Intertek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Intertek är en global koncern med huvudkontor i London som arbetar med kvalitetssäkring av företags och organisationers produkter och processer.

Intertek Group plc är noterat på London Stock Exchange. I mars 2015 var koncernens marknadsvärde cirka 51,8 miljarder SEK. För verksamhetsåret 2014 rapporterade koncernen en totalomsättning på 26,8 miljarder. Intertek har mer än 38 000 anställda på över 1000 platser i fler än 100 länder. Koncernchef är sedan maj 2015 André Lacroix..

I Sverige har Intertek omkring 350 anställda. Huvudkontoret ligger i Kista med verksamhet finns även i Västerås och i Alnarp.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

I Sverige utför Intertek provning (EMC, produktsäkerhet, miljötålighet och prestanda) av produkter, konsultation, utbildning, granskning, inspektion, laboratorieanalyser, leverantörsgranskning samt certifiering av ledningssystem som exempelvis ISO 14001 och ISO 9001. Dessutom har företaget expertis inom bland annat kemi, hälsa- och miljö, kalibrering, marknadstillträde och batteri och energilagring. Intertek certifierar även produkter inom CB-systemet och utfärdar kvalitets- och säkerhetsbevis som S-märket och ETL-märket samt verifierar CE-märkning.

Historia internationellt[redigera | redigera wikitext]

Intertek har sitt ursprung i ett tre nordamerikanska företag – ett företag som sysslade med marine surveying grundat av Caleb Brett på 1890-talet, ett testlaboratorium grundat av Milton Hersey 1888 och ett lampprovningslaboratorium skapat av Thomas Edison 1896. Genom åren har ett stort antal företag inom analys, testning och certifiering tillkommit och företaget tillhandahåller nu kvalitets- och säkerhetstjänster inom de flesta branscher runt om i världen. Intertek listades på Londonbörsen 29 maj 2002 under namnet Intertek Group plc.

Historia i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Interteks svenska verksamhet har sitt ursprung i Svenska Elektriska Materielkontrollanstalten AB (Semko), som grundades 1925 av Svenska elverksföreningen, Brandförsäkringsbolagen och Elektriska Pröfningsanstalten. På uppdrag av det Kungl. maj:t ansvarade Semko för kontrollen av alla elektriska produkter som skulle säljas i landet. Utan ett S-märke från Semko som intygade elsäkerheten fick ingen produkt säljas på den svenska marknaden.

När Sverige på 1990-talet började närma sig EU togs S-märkningsplikten bort eftersom den typen av obligatorisk märkning sågs som ett handelshinder på den gemensamma marknaden. Semko, som sedan 1977 ägts av Svenska elverksföreningen och Svenska brandskyddsföreningen med staten som majoritetsägare, såldes i samma veva och blev en del av det som sedermera kom att bli Intertek. S-märket finns dock fortfarande kvar som ett av ett flertal tredjepartscertifieringsmärken för produkter som Intertek arbetar med.

1987 kom kvalitetsledningssystemet ISO 9000 och i början av 1990-talet startade dåvarande Semko en verksamhet inom ledningssystemcertifiering. Till en början arbetade Semkos revisorer som underleverantörer till SIS som på den tiden var Sveriges enda certifieringsorgan. 1994 blev verksamheten ett eget bolag under namnet Semko QA AB och 1997 började man utföra certifiering av ledningssystem under egen ackreditering. Numera är verksamheten en del av Intertek under namnet Intertek Certification AB.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]