Iphone

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Iphone
IPhone 13 Pro vector.svg
Framsidan av Iphone 13 Pro.
TillverkareApple Inc.
ModellbeteckningIphone 2G Iphone 3G, Iphone 3GS, Iphone 4, Iphone 4S, Iphone 5, Iphone 5s, Iphone 5c, Iphone 6, Iphone 6 Plus, Iphone 6s, Iphone 6s Plus, Iphone SE, Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone 8, Iphone 8 Plus, Iphone X, Iphone Xr Iphone Xs, Iphone Xs Max, Iphone 11, Iphone 11 Pro, Iphone 11 Pro Max Iphone 12 Iphone 12 Pro Iphone 12 Pro max
TypSmartphone
LanseringsdatumUSA 29 juni 2007
Storbritannien 9 november 2007
Tyskland 9 november 2007
Frankrike 29 november 2007
Irland 1 mars 2008
Österrike 1 mars 2008
Sverige 11 juli 2008
Prestanda
Mått115 × 61 × 11,6 mm
Vikt135 gram (Iphone, Iphone 3GS); 133 gram (Iphone 3G); 137 gram (Iphone 4)
FärgSvart eller vit fram till och med Iphone 5. Iphone 5s och efterföljande modeller leveras i antingen silver, guld eller rymdgrå och när Iphone 7-7 plus lanserades de nya färgerna svart och gagatsvart (jet black).
Primär skärm3,5" (320 × 480 px)
160 ppi (Iphone, Iphone 3G, Iphone 3GS)

3,5" (640 × 960 px)
326 ppi (Iphone 4, Iphone 4S)

4,0" (640 × 1136 px)
326 ppi (Iphone 5, Iphone 5c, Iphone 5s)
Primär kameraIphone 2G & 3G 2,0 megapixel

Iphone 3GS 3,0 megapixel VGA video Iphone 4 5,0 megapixel 720p video

Iphone 4S, 5, 5c & 5s 8,0 megapixel 1080p Video
Sekundär kameraIphone, 3G & 3GS: nej Iphone 4–6s+: ja
OperativsystemIphone OS, IOS 8
Inmatning4 hårdvaruknappar samt en pekskärm
CPU620 MHz ARM 1176[1] nedklockad till 412 MHz[2] (Iphone, Iphone 3G); 833 MHz ARM Cortex A8 nedklockad till 600 MHz (Iphone 3GS); 1 GHz ARM Cortex A8 (Iphone 4)
MinneFlashminne
MinneskortInbyggt
Lagringsutrymme4 - 256 GB
NätIphone: 2,5G (Quad band GSM med GPRS & EDGE)

Iphone 3G, 3GS, 4 & 4S: 2,5G & 3G

Iphone 5, 5c & 5s: 2,5G, 3G & 4G (LTE)

Iphone, av Apple skrivet iPhone, är en smartmobil som utvecklats av Apple. Iphone presenterades för första gången den 9 januari 2007 och utmärkte sig med att sakna ett fysiskt tangentbord, istället finns ett virtuellt tangentbord på pekskärmen och den påminde i utseende och användargränsnitt med mediaspelaren Ipod Touch. Apple har registrerat över 200 nya patent under utvecklingen,[3] men alla har inte hållit mot konkurrenter i rättssammanhang.[4][5]

Allmän översikt[redigera | redigera wikitext]

Inför lanseringen av Iphone cirkulerade rykten och spekulationer om produkten i flera månader.[6] Iphone lanserades först av Apples dåvarande VD Steve Jobs under hans keynote i början av Macworld i San Francisco i USA den 9 januari 2007. Den första modellen började sedan säljas i USA klockan 18.00 den 29 juni 2007. Den utsågs av Time magazine till "årets uppfinning" 2007.[7] En uppdaterad version med 3G-teknik och navigationssystemet GPS släpptes 11 juli 2008 under namnet Iphone 3G. Denna blev tillgänglig i närmare 70 länder.[8] I många länder är telefonen låst till särskilda abonnemang hos utvalda operatörer.

Iphone 3G finns i två färger, svart och vit. Den är något kraftigare än föregångaren med rundade kanter och knappsats i metall. Iphone 3G slutade att tillverkas i maj 2010, innan releasen av Iphone 4.

