Islamguiden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Islamguiden är en svensk sunnimuslimsk organisation med ca 2300 medlemmar som driver en webbplats med samma namn. Organisationen grundades 1997 med målsättningen att förmedla en nyanserad och sann bild av islam via internet.[1] Bland annat förtydligar Islamguiden Koranens budskap. Webbplatsen valdes som en bland Internetworlds bästa sajter år 2001 och fick betyg 9/10.[1][källa behövs]

Islamguiden startade 2008 två nya webbplatser på internet. Den ena publicerar en svensk översättning av Koranen[2], den andra är avsedd för konvertiter och för alla som är nyfikna på Islam.[3].[4]

År 2015 bjöd Islamguiden.com och Märstas Unga Muslimer in den radikala muslimska predikanten Haitham Al-Haddad(en), som anser att personer som begår äktenskapsbrott skall stenas till döds.[5] Föreläsningen stoppades av Sigtuna kommun och Märstas Unga Muslimer uteslöts ur Sveriges Unga Muslimer, eftersom de förra inte hade gjort inbjudan i samråd med SUM:s styrelse.[5]

Värderingar och kritik[redigera | redigera wikitext]

Islamguiden är uttryckligen starkt fientligt inställd till kommunism (och socialism) och benämner den som "djävulsk" och "lömsk". De är även uttalat kritiska till kapitalism och "materialistiska" ideologier.

Islamguiden hävdar historiskt inkorrekt att islamismens samhällen införde jämlikhet mellan könen 1400 år (islams kalender) före rörelser i Europa och Amerika började sträva efter jämställdhet och jämlikhet.

Islamguiden har kritiserats för att vara mycket konservativa i sin tolkning samtidigt som de hävdar att deras tro inte är extrem, men bland annat hävdar de i sina texter att det är totalförbjudet (strängt haram) för varje muslim att någonsin närvara i något slags sammanhang överhuvudtaget där alkohol finns eller där det så bara brukas av andra. Kritiker har kallat det att sådana uttalanden försvårar situationen för muslimer i icke-muslimska samhällen. De har hävdat att skolor i sekulära och icke-muslimska länder bör servera halal-kött för att "göra alla nöjda".

Tolkningsföreträde[redigera | redigera wikitext]

Uttalanden som dessa har kritiserats av både sekulära muslimer som icke-muslimer, som menar att Islamguiden inte har tolkningsföreträde eller kan bestämma hur strikt islams skrifter ska tolkas. Islamguiden har därför kritiserats för att direkt eller indirekt framställa sig som den "sanna guiden" och vägen till "korrekt" islam där alla former av avvikelser från denna tolkning ej har någon plats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Om oss”. Islamguiden.com. http://www.islamguiden.com/popuptjanster/omoss.html. Läst 21 juni 2011. 
  2. ^ Koranens budskap.se
  3. ^ Konvertitguiden.com
  4. ^ Konvertitguiden.com/Om oss
  5. ^ [a b] ”Kontroversiell muslimsk predikant stoppas”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6080821. Läst 9 september 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]