Internationella Tjajkovskijtävlingen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Internationella Tjajkovskijtävlingen
PlatsMoskva, Ryssland Ryssland
År1958-
TypMusiktävling
Geografisk
omfattning
Hela världen

Internationella Tjajkovskijtävlingen (ryska: Международный конкурс имени П. И. Чайковского) är en av de mest prestigefyllda klassiska musiktävlingen i världen. Eftersom den är uppkallad efter den ryska kompositören Pjotr Tjajkovskij har den ägt rum i Moskva vart fjärde år sedan 1958. 2006 blev tävlingen förskjuten med ett år så att den istället ägde rum i juni 2007, varefter den fortsätter vart fjärde år igen som en musikolympiad.

För att behålla tävlingens höga nivå genomförde organisatörerna vissa betydelsefulla förändringar inför 2007 års tävling. Dessa innebar att

  1. organisationskommittén ger pristagarna hjälp att arrangera konserter världen över
  2. juryns röstningssystem ändrats från stängd omröstning till öppen omröstning
  3. tävlingen sänds på Internet

Ursprungligen var tävlingen endast för pianister och violinister. Cellister blev inkluderade i den andra tävlingen 1962 och sångare i den tredje tävlingen 1962. Sedan 1990 finns det också en tävling för fiolbyggare där man bedömer yrkesskicklighet i violin, viola och cello och deras respektive stråkar. Inga andra kategorier har blivit tillagda sedan dess.

Tävlingen är organiserad av en kommitté av framstående ryska musiker och genomförs av "Ryska statliga konsertumgänget" (Sodruzhestvo). En internationell jury av namnkunninga solister, musikprofessorer, dirigenter och tidigare vinnare av tävlingen är utvalda till att döma utförandena och välja ut pristagarna.

Tre utslagsrundor genomförs under juni månad. I normala fall delas 26 priser ut: sex i varje instrumentkategori och fyra för manliga och kvinnliga sångare, var för sig. Ibland delas dock inget förstapris ut, eller det kan delas mellan två tävlande. Detta kan också inträffa med de lägre priserna. Tidigare år har upp till åtta priser tilldelats i varje kategori.

Toppristagarna[redigera | redigera wikitext]

Toppristagarna för varje år och kategori (Förstapris om inget annat är noterat).

Piano[redigera | redigera wikitext]

Violin[redigera | redigera wikitext]

Cello[redigera | redigera wikitext]

Sångare, kvinnor[redigera | redigera wikitext]

Sångare, män[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]