Iphone 3GS, en uppdaterad version av Iphone 3G, presenterades den 8 juni 2009 och släpptes den 19 juni i USA och på andra större marknader. Iphone 3GS lanserades i Sverige den 31 juli 2009.[9][10][11] De stora nyheterna var en snabbare processor med större arbetsminne, digital kompass, kortare laddnings- och nedladdningstider, röstkontroll samt en förbättrad kamera med en upplösning på tre megapixel, autofokus och videoinspelning.[12]

Under Apple WWDC 2010 som ägde rum den 7 juni bekräftade Steve Jobs att den fjärde generationens Iphone skulle komma att gå under namnet Iphone 4. Iphone 4 släpptes i USA den 24 juni 2010, i Sverige den 30 juli 2010.[13] Den största nyheten var multitasking som det nya operativsystemet IOS 4 erbjuder. Det innebär att flera program kan köras samtidigt i telefonen. Det nya operativsystemet kan även laddas ner till Iphone 3GS och 3G (dock fungerar inte multitasking på 3G-modellen på grund av för liten processorkapacitet). Designen hade gjorts om till en något kantigare än föregångaren Iphone 3GS. En annan nyhet är att skärmen, som fortfarande är 3,5 tum stor, har fyra gånger högre upplösning jämfört med föregångaren, det vill säga 960 × 640 pixlar. Kameran på baksidan kan nu ta bilder i 5 megapixels kvalitet och filma i HD-kvalitet, 720p. Kameran på framsidan kan ta bilder i VGA-kvalitet och används främst för videotelefonitjänsten Facetime. Processorn i Iphone 4 är samma A4-processor som Ipad använder sig av. Den har 1 GHz klockfrekvens men ger ändå en längre batteritid. Till sist har Iphone 4 även försetts med ett gyroskop med tre axlar, kompass och plats för micro-SIM istället för vanlig SIM-kortsplats.

Teknisk information[redigera | redigera wikitext]

Pekskärm[redigera | redigera wikitext]

En Iphone.

Skärmen är gjord för att användas med ett eller flera fingrar. Tanken är att man ska slippa använda ett pekdon, så kallad stylus, som annars är ett vanligt verktyg för att styra handdatorer och telefoner med pekskärm. Eftersom Iphone använder en skärm som är kapacitiv och inte resistiv krävs det ett speciellt pekdon för att kunna styra telefonen, nämligen ett pekdon som leder ström.[16][17][18]

För inskrivning av text använder telefonen ett virtuellt tangentbord som dyker upp på skärmen. Det finns en rättstavningsfunktion inbyggd, vilken utöver att stava ord rätt också försöker förutse vilket ord som användaren tänker skriva. Ordboken som rättstavningsprogrammet bygger på är dynamisk och lägger till nya ord efter att användaren för första gången skrivit in dem manuellt. Funktionen att förutspå ord har integrerats med det virtuella tangentbordet, om man till exempel hade tänkt skriva ordet "pizza" men istället råkade skriva "ouzza" (tangenten o sitter bredvid p och u bredvid i på ett Qwerty tangentbord) så föreslår rättstavningsprogrammet ordet pizza.

Gränssnittet i Iphone bygger på att användaren "flyttar runt" innehållet på skärmen genom att "svepa" (trycka-dra-lyfta) med fingret, ungefär som när man flyttar ett spelkort på ett bord. Beroende på med vilken hastighet och acceleration man genomför rörelsemönstret så flyttas innehållet olika långt och/eller snabbt.

När man tittar på fotografier eller webbsidor finns det möjlighet att zooma. Detta gör man genom att antingen placera fingrarna isär från varandra på skärmen och sedan nypa ihop dem för att zooma ut eller att placera fingrarna tätt ihop på skärmen och sedan flytta isär dem för att zooma in. Objektet som användaren har valt att zooma kommer alltid att behålla de proportioner som ursprungsobjektet hade. Zoom kan oftast också uppnås genom att dubbeldutta med fingret för att zooma in, och sedan upprepa rörelsen för att zooma ut igen.

Ytterligare input[redigera | redigera wikitext]

Iphone har tre olika sensorer. Den första sensorn är en avståndssensor som stänger av skärmen när man för telefonen mot örat. Detta görs för att spara ström och för att man inte ska råka trycka på någon knapp när man talar i telefonen. Den andra sensorn är en ljussensor som justerar skärmens belysning beroende på ljuset i den miljö där den används, även detta görs för att spara ström på batteriet. Den tredje sensorn är en accelerometer som känner hur telefonen är vinklad och justerar skärmen enligt det. Accelerometern används också i vissa applikationer och spel.

Det finns en knapp på den nedre delen av framsidan på telefonen som används för att ta fram huvudmenyn.

På sidorna av telefonen finns det tre olika reglage. Ett reglage för att sätta telefonen i viloläge eller väcka den, ett reglage för att höja och sänka volymen och ett tredje reglage för att stänga av eller sätta på ljudlös läge. All annan interaktion med telefonen görs med hjälp av pekskärmen.

