Internationellt hälsonödläge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Internationellt hälsonödläge, formellt internationellt hot mot människors hälsa (engelska: Public Health Emergency of International Concern, PHEIC), är den allvarligaste varning som Världshälsoorganisationen (WHO) kan utfärda vid extraordinära händelser. En deklaration innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av ett smittämne eller annat farligt ämne och att det finns behov av samordnade åtgärder. Deklarationen medför att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer.[1]

Deklarationen innebär vanligen att större resurser avsätts för att stoppa ett allvarligt sjukdomsutbrott, men också att regeringar uppmanas att begränsa resor till berörda områden. Åtgärden medför också striktare kontroller, möjlighet att begränsa individers rörelsefrihet genom till exempel karantän och rapporteringsplikt.

Sedan 2009 har WHO deklarerat internationellt hälsonödläge sex gånger: svininfluensan 2009, utrotning av polio i sydostasien 2014, ebolautbrottet i Västafrika 2014, epidemin med zikavirus 2015-2016, ytterligare ett ebola-utbrott i Kongo-Kinshasa 2018-2200 samt den pågående covid-19-pandemin, som började i Kina 2019.

Referenser[redigera | redigera wikitext]