Interstellar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Interstellar
GenreScience fiction
Äventyr
Drama
RegissörChristopher Nolan
ProducentEmma Thomas
Christopher Nolan
Lynda Obst
ManusJonathan Nolan
Christopher Nolan
SkådespelareMatthew McConaughey
Anne Hathaway
Jessica Chastain
Michael Caine
OriginalmusikHans Zimmer
FotografHoyte van Hoytema
KlippningLee Smith
ProduktionsbolagLegendary Pictures
Syncopy
Lynda Obst Productions
DistributionWarner Bros. Pictures
Paramount Pictures
Premiär
Speltid169 minuter
LandUSA
Storbritannien
Språkengelska
Budget$165 miljoner[1]
Intäkter$677,5 miljoner[1]
IMDb SFDb
Den här artikeln handlar om filmen. För det astronomiska begreppet, se interstellära mediet.

Interstellar är en amerikansk-brittisk episk science fiction-film om en grupp astronauter som via ett maskhål ger sig ut på en interstellär resa. Filmen hade biopremiär i USA den 5 november 2014[2] och i Storbritannien den 7 november samma år.[3] Christopher Nolan har skrivit manus, regisserat och producerat filmen som är baserad på Kip Thornes teorier om gravitationsfält, maskhål och andra hypoteser.[4] Kip Thorne är även verksam som en av filmens exekutiva producenter. På Oscarsgalan 2015 vann Interstellar för bästa specialeffekter och nominerades även för bästa filmmusik, bästa ljudredigering, bästa ljud och bästa scenografi.

Handling[redigera | redigera wikitext]

(SPOILER, Texten nedan innehåller avslöjande detaljer om filmen)

I en dystopisk framtid är livet på jorden hotat av klimatförändringar. Ständiga dammstormar gör att luften ständigt försämras och leder till att grödorna slår fel och att all mat håller på att ta slut. Det går inte att rädda världen, men det finns en annan lösning: En grupp forskare och upptäcktsresande planerar att hitta en ny värld i en annan galax genom att färdas genom ett nyupptäckt maskhål nära Saturnus för att rädda mänskligheten. Joseph Cooper (Matthew McConaughey), en bonde som tidigare har varit testpilot hos NASA, blir utvald att genomföra uppdraget tillsammans med Dr. Amelia Brand (Anne Hathaway), fysikern Romilly (Gyasi), geografen Doyle (Bentley) och robotarna TARS (Irwin) och CASE (Stewart).

Cooper har letts till NASA av en okänd, mystisk kraft som kommunicerar genom gravitation via bokhyllan i dottern Murphys flickrum - sannolikt samma kraft som öppnat maskhålet, möjligtvis utomjordiskt liv. Cooper lämnar jorden och sina barn, Murphy och Tom. Innan han åker köper han en klocka åt Murphy så att de kan jämföra tidsdilatationen när han kommer tillbaka. Murphy är mycket upprörd över att Cooper åker och hävdar sig ha dekrypterat ett nytt meddelande ur bokhyllan - "Stanna!" - men Cooper lyssnar inte.

Cooper och forskarna lämnar jorden med rymdskeppet Endurance och färdas genom maskhålet. Det planetsystem som ligger på andra sidan innehåller tre planeter som kan tänkas lämpliga för mänsklig bosättning. Planeterna kretsar kring ett svart hål som forskarna döpt till Gargantua. Endurance uppgift är att undersöka om någon av planeterna är lämplig att tjäna som ett nytt hem åt människosläktet, samt att kommunicera denna information genom maskhålet via radiosändningar. Om en lämplig hemvärld går att finna kommer denna därefter att koloniseras av mänskligheten, som är tänkt att lämna Jorden på enorma rymdstationer och följa efter Endurance.

Den första planet de kontrollerar befinner sig såpass nära det svarta hålet att den påverkas av dess gravitation på ett sätt som förändrar tiden - en timme på planeten är sju år på jorden. Cooper och forskarna landar med en av skyttlarna från Endurance i syfte att undersöka möjligheterna till bosättning men fastnar i en enorm tidvattenvåg skapad av Gargantua. Vågen dödar Doyle, slår delvis ut skeppet och lämnar dem strandsatta på planeten i flera timmar.