Kamera[redigera | redigera wikitext]

Iphone 3G har en inbyggd 2,0 megapixelkamera som är placerad på baksidan av telefonen. Iphone 3GS har en kamera på 3,0 megapixel med autofokus. Iphone 4 har en kamera på 5,0 megapixlar och autofokus medan Iphone 4s[19] och Iphone 5[20] har en uppdaterad kamera på 8,0 megapixlar och autofokus. Med kameran kan man ta stillbilder och spela in videosekvenser. Att spela in video är en av de nya funktionerna i Iphone 3GS, Iphone 4, Iphone 4s och Iphone 5 och stöds därmed inte i de två äldre modellerna Iphone och Iphone 3G. Till dem finns emellertid tredjepartsapplikationer som kan filma video, såsom Ivideocamera[21] och Icamcorder[22] med flera. Det saknas möjlighet att zooma med kameran i 3G-modellen. I Iphone 3GS, Iphone 4, Iphone 4s[19] och Iphone 5[20] kan man, genom att peka på skärmen, få fram en autofokusfunktion som automatiskt fokuserar bilden där man tryckt ned fingret. Iphone 4, Iphone 4s och Iphone 5 har förutom kameran på baksidan även en kamera på framsidan. Den är till för videosamtal med Facetime.

Telefon[redigera | redigera wikitext]

De telefonfunktioner som följer med Iphone är konferenssamtal, parkering av samtal, ihopkoppling av samtal och nummerpresentatör; därtill finns en integration mellan övriga Iphone- och nätverksfunktioner. Till exempel tonas en sång ut när användaren får ett samtal, och när användaren lägger på tonas musiken in igen.

En annan funktion är visuell röstbrevlåda, som tillåter användaren att se en lista av alla meddelanden i ens röstbrevlåda och därefter kunna välja de mest intressanta. Inte alla operatörer tillhandahåller denna tjänst.[23] AT&T som var först med tjänsten fick göra om hela sin infrastruktur för röstbrevlådan för att tillgodose de krav Apple hade för att få den här funktionen att fungera.

SMS-meddelanden presenteras kronologiskt i en brevlåda som liknar den som finns i Mail. I brevlådan ordnas meddelandena och svaren tillsammans. Det kan liknas vid en diskussion som görs genom ett direktmeddelandeprogram. Sedan Iphone OS 3.0 har Iphone även stöd för MMS-meddelanden.

Multimedia[redigera | redigera wikitext]

Upplägget av musikbiblioteket skiljer sig till viss del från det upplägg som känns igen från de tidigare Ipod-modellerna. Sektionerna på Iphone är tydligt uppdelade alfabetiskt och använder sig av en större storlek på texten. Men precis som tidigare Ipods kan biblioteket alfabetiskt sorteras efter kategorier såsom låtar, artister, album, videor, spellistor, genrer, kompositörer, podcaster, talböcker och samlingar. Cover Flow finns också integrerat där kan man bläddra genom sina låtar i ett fotobibliotek där alla skivomslagen finns. Man bläddrar bland omslagen genom att "svepa" fingret över skärmen.

Precis som den femte generationens Ipod som introducerades 2005 kan Iphone också spela video. Den kan antingen spela filmer som finns lagrade i minnet, eller filmer som finns upplagda på Youtube. Alla filmer visas upp i "landskapsläge". Om man dubbelklickar på skärmen med två fingrar så zoomas bilden in för att fylla hela skärmen och om man dubbelklickar igen så får man se filmen i de proportioner som filmen verkligen har.

Webbanslutningar[redigera | redigera wikitext]

Iphone 4.

Wi-Fi finns inbyggt i Iphone och med dess hjälp kan man koppla upp sig mot Internet genom en modifierad version av webbläsaren Safari. Iphone kan också ansluta sig till Internet via telefonnätet. Den första modellen använde EDGE (2.5 G) nätet och inte 3G-nätet som Internetanslutning, något Apple fått kritik för.[källa behövs] De anledningar som nämnts till varför de valde EDGE-nätet är dels att det inte är lika strömkrävande så att telefonen får bättre batteritid och ytterligare en anledning är att 3G-nätet i USA inte är lika utbrett som EDGE-nätet. Iphone 3G, den modell som släppts i Sverige, har stöd för både 3G-nätet och EDGE. Iphone kopplar automatiskt om sig beroende på hur bra signalstyrka 3G-nätet har. Iphone 3GS som släpptes i Sverige 31 juli 2009 har 7,2 Mbps HSDPA vilket innebär ännu snabbare hastigheter via 3G-nätet.

Webbläsaren Safari visar webbsidor i stort sett som de ser ut som det hade gjort om användaren hade suttit vid en dator och besökt dem.[källa behövs] Detta till skillnad från den förenklade versionen som är vanlig på mobiltelefoner som inte räknas som smartphones. Även om flash-filmer från Youtube kan visas i ett dedikerat Youtube-program, saknas i webbläsaren stöd för Java- och Adobe Flash.[24][25] Webbsidorna kan ses i antingen stående eller liggande format beroende på hur man håller telefonen vinklad och man kan zooma in på områden som man vill granska lite närmare antingen genom att använda "nyptekniken" eller så dubbelklickar man på bilder eller text. Iphone har stöd för flikar och sedan Iphone OS 3.0 kan webbläsaren även spara inloggningsuppgifter till sidor.

