Irrawadidelfin

Från Wikipedia
Irrawadidelfin
Status i världen: Sårbar[1]
Hoppande irrawaddidelfin, fotad på Mekongfloden, Kampi, Kratie, 2011.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljDelfiner
Delphinidae
SläkteOrcaella
ArtIrrawadidelfin
O. brevirostris
Vetenskapligt namn
§ Orcaella brevirostris
AuktorGray, 1866
Utbredning
Utbredningsområde för irrawadidelfin (men se text)
Hitta fler artiklar om djur med

Irrawadidelfin (Orcaella brevirostris) är en val som förekommer vid kustlinjerna och i floder i Sydöstasien. Djurets position i systematiken är omstridd. De flesta zoologer räknar arten till familjen delfiner.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Storleksjämförelse av medelstor människa och irrawadidelfin.

Valen når en kroppslängd mellan 2,3 och 2,7 meter[2] samt en vikt upp till 190 kilogram.[3] Huvudet är avrundat och nosen står inte ut som hos andra delfiner, utan påminner mer om vitvalens nos. Ryggfenan är trekantig, kort, och trubbig. Simfenorna är relativt långa och breda. Pannan är starkt markerad och indikerar ett välutvecklat ekolodssystem, vilket kan vara en följd av grumliga vetten i floder. Kroppsfärgen är grå i olika nyanser, och ofta något ljusare på buken än på ryggen. Irrawadidelfinen har 12–19 golf-pegg-liknande tänder på vardera sidor om käken.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Trots att valen är uppkallad efter floden Irrawaddy och delvis lever i floder är den ingen floddelfin. De flesta populationerna lever längs kuster och simmar ibland upp en bit i angränsande floder. Det finns även populationer som hela livet lever i floder, till exempel i Mekong. Utbredningsområdet sträcker sig längs kusterna av Bangladesh, Myanmar, Thailand, Kambodja, Vietnam, Indonesien och Palawan. Populationen i Mekong når även upp till Laos.[1]

Artens nära släkting som lever i Nya Guinea och norra Australien listas sedan 2005 som Orcaella heinsohni.[1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Irrawadidelfin dyker bara korta tider. Den kommer ungefär en gång per minut upp till ytan för att andas. Vid dessa tillfällen är bara en del av huvudet och ryggen synlig. Den hoppar inte men följer ibland efter båtar. Födan utgörs huvudsakligen av kräftdjur som grävs ur bottensedimenten. Dessutom äter valen fiskar och bläckfiskar. Som andra delfiner lever arten i flockar av omkring 6 individer, men i vissa fall har grupper med 15 individer iakttagits.[4][5] Å andra sidan iakttas ibland ensamma individer, huvudsakligen i floder.

Honor har förmåga att para sig vartannat år. Parningen sker mellan mars och juni och efter 14 månader dräktighet föds en unge. I fångenskap dokumenterades en nyfödd unge med en längd av 96 cm och en vikt av 12,5 kg. Ungen diar sin mor i två år men den börjar redan efter 6 månader med fast föda. Individerna blir uppskattningsvis efter 4 till 6 år könsmogna.[3]

Hot[redigera | redigera wikitext]

Det är inte mycket känt om artens bestånd. I de flesta länder av utbredningsområdet är delfinen skyddad av lagen. Hotet utgörs av fiskenät där delfinen ofta fastnar. I några regioner blev den på så sätt nästan utrotad, till exempel i Mekongdeltat. Även den geografiskt isolerade populationen kring Palawan listas av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) som sårbar (vulnerable). Även sedimentavlagring och ökad fartygstrafik bidrar till att populationen minskar ytterligare.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

På grund av de påfallande likheterna med vitvalen räknades arten ibland till familjen vitvalar som annars förekommer i arktiska regioner. Andra zoologer betraktade valen som enda medlem i en egen familj, Oracellidae. Idag är de flesta forskare övertygade om att irrawadidelfinen tillhör familjen delfiner.

Relationen till andra delfiner är däremot oklar. På grund av nosens form antas att den är släkt med pilotvalar men enligt genetiska undersökningar står den närmare späckhuggaren.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 2 januari 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Orcaella brevirostris på IUCN:s rödlista, auktor: Reeves, R.R. et. al. (2008), besökt 7 januari 2009.
  2. ^ Pam J. Stacey, Peter W. Arnold Orcaella brevirostris. In: Mammalian Species (American Society of Mammalogists). 616, 1999, sid. 1–8.
  3. ^ [a b] Ronald M. Nowak, red (1999). ”Irrawaddy Dolphin” (på engelska). Walker’s Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press. sid. 936. ISBN 0-8018-5789-9 
  4. ^ Irrawaddy dolphin Arkiverad 7 december 2008 hämtat från the Wayback Machine. på arkive.org (engelska)
  5. ^ Boris Culik: Orcaella brevirostris (Gray, 1866). Arkiverad 5 december 2004 hämtat från the Wayback Machine. In: Review on Small Ceaceans. CMCS, Bonn 2000 (engelska)