Övergångsregering

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Interimsregering)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En övergångsregering, alternativt interimsregering eller provisorisk regering, kallas en regering som tillfälligt har tagit över styret i ett land till dess att en ordinarie regering kan utses.[1] I regel bildas sådana regeringar i stater som befinner sig i en sådan djup nationell kris att existerande lagstiftning inte längre ses som applicerbar för att styra landet, t.ex. vid plötsligt byte av statsskick, författningskris, inbördeskrig, statskollaps eller utländsk ockupation. Övergångsregeringar inkluderar ofta medlemmar från många olika politiska läger i landet för så stor legitimitet som möjligt, men är sällan folkvalda på grund av det politiska och juridiska vakuum de uppstår ur.

I Sverige kallas en regering som avgått, men som – tills dess ny regering hunnit bildas och tillträtt – fortsätter att bedriva ett rent expeditionellt arbete med löpande ärenden och utan politiska initiativ för expeditionsministär.

Historiska exempel[redigera | redigera wikitext]

Övergångsregering i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige brukas termen övergångsregering i regeringsformen för en regering vars statsråd är entledigade, men som fortfarande uppehåller sina befattningar i väntan på att ny regering skall tillträda. Detta kallades tidigare expeditionsregering och föreskrivs inom ramverket för det etablerade statsskicket och gällande lagar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ne.se/interimsregering