Tack vare ett samarbete mellan Apple och Google tillåts de som använder Iphone åtkomst till en specialgjord version av Google Maps. Kartorna kan beskådas som kartor, satellitbilder eller en kombinerad version av kartor och satellitbilder som är optimerade just för Iphone. Det finns också möjlighet att få tillgång till trafikinformation med hjälp av Google Maps. När Iphone först presenterades demonstrerade Steve Jobs Google Maps genom att söka efter närmaste Starbucks och sedan busringa dit.[26][27]

Övriga anslutningar[redigera | redigera wikitext]

Iphone har stöd för Bluetooth 2.x+EDR som kan användas för att ansluta en trådlös öronsnäcka som använder sig av Bluetooth 2.0-teknologin.

En likadan USB-anslutning som används på Ipoden finns på undersidan av telefonen. Den anslutningen används för att koppla ihop telefonen med datorn då man ska synkronisera den eller föra över filer. Det är också genom den här anslutningen som man laddar batteriet.

På ovansidan av telefonen finns det en hörlursanslutning där man kan ansluta ett headset eller ett par hörlurar.

E-post[redigera | redigera wikitext]

Iphone har ett inbyggt e-postprogram med vars hjälp användaren kan skicka inbäddade bilder i ett e-brev. Det finns stöd för PDF, Microsoft Word, Microsoft Excel och Microsoft Powerpoint vilket gör att man kan titta på bifogade filer av de här filtyperna.[28] Apples Mobileme, Yahoo! och Gmail erbjuder Push-epost till Iphone, en e-posttjänst som kan liknas vid den som finns på Blackberry där meddelanden anländer till telefonen i det ögonblicket det finns tillgängligt på servern. De vanliga e-poststandarderna IMAP och POP3 stöds också, inklusive Microsoft Exchange Server. Telefonen kan synkronisera ett e-postkonto med Apples egna e-postprogram Mail eller Microsoft Outlook eller Microsoft Entourage, eller så kan man manuellt konfigurera ett konto med hjälp av verktyget Inställningar. Om inställningarna är rätt så kan e-postprogrammet kolla många olika internetbaserade e-postkonton såsom Gmail, Mobileme och America Online.[29]

IOS[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Iphone OS

Iphone använder sig av en optimerad version av operativsystemet Mac OS, kallat IOS (tidigare kallas Iphone OS). Eftersom Iphone har en ARM-processor och Apples datorer har x86-processorer så är det i alla fall en skillnad mellan de olika operativsystemen.

Operativsystemet tar upp totalt 700 MB.[30]

Apple erbjuder samma metod för uppdatering av IOS som kan liknas vid hur Ipods och Mac OS X uppdateras och använder detta som ett säljargument.[31]

IOS inkluderar mjukvarukomponenten Core Animation, och det är den komponenten som möjliggör de mjuka animationerna som används i gränssnittet.

Program[redigera | redigera wikitext]

Iphone har flera förinstallerade program som alla finns i telefonens "Huvudmeny". På WW:s 2007 den 11 juni 2007 tillkännagav Apple att Iphone kommer att kunna köra program från tredje part, men de körs inte som riktiga program, utan som webbapplikationer via Safari. Programmen måste skapas i Ajax eller Javascript för att bibehålla den säkerhet som Apple eftersträvar för telefonen.[32] Detta ändrades i oktober 2007 då Steve Jobs avslöjade att ett utvecklingspaket kommer att släppas i februari 2008 vilket erbjuder utvecklare att göra appar och spel med samma möjligheter som Apple själva.[33] Sedan mars 2009 finns det över 25 000 tredjepartsprogram tillgängliga via App Store. Utvecklare väljer själva priset för sina program. Utvecklaren får 70 procent av intäkterna och resten går till Apple för att kunna driva App Store.

Analytiker hävdar att Iphone saknar någon form av brandvägg vilket vissa experter ser som en säkerhetsrisk.[34] Uppgifter kring huruvida Iphone har en brandvägg eller ej har inte bekräftats av vare sig Apple eller oberoende analytiker.

Batteri[redigera | redigera wikitext]

Baksidan på första generationens Iphone.

Det finns ett inbyggt återuppladdningsbart litiumbatteri i telefonen som inte är avsett att bytas ut av användaren själv precis som det är med Ipods. Om batteriet skulle bli dåligt så förväntas användaren skicka tillbaka telefonen till Apple och få batteriet utbytt mot en avgift.[30] Batteriet uppges klara av att visa film i sju timmar, surfa på webben i sex timmar, åtta timmars taltid, spela musik i tjugofyra timmar och en standbytid på 250 timmar.[35]
Apple kör tester på förproduktionen för att bestämma batteriets livslängd. Apples webbplats säger att batteritiden är utformad att behålla upp till 80 procent av sin ursprungliga kapacitet efter 400 fulla laddningar och urladdningar, vilket är jämförbart med Ipod batterier.[källa behövs]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Vid ett köp av en Iphone ingår ett par hörlurar som är snarlika de som följer med till Ipods med den skillnaden att hörlurarna till Iphone har en mikrofon inbyggd så att de kan användas som handsfree till telefonen. För att svara då man använder hörlurarna trycker man en gång på mikrofonen. När man använder telefonen som mediaspelare kan man även använda hörlurarnas mikrofon för att byta låt, pausa eller återta en låt genom att trycka på den.

