Invictus – de oövervinneliga

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Invictus)
Hoppa till: navigering, sök

Invictus – de oövervinneliga, originaltitel Invictus, är en amerikansk dramafilm från 2009, regisserad av Clint Eastwood och med Morgan Freeman och Matt Damon i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Sydafrika på 1990-talet, under Nelson Mandelas tid som sydafrikansk president. Då Sydafrika är värd för Världsmästerskapet i rugby 1995 bestämmer sig Mandela (Freeman) för att stödja Springboks, Sydafrikas rugbylag, som ett medel för att ena nationen. Springboks ses av många svarta som en symbol för den gamla apartheidregimen, men sakta vinns hela nationens stöd för landslaget. Springboks kapten François Pienaar (Damon) hårdtränar laget.

Titeln till filmen kommer från en dikt skriven av William Ernest Henley (1849–1903). Henley skrev dikten när han i tjugoårs åldern, låg på sjukhus insjuknad i tuberkulos. Läkarna gav honom dåliga prognoser, han skrev då dikten som gav honom styrka att fortsätta kämpa mot sjukdomen. Henley överlevde sjukhusvistelsen och dikten publicerades 1888. Nelson Mandela skrev i sin självbiografi att dikten gav honom styrka att uthärda fängelsetiden. Kuriosa kring dikten av Henley, är att han aldrig namngav den titeln "Invictus". Titeln var en förkortning som löd, To R. T. H. B. — en dedikation till Robert Thomas Hamilton Bruce (1846–1899). Inför publiceringen 1888 namngavs den dock av bokredaktören Arthur Quiller-Couch titeln Invictus. På latin översatt, de oövevinneliga.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]