När de kommer tillbaka har 23 år passerat på jorden och både Tom och Murphy är vuxna. Tom är bonde, gift och förälder medan Murphy är en talangfull fysiker som arbetar nära NASA med att försöka evakuera jorden så att mänskligheten kan följa efter Endurance när dess besättning väl har gett klartecken. Det återkommande problemet för att evakueringsplanerna ska kunna genomföras är mänsklighetens bristande förståelse för gravitation.

Cooper och besättningen på Endurance besöker nästa planet, en isplanet med förutsättningar för bosättning enligt Dr. Mann (Matt Damon) - en NASA-forskare som slagit läger på planeten under en tidigare expedition genom maskhålet. Det visar sig dock att planeten är obeboelig och att Dr. Mann har fejkat data i syfte att rädda sig själv. Dr. Mann dödar Romilly och försöker också mörda Cooper - som räddas av Dr. Brand i sista stund - innan han själv försöker ta över Endurance. När Dr. Mann försöker docka med en av skyttlarna begår han ett misstag och spränger sig själv och delar av skeppet. Med hjälp av TARS och CASE lyckas Cooper docka manuellt genom att i en mycket intensiv sekvens jaga ikapp Endurance i isplanetens stratosfär.

Dr. Brand, den enda kvarvarande besättningsmedlemmen tillsammans med Cooper, tar sikte på den sista planeten. Det kvarvarande bränslet räcker dock inte längre för denna manöver, och i syfte att minska skeppets vikt så kopplar därför Cooper och TARS loss sig och offrar sig själva genom att tillsammans falla ner i det svarta hålet. Medan Dr. Brand fortsätter mot den sista planeten, färdas Cooper genom en tunnel av ljus innan han kommer fram till en viktlös, fyrdimensionell modell av Murphys flickrum. I en känslosam scen ser han sig själv över rumtiden lämna Murphy och försöker desperat kommunicera "Stanna" genom att använda gravitation för att välta böcker i Murphys bokhylla. Murphy knäcker koden men dåtida Cooper lyssnar inte.

Cooper inser att det hela tiden var han själv som var den mystiska kraften i Murphys bokhylla och att maskhålet öppnades av människor i framtiden som utvecklats så pass mycket att de lärt sig att delvis kontrollera tiden. Människorna i framtiden har öppnat maskhålet i syfte att rädda människorna på jorden och har nu skapat ett fysiskt rum åt Cooper inuti Gargantua så att han kan kommunicera singulariteten - informationen från insidan av ett svart hål som förklarar gravitation - till fysikern Murphy. Cooper överför informationen, översatt av TARS till Morse-kod, till den klocka Cooper gav till Murphy när han åkte. Murphy tror först att klockan är trasig men inser att det är hennes pappa som kommunicerar. Hon översätter informationen och använder den nyvunna kunskapen om gravitation till att evakuera jorden och rädda mänskligheten.

Åratal senare vaknar Cooper på en rymdstation i närheten av Saturnus, döpt efter Murphy. Mänskligheten har lämnat jorden och väntar bara på klartecken från Dr. Brand att den sista planeten är beboelig - ett klartecken som garanterat kommer att komma eftersom mänskligheten har visat sig existera även i framtiden. På stationen återförenas Cooper med Murphy som bär klockan på handleden. Murphy, som inte har lång tid kvar av sitt liv och ligger på dödsbädden, säger till Cooper att ingen förälder ska behöva se sitt barn dö. Hon övertalar Cooper att återvända till rymden för att hjälpa Dr. Brand. Filmen slutar med att Cooper stjäl ett skepp och försvinner ut i rymden samtidigt som Dr. Brand överblickar en ny planet - människans nya hem.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Interstellar (2014) - Box Office Mojo”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=interstellar.htm. Läst 8 november 2014. 
  2. ^ ”Interstellar” (på engelska). Box Office Mojo. 5 november 2014. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=interstellar.htm. Läst 28 augusti 2016. 
  3. ^ Interstellar (2014)
  4. ^ http://www.imdb.com/title/tt0816692/
  5. ^ McConaughey kliver in i Nolans universum
  6. ^ Hathaway filmar med Nolan igen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]