Högtalaren kan användas för såväl "handsfree"-samtal som för att spela upp den media som man har lagrat på telefonens minneskort.

SIM-kortet finns placerat på ovansidan av telefonen.

Iphones SIM-kort när det är utdraget.

Många funktioner som Iphone har kritiserats för att sakna har åtgärdats med Iphone OS 3.0. Några exempel är röstinspelning, MMS och kopiera & klistra.

Plattformsstöd[redigera | redigera wikitext]

Iphone är kompatibel med Mac OS X 10.4.10 eller senare, Windows XP SP2, Windows Vista och Windows 7. Oavsett vilket operativsystem som användaren har behövs även Itunes 7.7 eller senare version. [36]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Dispyter[redigera | redigera wikitext]

Varumärket Iphone[redigera | redigera wikitext]

Varumärket Iphone registrerades av företaget Cisco och har använts för IP-telefoner från deras dotterföretag Linksys. Det har därför spekulerats om vad den då ännu obekräftade produkten skulle få för namn. Emellertid har Apple valt att ändå använda sig av namnet eftersom det redan före lanseringen har varit så inarbetat och passat in i Apples produktfamilj. Även om företagen tidigare hade försökt göra upp i godo valde Cisco att driva saken vidare rättsligt. Cisco och Apple är nu överens om att båda företagen får använda namnet Iphone.

Iphone och skrivregler[redigera | redigera wikitext]

Det förekommer förvirring i frågan huruvida namnet Iphone ska skrivas med versal eller gemen begynnelsebokstav eftersom Apple marknadsför produkten som "iPhone". Svenska Språkrådet hävdar att alla varumärken och företagsnamn som avviker från normala skrivregler ska normaliseras vid användning av namnen i text. Det vill säga att namnen skrivs enligt normala skrivregler med versal begynnelsebokstav och bokstaven p skrivs således som gemen.[37][38][39]

Patent[redigera | redigera wikitext]

LG Electronics hävdar att Apple har kopierat av LG patenterad design och viss teknik för telefonen LG Prada som släpptes ett halvår innan Iphone. Någon stämning mot Apple har i dagsläget inte väckts.

Lanseringen[redigera | redigera wikitext]

USA[redigera | redigera wikitext]

Den 28 juni 2007 dagen innan lanseringen av Iphone i USA höll Apples VD och grundare Steve Jobs ett tal till sina anställda. I slutet på talet offentliggjorde han att alla som varit anställda på Apple i minst ett år skulle få en egen Iphone (med 8 GB minne)[40]. Det blev runt 17 000 Iphones som gavs bort.

Europa[redigera | redigera wikitext]

Den 18 september 2007 meddelade Apple att Iphone skulle komma att släppas i Storbritannien den 8 november, till ett pris av 269 pund. Ensam operatör för telefonen blev det brittiska telekomföretaget O2.[41][42]

19 september, dagen efter att Apple släppt Iphone i Storbritannien blev det bekräftat att telefonen även skulle komma till Tyskland den 9 november till ett pris av 399 euro med T-Mobile som ensam operatör.[43]

Liksom i Storbritannien och Tyskland kom Iphone även att släppas i Frankrike i november med Orange som operatör.[44]

11 juli 2008 släpptes Iphone 3G i Sverige genom Telia[45] och 20 mars 2009 genom Telenor[46]. Utöver dessa två så har även operatören 3 skrivit kontrakt med Apple om rätten att sälja Iphone 3G S i Sverige från 31 juli 2009.[11] 11 juli 2008 släpptes Iphone 3G även i följande länder: Australien, Danmark, Finland, Hongkong, Irland, Italien, Japan, Kanada, Mexiko, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Portugal, Schweiz, Spanien, Sverige, Storbritannien, Tyskland, USA, Österrike (i en del av dessa länder fanns redan den tidiga versionen av Iphone).

Försäljning[redigera | redigera wikitext]

Iphoneförsäljning 2007–2015 (miljoner enheter per år).[47]

50
100
150
200
250
300
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015

I sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet 2007 offentliggjorde Apple att de sålt 270 000 Iphones under de 30 första timmarna som produkten fanns på marknaden, det vill säga under delar av 29 juni samt 30 juni – vilket var avslutningen av ett räkenskapskvartal.[48]

Den 10 september 2007 rapporterade Apple att en miljon Iphone-enheter sålts.[49]

Den 9 juni 2008 rapporterade Apple, via Steve Jobs keynote på Macworld Expo, att de sålt 6 miljoner Iphone-enheter.[50]

Den 14 juli 2008 rapporterade Apple att en miljon Iphone 3G sålts under de tre första försäljningsdagarna.[51]

Årlig Iphoneförsäljning har ökat varje år sedan produktserien lanserades 2007.[47] Ökningen från 2014 till 2015 beror på att en ny modell med större skärm lanserades, något konkurrenten Samsung erbjudit sedan tidigare.[52]

Internetdomän[redigera | redigera wikitext]

Den 1 juli 2007 rapporterades det att Apple hade betalat en miljon USD till Michael Kovatch för att få tillgång till domännamnet iphone.com. Kovatch hade registrerat domännamnet redan 1995.[53] Efter att köpet av domännamnet genomförts så förflyttas man till Apples Iphone-sida om man går till iphone.com.

