Intel Core i5

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Intel Core i5
Grundinformation
Tillverkningsår7 januari 2010
Designad avIntel
Teknisk information
Max. CPU-klockfrekvens1,20 GHz till 3,80 GHz
Kärnor2–6
L3 cache3–9 MB

Intel Core i5 är en processorfamilj från Intel, och utgör mellanklassegmentet bland deras konsumentprocessorer. Alla Core i5-processorer har 4 eller 6 kärnor samt 4 respektive 6 trådar[1]. Alla Core i5-processorer har, precis som Core i7-processorer Turbo Boost[2].

Generationer[redigera | redigera wikitext]

Nehalem[redigera | redigera wikitext]

Den första generationen Intel Core i5 baserades på Nehalemarkitekturen. Core i5 tillhör Nehalemgenerationens mellanklass och placerar sig emellan systerfamiljerna Core i7 och Core i3.[3] De första processorerna lanserades den 7 januari 2010.[4]

Sandy Bridge[redigera | redigera wikitext]

Under 2011 lanserade Intel den andra generationen Core-processorer med en ny arkitektur som benämndes Sandy Bridge. I5-processorer från denna generation har, precis som senare generationer, ett fyrsiffrigt modellnummer, ibland även med en bokstav på slutet. Bokstaven K innebär att processorn enkelt kan överklockas (med rätt moderkort), bokstaven S att processorn har en TDP på 65 W, och T att den har en TDP på 35–45 W[5].

Ivy Bridge[redigera | redigera wikitext]

Ivy Bridge är baserad på Sandy Bridge[6], och den största förändringen är att processorerna nu tillverkas med 22 nm -transistorer jämfört med de tidigare generationernas 32 nm. Detta medför lägre strömförbrukning.

Haswell[redigera | redigera wikitext]

Haswell lanserades i mitten av 2013, och medförde bland annat stöd för fler instruktionstillägg för x86-arkitekturen, och en snabbare integrerad grafikprocessor[7].

Broadwell[redigera | redigera wikitext]

I Broadwell-generationen släpptes främst processorer för mobila enheter[8]. Broadwell, som är baserad på Haswell, tillverkas på 14 nm -transistorer, vilket precis som med Ivy Bridge främst medför lägre strömförbrukning.

Skylake[redigera | redigera wikitext]

Skylake-processorer är den första generationen där konsumentprocessorerna har stöd för DDR4 RAM[9]. De lanserades i slutet av 2015.

Kaby Lake[redigera | redigera wikitext]

Kaby Lake släpptes i början av 2017, samtidigt som nya chipset till 1151-sockeln som även används av Skylake hos stationära datorer. Kaby Lake-processorer kommer med högre frekvenser än deras Skylake-motsvarigheter, och inkluderar lite bättre grafikprocessor, och har stöd för Intel Optane-caches.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]