Internationella mensdagen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Internationella mensdagens logotyp.

Internationella mensdagen, även Menshhygiendagen är en internationell temadag som årligen 28 maj uppmärksammar och sprider kunskap om kvinnors menstruation.[1] Den initierades av den tyska frivilligorganisationen WASH United (WAter, Sanitation and Hygiene) som arbetar för rent vatten, hygien och avlopp. Mensdagen lanserades första gången 2014, och året innan hade en kampanj genomförts maj månads första 28 dagar. Datumet är valt eftersom en menstruationscykel i regel är 28 dagar och maj för att det är den femte månaden och menstruationen brukar vara i fem dagar.[2] Kampanjerna under Internationella mensdagen arrangeras för att ta bort tabun som finns runt mens. I utvecklingsländer ligger fokus på hygien och intimartiklar till kvinnorna, samt att skapa en medvetenhet om behovet.[3] I industriländer ligger fokus på att bryta tabun och motarbeta myter kring menstruation genom att försöka föra ut menstruation som ett självklart ämne i det offentliga samtalet.[4][5]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kämpar för att bryta tabun kring mens. DN, 2017-05-28. Läst 2018-08-20.
  2. ^ About Menstrual Hygiene Day
  3. ^ ”Var tredje flicka i Sydasien missar skoldagar – på grund av mens”. www.omvarlden.se. https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2018/var-tredje-flicka-i-sydasien-missar-skoldagar--pa-grund-av-mens/. Läst 20 augusti 2018. 
  4. ^ ”Regeringen måste våga lyfta mens som en nyckelfråga.””. Sydsvenskan. https://www.sydsvenskan.se/2018-05-25/regeringen-maste-vaga-lyfta-mens-som-en-nyckelfraga. Läst 20 augusti 2018. 
  5. ^ Radio, Sveriges. ”Barnmorskan reder ut myter om mens - P4 Halland”. sverigesradio.se. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6964467. Läst 20 augusti 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]