Hackning[redigera | redigera wikitext]

Iphone kan via speciell mjukvara modifieras, så kallad jailbreak, detta innebär att man kommer åt filsystemet i telefonen och kan då installera tredjepartsprogram som Apple inte har godkänt till Appstore. Man kan även låsa upp telefonen för att bli av med operatörslås.

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Jämförelse av Iphonemodeller från Iphone 5s till Iphone 12.

Iphone har getts ut i flera utgåvor. Nedan följer ett urval av dem.

Iphone 4S[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Iphone 4S.

Iphone 4S är den femte smartphonen inom Iphoneserien. Den lanserades den 14 oktober 2011 i Australien, Frankrike, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Den 28 oktober 2011 släpptes den i ytterligare ett antal länder. Jämfört med Iphone 4 så har Iphone 4S samma utseende men innanför skalet har det skett stora ändringar.

Iphone 5[redigera | redigera wikitext]

Iphone 5 presenterades av Apple den 12 september 2012 och landade i svenska butiker den 28 september 2012. Uppföljaren Iphone 5S presenterades 10 september 2013.

Iphone 6[redigera | redigera wikitext]

Två Iphone 6 med färgade mobilskal.

Iphone 6 och Iphone 6 plus presenterades av Apple den 9 september 2014. Telefonen släpptes i Sverige fredagen den 26 september 2014.

Iphone 6s[redigera | redigera wikitext]

Iphone 6s och Iphone 6s plus presenterades av Apple den 9 september 2015. Telefonen släpptes i Sverige den 9 oktober 2015. Nytt för Iphone 6s och Iphone 6s plus är bland annat: 3D Touch, Live photos, och 4K-videoinspelning. Modellerna lanserades i en för produktserien ny färg, roséguld.

Iphone SE[redigera | redigera wikitext]

