (1992–2003, 2010)
 • David Henriksson – sång (1997–2002)
 • Ola Halén – sång (2002–2010)
 • Johan Fahlberg – sång (2010)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Demo
 • Demo (2004)
 • 2nd Demo 2004 (2004)
Studioalbum
 • World of Ice (1999)
 • Sunrise in Riverland (2001)[4]
 • Fantasy – A new Dimension (2003)
 • Agony – Gift of Life (2007)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Isania på Metal-Archives
 2. ^ Agony - Gift of Life på Metal-Archives
 3. ^ YouTube - Insania live, "Rock at Sea" 2010
 4. ^ Sunshine in Riverland på MetalReviews

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]