International Union of Tenants

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logo of International Union of Tenants

International Union of Tenants, IUT eller Internationella Hyresgästalliansen, är en intresseorganisation som bildades 1926, i Zürich, Schweiz. Ett första IUT sekretariat sattes året därpå upp i Wien, hos den österrikiska hyresgästorganisationen, Mietervereinigung Österreichs (MVÖ). Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Organisationens har idag 57 medlemmar i 44 länder, som dels kan vara nationella hyresgästorganisationer, och dels regionala hyresgästorganisationer (delstater i USA och Australien). Den svenska Hyresgästföreningen har sedan 1983 varit den dominerande[källa behövs] bidragsgivaren till IUT:s verksamhet och ordförande är Marie Linder[1], som också är förbundsordförande i Hyresgästföreningen. Därutöver bidrar även den tyska hyresgästorganisationen, Deutscher Mieterbund (DMB) stort. Sedan 2008 har IUT också ett eget kontor i Bryssel där tysken Barbara Steenbergen är chef.

International Union of Tenants (IUT) - Founding organisations

Målet för IUT är att genom samarbete, skydda och tillvarata hyresgästernas intressen.

IUT:s medlemmar hävdar vikten av ett boende utan segregation. Detta vill man uppnå med ett system där inte inkomstgränser begränsar rätten till en hyresbostad i allmännyttan. Endast Sverige och Danmark har en form av allmännyttiga bostäder öppna för alla, oavsett inkomst. Övriga länder, i främst Europa, har ett system med så kallad social housing, där inträdet till bostaden regleras av bland annat familjens inkomster, endast de fattiga har alltså tillträde till hyresrätter. Dessutom anser IUT att bostaden böra vara så attraktiv så att den attraherar människor från alla sociala grupper.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hyresgästföreningens förbundsordförande leder nu den internationella hyresgäströrelsen”. www.hyresgastforeningen.se. https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/?newsId=$3560722. Läst 19 maj 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]