Iphone SE presenterades 21 mars 2016.[54] Designen är återanvänd från Iphone 5S, likaså skärm och främre kamera. Till följd av detta saknas 3D touch. Processor, mängden RAM-minne och bakre kamera är av samma typ som i modell 6S.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”iPhone processor found: 620MHz ARM CPU”. 1 juli 2007. http://www.engadget.com/2007/07/01/iphone-processor-found-620mhz-arm/. Läst 6 januari 2008. 
 2. ^ ”iPhone 1.1.2 update boosts clock speed”. 3 december 2007. http://www.kosarit.com/apple/iphone-hardware-upgrades-v112-cpu-speed-412-mhz.html. Läst 17 mars 2008. 
 3. ^ Honan, Mathew (9 januari 2007). ”Apple unveils iPhone”. Macworld. Arkiverad från originalet den 15 april 2008. https://web.archive.org/web/20080415223141/http://www.macworld.com/article/54769/2007/01/iphone.html. Läst 6 april 2008. 
 4. ^ Mueller, Florian (7 december 2012). ”U.S. patent office declares 'the Steve Jobs patent' entirely invalid on non-final basis”. http://www.fosspatents.com/2012/12/us-patent-office-declares-steve-jobs.html. Läst 11 januari 2013. 
 5. ^ Campbell, Mikey (23 oktober 2012). ”USPTO invalidates Apple's "rubber-banding" patent asserted against Samsung”. http://appleinsider.com/articles/12/10/23/uspto-invalidates-apples-rubber-banding-patent-asserted-against-samsung. Läst 11 januari 2013. 
 6. ^ Dolan, Brian. ”Timeline of Apple "iPhone" Rumors (1999-Present)”. Arkiverad från originalet den 15 april 2008. https://web.archive.org/web/20080415055303/http://www.fiercewireless.com/story/timeline-apple-iphone-rumors-1999-present. Läst 17 februari 2008. 
 7. ^ Grossman, Lev (31 oktober 2007). ”Invention Of the Year: The iPhone”. Arkiverad från originalet den 15 juni 2008. https://web.archive.org/web/20080615155450/http://www.time.com/time/business/article/0%2C8599%2C1678581%2C00.html. Läst 6 juni 2008. 
 8. ^ ”Apple introduces the New iPhone 3G”. Apple Inc. 9 juni 2008. Arkiverad från originalet den 1 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110501035135/http://www.apple.com/pr/library/2008/06/09iphone.html. Läst 21 juli 2008. 
 9. ^ ”TeliaSonera – pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2009. https://web.archive.org/web/20090818231040/http://www.cisionwire.se/teliasonera/telia-lanserar-iphone-3g-s-i-sverige-den-31-juli-. Läst 1 juli 2009. 
 10. ^ ”Telenor Sverige – pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 12 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090612082946/http://www.cisionwire.se/telenor-sverige--ab/telenor-lanserar-iphone-3g-s. Läst 9 juni 2009. 
 11. ^ [a b] ”Tre – pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418063332/http://www.cisionwire.se/tre/3-borjar-salja-iphone-3gs-i-sverige-31-juli. Läst 1 juli 2009. 
 12. ^ ”Compare iPhone 3GS and iPhone 3G”. Apple. http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/. Läst 29 juni 2009. 
 13. ^ ”TeliaSonera – pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 20 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100820064001/http://www.cisionwire.se/teliasonera/teliasonera-lanserar-iphone-4-den-30-juli28401. Läst 27 juli 2010. 
 14. ^ Hugosson, Jacob. ”Apple tillkännager Iphone SE på 4 tum”. SweClockers.com. http://www.sweclockers.com/nyhet/21898-apple-tillkannager-iphone-se-pa-4-tum. Läst 21 mars 2016. 
 15. ^ ”Iphone – jämför modeller”. Apple. 2013. http://www.apple.com/se/iphone/compare/. Läst 24 oktober 2013. 
 16. ^ ”Med rätt att peka”. Mobil.se. Arkiverad från originalet den 16 december 2009. https://web.archive.org/web/20091216030717/http://www.mobil.se/ArticlePages/200708/06/20070806152002_MOB502/20070806152002_MOB502.dbp.asp. Läst 29 juni 2009. 
 17. ^ Wilson, Tracy. ”How the iPhone Works”. howstuffworks.com. http://electronics.howstuffworks.com/iphone.htm. Läst 7 juli 2007. 
 18. ^ Pogue, David (11 januari 2007). ”The Ultimate iPhone Frequently Asked Questions”. The New York Times. http://pogue.blogs.nytimes.com/2007/01/11/the-ultimate-iphone-frequently-asked-questions/. Läst 13 januari 2007. 
 19. ^ [a b] ”Teknisk info för Iphone 4s”. Arkiverad från originalet den 29 september 2013. https://web.archive.org/web/20130929110025/http://www.apple.com/se/iphone/iphone-4s/specs.html. Läst 26 september 2013. 
 20. ^ [a b] http://www.apple.com/se/iphone/specs.html
 21. ^ ”iVideoCamera - record video with effects on any phone (2G, 3G, 3GS)”. iTunes Preview. Apple Inc. 8 mars 2011. https://itunes.apple.com/se/app/ivideocamera-record-video/id332166209. Läst 28 september 2013. 
 22. ^ ”Record Video On iPhone 2G/3G – iCamcorder with 15FPS, Zoom and more Effects”. iTunes Preview. Apple Inc. 26 juli 2010. https://itunes.apple.com/se/app/record-video-on-iphone-2g/id348638379. Läst 28 september 2013. 
 23. ^ ”iPhone 3G carriers, Apple vary on Visual Voicemail”. iLounge. 11 juni 2008. http://www.ilounge.com/index.php/news/comments/iphone-3g-carriers-apple-vary-on-visual-voicemail/. Läst 29 juni 2009. 
 24. ^ Chartier, David (12 juni 2007). ”It's official: No Flash support on the iPhone (yet)”. The Unofficial Apple Weblog. Arkiverad från originalet den 28 oktober 2008. https://web.archive.org/web/20081028183556/http://www.tuaw.com/2007/06/12/its-official-no-flash-support-on-the-iphone-yet/. Läst 13 juni 2007. 
