Isogonalkonjugat

Från Wikipedia
Om man speglar de tre cevianer (blå) som går genom P i de tre bisektriserna (gröna] får man de tre isogonallinjerna (röda) som skär varandra i P*.

Inom triangelgeometri utgörs isogonalkonjugatet till en punkt , som inte ligger på en triangels sidor, av skärningspunkten mellan isogonallinjerna till de tre cevianer som går genom .

Givet en triangel och en punkt . Genom denna punkt går tre cevianer, linjer genom vardera av de tre hörnen. Genom att spegla vardera av dessa tre linjer i bisektrisen till det hörn respektive linje går genom erhålles tre nya linjer. Dessa linjer är "isogonala" till linjerna som går genom , det vill säga de bildar samma vinkel mot bisektrisen. Dessa tre isogonallinjer skär varandra i som är det isogonla konjugatet till . är samtidigt isogonalkonjugat till , eftersom man genom att upprepa proceduren kommer tillbaka till utgångspunkten.

Alla punkter som inte ligger på någon av triangelns sidor (eller förlängningar av dessa) har ett isogonalt konjugat. I fyra fall sammanfaller dock med : medelpunkterna i triangelns inskrivna cirkel och de tre vidskrivna cirklarna.[1] För punkter på den omskrivna cirkeln ligger det isogonala konjugatet i en punkt i oändligheten och de parallella isogonallinjerna är vinkelräta mot Simsons linje.

Det isogonala konjugatet till den omskrivna cirkelns medelpunkt är ortocentrum (höjdernas skärningspunkt), och vice versa. Det isogonala konjugatet till tyngdpunkten (medianernas skärningspunkt) är, per definition, symmedianernas skärningspunkt, symmedianpunkten, och vice versa. Första och andra Brocardpunkterna är varandras isogonalkonjugat.[2]

Anledningen till att isogonalkonjugatet inte är definierat för punkter på triangelsidorna eller deras förlängningar är att alla punkter på en sida (hörnpunkterna undantagna) avbildas i motstående hörn och hörnpunkternas "konjugat" utgörs på samma sätt av hela den motstående sidan och dess förlängning. Det finns alltså ingen bijektivitet.

Punkter på den omskrivna cirkeln[redigera | redigera wikitext]

Figur 2.
Figur 2b.

Om ligger på den omskrivna cirkeln till , låt säga mellan och som i figur 2, så bildar en cyklisk fyrhörning. Eftersom vinkelsumman av motstående hörn i en cyklisk fyrhörning är lika med så har vi alltså att . men är även lika med vinkeln mellan och isogonallinjen genom och på samma sätt är lika med vinkeln mellan och isogonallinjen genom och sålunda är vinkeln mellan dessa isogonallinjer också och alltså är de parallella.

Vi ser också att (randvinkelsatsen: två trianglar med den gemesamma sidan ). Sålunda är vilket (tillsammans med föregående uttryck) ger oss att . bildar alltså vinkeln mot . Detta medför att isogonallinjen till genom bildar vinkeln mot . Men detta gör ju även isogonallinjen genom och sålunda är alla tre isogonallinjerna parallella.

Det isogonala konjugatet ligger alltså i en punkt i oändligheten. Det omvända resonemanget gäller också: om en punkt ligger i oändligheten kommer dess cevianer genom triangelhörnen att vara parallella och sålunda ligger isogonalkonjugatet på den omskrivna cirkeln.

Linjerna till punkten i oändligheten är vinkelräta mot Simsons linje.

Bevis
Se figur 2b. Simsons linje (grön) går genom fotpunkterna ( och ; är ej utritad) till på triangelns sidor. Vinklarna och är båda räta och ligger därför på en cirkel med som diameter. Fyrhörningen är således cyklisk. Beteckna skärningspunkten mellan Simsons linje och den nedre röda linjen till punkten i oändligheten genom med . Vinkeln är lika med vinkeln eftersom båda ligger på den omskrivna cirkeln till fyrhörningen och båda spänner över . Vi har vidare att eftersom ligger på isogonallinjen till . Sålunda finner vi att trianglarna och är likformiga. Eftersom vinkeln är rät är därför även rät och isogonallinjen är alltså vinkelrät mot Simsons linje.


