Isaak Brodskij

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Porträtt av Isaak Brodskij (1913) av Ilja Repin.

Isaak Izrailevitj Brodskij (ryska: Исаак Израилевич Бродский), född 6 januari 1884 i Sofijevka nära BerdjanskKrim, död 14 augusti 1939 i Leningrad, var en rysk konstnär, känd som en av Sovjetunionens främsta målare. Han gjorde flera porträtt av Lenin och Stalin samt målningar ur Sovjets revolutionära historia.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Isaak Brodskij föddes i en judisk köpmansfamilj i guvernementet Taurien i Kejsardömet Ryssland. Vid sekelskiftet 1900 gick han i konstskola i Odessa. År 1902 flyttade han till St Petersburg där han studerade vid Ryska konstakademien fram till 1908. En av hans lärare var den kände konstnären Ilja Repin. Brodskijs tidiga måleri - porträtt, landskap och genremåleri - är gjorda i en realistisk tradition men med impressionistiska stildrag.

Brodskij deltog återkommande i grupputställningar. Åren 1916, 1917 och 1922 deltog han bland annat i konstnärsgruppen Vandrarnas (Peredvizjnikerna) vandringsutställningar. Han ställde även ut utomlands; 1913 fick han en guldmedalj vid den internationella konstutställningen i München.

Efter revolutionen 1917 var han engagerad i aktiviteter för den nya Sovjetstaten. Han deltog i diskussioner om konstens och konstnärens roll i ett socialistiskt samhälle och var medlem i flera olika konstnärsgrupper. År 1921 hade han sin första separatutställning och 1924 gick han med i Det revolutionära Rysslands konstnärsförbund (AKhRR). Brodskijs konst hade nu förändrats till en realistisk stil i Vandrarnas anda men med revolutionärt innehåll. Målningen Lenin vid Putilovfabriken 1917 som han gjorde vid denna tid fick Grand Prix-medaljen vid Världsutställningen i Paris 1937.

Under 1930-talet var Brodskij lärare vid Konstakdemien och från 1934 dess rektor. Han blev tilldelad en stor lägenhet i centrala Leningrad som idag är ett museum.

Isaak Brodskij var en av de mest framstående representanterna för den socialistiska realismen i Sovjetunionen. Han gjorde målningar ur landets revolutionära historia och porträtt av Lenin, Stalin och andra ledare inom kommunistpartiet och armén. Hans kanske mest kända och mest omtyckta verk är Lenin i Smolnyjinstitutet 1917 som han målade 1930.

Brodskij erhöll Leninorden, Sovjetunionens högsta utmärkelse, 1934 och utsågs 1938 till Folkets artist.

Isaak Brodskij avled i Leningrad 1939 och ligger begravd på Volkovokyrkogården.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]