 25. ^ Markoff, John (13 juni 2007). ”That iPhone Has a Keyboard, but It’s Not Mechanical”. The New York Times. http://www.nytimes.com/2007/06/13/technology/13phone.ready.html. Läst 27 juni 2007. 
 26. ^ Cohen, Peter (9 januari 2007). ”Macworld Expo Keynote Live Update”. Macworld. Arkiverad från originalet den 27 januari 2007. https://web.archive.org/web/20070127110536/http://www.macworld.com/news/2007/01/09/liveupdate/index.php. Läst 1 februari 2007. 
 27. ^ Block, Ryan (9 januari 2007). ”Live from Macworld 2007: Steve Jobs keynote”. engadget.com. http://www.engadget.com/2007/01/09/live-from-macworld-2007-steve-jobs-keynote/. Läst 1 februari 2007. 
 28. ^ ”Questions and Answers”. Apple Inc. Arkiverad från originalet den 14 maj 2008. https://web.archive.org/web/20080514121217/http://www.apple.com/iphone/questionsandanswers.html. Läst 3 juli 2007. 
 29. ^ ”Apple - iPhone - Get Ready”. Apple Inc. Arkiverad från originalet den 26 juni 2007. https://web.archive.org/web/20070626042029/http://www.apple.com/iphone/easysetup/getready.html. Läst 16 juni 2007. 
 30. ^ [a b] Pogue, David (27 juni 2007). ”The iPhone Matches Most of Its Hype”. The New York Times. http://www.nytimes.com/2007/06/27/technology/circuits/27pogue.html. Läst 28 juni 2007. 
 31. ^ Haslam, Karen (12 januari 2007). ”Macworld Expo: Optimised OS X sits on 'versatile' flash”. Macworld UK. http://www.macworld.co.uk/ipod-itunes/news/index.cfm?newsid=16927. Läst 16 januari 2007. 
 32. ^ Ziegler, Chris (11 juni 2007). ”Apple announces third-party software details for iPhone”. engadget.com. http://www.engadget.com/2007/06/11/apple-announces-third-party-software-details-for-iphone/. Läst 20 juni 2007. 
 33. ^ http://www.idg.se/17.108/2.1085/1.126287
 34. ^ Elgan, Mike (21 juni 2007). ”The Coming War Over the iPhone”. pcworld.com. Arkiverad från originalet den 26 juni 2007. https://web.archive.org/web/20070626220357/http://www.pcworld.com/article/id,133303-pg,1/article.html. Läst 26 juni 2007. 
 35. ^ ”iPhone Delivers Up to Eight Hours of Talk Time”. Apple Inc. 18 juni 2007. Arkiverad från originalet den 21 juni 2007. https://web.archive.org/web/20070621160119/http://www.apple.com/pr/library/2007/06/18iphone.html. Läst 18 juni 2007. 
 36. ^ Apple – Compare Models (engelska)
 37. ^ ”Hur skriver man Ipad, Ipod och Iphone?”. Språkrådet. Arkiverad från originalet den 22 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140222051614/http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id%3D76108%3Bobjekttyp%3Dlan. Läst 9 oktober 2013. 
 38. ^ ”Hur återges logotypskrivningar i löptext?”. Språkrådet. Arkiverad från originalet den 22 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140222051611/http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id%3D56746%3Bobjekttyp%3Dlan. Läst 9 oktober 2013. 
 39. ^ ”Bör jag skriva ut företagsnamn och varumärken på samma sätt som företaget självt skriver?”. Dinsvenska.se. http://dinsvenska.se/namn-och-titlar/bor-man-skriva-ut-foretagsnamn-och-varumarken-som-foretaget-sjalvt-skriver/. Läst 9 oktober 2013. 
 40. ^ Macworld – Snart kommer även Ipod köra Mac OS X
 41. ^ Macfeber – iPhone till Storbritannien i november[död länk]
 42. ^ apple.com/uk
 43. ^ macworld.se – Tyskarna får sin iPhone 9 november
 44. ^ Macworld – Fransmännen får också iPhone i november
 45. ^ ”TeliaSonera – pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525155123/http://www.cisionwire.se/teliasonera/08-07-11-00-00-01---start-for-iphone-3g-i-stockholm--goteborg-och-malmo. Läst 8 juli 2008. 
 46. ^ ”Telenor Sverige – pressmeddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 23 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090323074731/http://www.cisionwire.se/telenor-sverige--ab/telenor-borjar-salja-iphone-3g-idag-. Läst 20 mars 2009. 
 47. ^ [a b] Price, Rob (14 december 2015). ”MORGAN STANLEY: iPhone sales will drop in 2016 for the first time ever” (på engelska). Business Insider UK. http://uk.businessinsider.com/morgan-stanley-iphone-sales-will-drop-in-2016-2015-12. Läst 26 januari 2016. 
 48. ^ En ljudupptagning av Apples kvartalsrapport för det 3:e kvartalet 2007 Arkiverad 6 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.
 49. ^ Ett pressmeddelande från Apple Arkiverad 31 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine.
 50. ^ WWDC 2008 Keynote - Live Update
 51. ^ Iphone24.se – Succé för iPhone 3G: 1 miljon sålda telefoner, 10 miljoner nedladdningar
 52. ^ Rosoff, Matt (14 december 2015). ”We may look back at 2015 as 'peak iPhone'” (på engelska). Business Insider UK. http://uk.businessinsider.com/iphone-sales-by-year-2015-12. Läst 26 januari 2016. 
 53. ^ Westerdal, Jay (1 juli 2007). ”IPhone.com har köpts av Apple”. DomainTools Blog. Arkiverad från originalet den 11 juli 2007. https://web.archive.org/web/20070711011025/http://blog.domaintools.com/2007/07/iphone-now-owned-by-apple/. Läst 16 juli 2007. 
 54. ^ ”iPhone SE announced: iPhone 6S specs, iPhone 5S size, $399 price”. The Verge. http://www.theverge.com/2016/3/21/11254078/apple-iphone-se-announced-size-price-release-date. Läst 21 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]