Den förtrollade skogen

Från Wikipedia
Inträngandet i den förtrollade skogen
Inträngandet i den förtrollade skogen
Inträngandet i den förtrollade skogen av Pehr Hilleström (1785)
OriginaltitelL'Entreprise de la foret enchantée
ManusTorquato Tasso, omarbetat av Gustav III
RollerSyphax - Konung av det steniga Arabien
Guelph - de Tyska riddarnas anförare
Renaud - de Franska riddarnas anförare
Ismen - trollkarl
Armida - en trollfé
MiljöEn mystisk skog i närheten av Solyme (Jerusalem)
Premiäraugusti 1785
PlatsDrottningholms slott
OriginalspråkSvenska

Den förtrollade skogen eller Inträngandet i den förtrollade skogen, var ett divertissement med karusell som Gustav III satte upp på Drottningholms slott i augusti och september 1785. Skådespelet hölls som en del i firandet av Gustaf Mauritz Armfelts bröllop med Hedvig Ulrika De la Gardie.[1]

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Ämnet för skådespelet hämtade Gustav III från Torquato Tassos verk Det befriade Jerusalem, där handlingen utspelade sig i en mystisk skog utanför Solyme (Jerusalem på äldre franska) under Korstågen.

De kristna hindrades att inta Jerusalem av trollkarlen Ismen, och flera hjältar hade försökt. Nu skulle tre nya hjältar försöka tränga in i skogen och jaga iväg trollkarlen. De tre hjältarna var; Syphax, konungen av det steniga Arabien som spelades av Gustav III, Guelph, de tyska riddarnas anförare spelad av hertig Karl samt Renaud, de franska riddarnas anförare, och slutligen trollkarlen Ismen. Samtliga hjältar och Ismen hade en egen kadrilj som bestod av fyra män.

De tre hjältarna, samt Ismen, stred även under egna färger; Syphax färg var blå, Renauds färg var rosa, Guelphs färg var halmgul och Ismens färg var svart.

Skogen vaktades av allehanda drakar, odjur och monster som man måste bekämpa för att vinna. Till detta kom ett flertal personer som spelade saracener, cirkasser, en indisk kung, en sultan, en persisk prins, en norsk prins, féer, kvinnliga krigare och prinsessor. Det totala antalet deltagare uppgick troligen till ca 300 personer.

Skådespelet[redigera | redigera wikitext]

Detalj som visar en av tävlingarna, där man reda mot en kvintan i form av ett turkhuvud. Martin Rudolf Heland (1785).
Turkhuvud ur Livrustkammarens samlingar, troligen använd i denna kvintan.

Divertissementet pågick under flera dagar och hade flera tävlingsgrenar som gav deltagarna och lagen poäng såsom att man stred med lans, kastspjut, stridsyxa och pistol. Bland annat skulle griphuvuden spetsas och ormhuvuden slitas av. I dessa deltävlingar fanns domare som förde protokoll över poängen. Bland annat vet man att Syphax (Gustav III) i första omgången missade griphuvudet och ormen, men att han lyckades kapa både gorgonens och hydrans huvuden. I andra och tredje omgången tog han hem full pott.

Det var heller inte bara männen som deltog utan även hovets damer, som stred om att vinna sin älskades hjärta. Under spelets gång kunde man även erövra en förtrollad kokard som skyddade mot alla faror.

Miljön som detta utspelades i hade byggts i trädgården där rännarbanan låg söder om stilträdgården vid en av dess alléer. Här hade man i trä, segelduk och papier maché skapat ingången till den förtrollade skogen som bestod av murar, två torn och en stor port. Porten vaktades av lejon. Framför denna mur låg rännarbanan samt loger, tribuner och läktare för åskådarna som bestod av drottning Sofia Magdalena, hovets damer och herrar samt även besökare som kom från Stockholm.

Parkens boskéer och alléer föreställde skogen, och skådespelet utspelade sig på ett flertal platser under flera dagar. På kvällarna lystes platsen upp av lyktor och fyrverkerier, och i en av alléerna hade man uppfört en liten teatersal var väggar kläddes med dyrbara gobelänger som skänkts till Gustav III av Frankrikes kung Ludvig XV.

Dock drabbades skådespelet av ett flertal olyckor. Hertig Karl skadade knät vid en ridtävling, mässling bröt ut och vädret var inte på kungens sida. Regn förstörde bland annat första dagens tävlingar då ett slagregn tvingad kungen att avbryta och fyrverkerierna och festsalen med all mat blev förstörd. En annan dag kom regnet tillbaka att kungen ropade till alla Rädda sig den som kan varvid en viss panik utbröt och prinsessan Sofia Albertinas, som spelade fen Armida, vagn hamnade i sken varvid prinsessan ramlade ut, dock utan svårare skador.

De mest tragiska olyckan inträffade då den sjuttonårige ridpagen Ernst Christopher von Platen övade sig i pistol och råkade vådaskjutna sig själv, varvid lårpipan slets av vid höften; i två dagar låg han i smärtor innan han avled.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • O'Reagan, C. "En bädd av dun: Livet vid Gustaf III:s hov", sid. 142–145. Stockholm: Forum (2005)
  • Riddarlek och tornerspel, red. Lena Rangström. Stockholm: Livrustkammaren (1992)

Noter[redigera | redigera wikitext]