Irans president

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Irans president
Emblem of Iran.svg
ResidensSa`dābād
SäteTeheran
Utses avFolkvald
UnderställdIrans högste ledare
Mandatperiod4 år, högst 1 omval
Inrättat24 oktober 1979

Irans president är landets regeringschef och är sedan 1980 det högsta ämbetet som utses genom folkliga val. Presidenten är dock inte högsta beslutsfattaren gällande landets utrikes- och säkerhetspolitik eller militären. För detta ansvarar den Högste ledaren, som är Irans statschef och som sedan 1989 heter ayatolla Ali Khamenei. Principen om den religiösa maktens kontroll infördes genom en författningsändring av den islamiska republikens grundare ayatolla Ruhollah Khomeini. Den 14 juni 2013 hölls det elfte presidentvalet.

Kandidatur[redigera | redigera wikitext]

Alla kandidater måste godkännas av det mäktiga Väktarrådet som består av sex shiamuslimska skriftlärda och sex jurister. Genom detta förfarande försäkras att presidentkandidaterna har för avsikt att upprätthålla författningen och inte bryta mot islamiska traditioner. Vanligtvis är det endast ett mycket litet antal av kandidaterna som godkänns, exempelvis blev endast fyra av de totalt 475 registrerade kandidaterna godkända i presidentvalet i Iran 2009. Inga kvinnliga kandidater godkändes.[1]

Presidenten väljs genom en enkel majoritet och har en mandatperiod på fyra år. Den sittande presidenten får ställa upp i ett omval.

Irans presidenter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Öppenheten till stor del en chimär, Dagens Nyheter, 2009-06-11

Se även[redigera | redigera wikitext]