Islandsknipa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IslandsKnipa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Bucephala islandica -Denver Zoo, Colorado, USA-8a.jpg
Islandsknipa
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Änder
Anatidae
Underfamilj Merginae
Släkte Knipor
Bucephala
Art Islandsknipa
B. islandica
Vetenskapligt namn
§ Bucephala islandica
Auktor Gemlin, 1789
BarrowGoldeneye.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Islandsknipa (Bucephala islandica) är en art i familjen änder som lever i subarktiska regioner som Nordamerika, Kanada, södra Grönland och Island.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Adulta individer påminner mycket om adult om den närbesläktade knipan och kan vara svår att särskilja. Adulta hanar har mörkt huvud med ett blålila skimmer och ett vitt halvmåneformat parti på sidan av huvudet framför ögat, och som går ovanför ögat. Ryggen är svartare än hos knipa och den har en kortare näbb. Huvudformen skiljer sig också hos både hona och hane oi förhållande till knip då högsta punkten på hjässan hos islandsknipan ligger längre fram vilket hos honan ger en rundare huvudform. Adult hona hos islandsknipa har mer gult på näbben.[2]

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Islandsknipan förekommer i subarktiska regioner och dess häckningsbiotop är sjöar och dammar i skogsmark, främst i nordvästra Nordamerika, men även lokalt i östra Kanada, på Grönland och på Island. På Island är den en vanlig häckfågel i Mývatn på norra delen av ön. Islandsknipan är en flyttfågel och merparten övervintrar i skyddade havsområden, ofta utefter kusten, eller i isfria inlandsvatten. Den är en mycket sällsynt gäst i Västeuropa och södra Nordamerika.[3][2] I Sverige finns ännu inget godkänt fynd av arten.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Denna dykand födosöker under vatten. De lever av vattenlevande insekter, kräftdjur och sjövegetation. De häckar i håligheter i träd, men även i jordhålor och andra skyddade platser på marken. Islandsknipa tenderar att inte dela habitat med den mycket vanligare knipan.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Bucephala islandica Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ [a b] Svensson, Lars; Peter J. Grant, Killian Mullarney, Dan Zetterström (2009). Fågelguiden: Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält (andra upplagan). Stockholm: Bonnier Fakta. sid. 42-43. ISBN 978-91-7424-039-9 
  3. ^ Cooper Ornithological Society: Minutes of Cooper Club Meetings. Condor 18(1): 38-40. PDF fulltext