Vi noterar också att vi har en bijektivitet - riktningen på isogonallinjerna bestäms av var punkten ligger på cirkelns omkrets och vice versa ( och ändras kontinuerligt allteftersom vi flyttar punkten längs cirkeln).

Existens, en fundamentalsats och trilinjära koordinater[redigera | redigera wikitext]

Figur 3.

Att varje punkt som inte ligger på en sida har ett isogonalkonjugat är en följd av följande fundamentala sats (figur 3).

För en punkt på linjen och en godtycklig punkt på den mot isogonala linjen i förhållande till triangelhörnet i gäller
  (1)
där , , och betecknar fotpunkterna till respektive på triangelsidorna och .
Bevis
Betrakta fyrhörningarna och . Hörnvinklarna i och respektive och är räta, hörnvinklarna i är lika och sålunda är även hörnvinklarna i och lika. Fyrhörningarna är alltså likformiga, men spegelvända, och alltså gäller vår inversa likhet.

Om vi nu betraktar cevianen från genom så kan vi konstatera att dess isogonallinje måste skära eller vara parallell med . Om den skär kan vi placera punkten i denna skärningspunkt. Förhållandet (1) gäller såklart fortfarande, men nu ger vår "fundamentalsats" det nya förhållandet

  (2)

Vi multiplicerar (1) och (2) och får

vilket visar att även ligger på isogonallinjen till och vi har härigenom visat att de tre isogonallinjerna till de tre cevianerna till skär varandra i samma punkt i det fall isogonallinjerna inte är parallella. Fallet med parallella isogonallinjer behandlas under punkter på den omskrivna cirkeln ovan.

Ur det ovanstående får vi en mer generellt formulerad "fundamentalsats":

Vilken ger oss (om vi påstår att alla leden är lika med ) att

,       och   

Vilket innebär att om har de trilinjära koordinaterna så har isogonalkonjugartet till koordinaterna .

Fotpunktscirkel och fotpunktstrianglar[redigera | redigera wikitext]

Alla fotpunkter till P och Q ligger på samma cirkel. Cirkelns medelpunkt O ligger mitt på linjen mellan P och Q.
AQ, BQ och CQ skär fotpunktstriangelsidorna till P i rät vinkel.

Fotpunktscirklarna till en punkt och till dess isogonalkonjugat sammanfaller.

Bevis
Betrakta fyrhörningarna och i figur 3. Hörnvinklarna i och respektive och är räta, hörnvinklarna i är lika och sålunda är även hörnvinklarna i och lika. Fyrhörningarna är alltså likformiga, men spegelvända. Vinkeln är sålunda lika med vilket innebär att summan av och är lika med . Dessa vinklar utgör motstående hörn i fyrhörningen och eftersom deras summa är är fyrhörningen cyklisk och punkterna ligger alltså på samma cirkel. och är kordor i denna cirkel och deras mittpunktsnormaler skär varandra i cirkelns medelpunkt, vilken man enkelt konstaterar sammanfaller med mittpunkten på . På samma sätt visas att även och ligger på denna cirkel, och beviset är klart.

Fotpunktstriangelns sidor till en punkt skärs vardera av en av isogonallinjerna till isogonalkonjugatet i rät vinkel. Närmare bestämt förenas de två sidorna av på vilka de två fotpunkterna ligger i det hörn genom vilken isogonallinjen i fråga löper. I figur 3 utgör en sida i fotpunktstriangeln till . ligger på , ligger på och dessa linjer förenas i . Isogonallinjen skär alltså i rät vinkel (i punkten ).

Bevis
Eftersom summan av och är lika med (båda är ju räta) är fyrhörningen cyklisk. Vinklarna och är sålunda lika eftersom de spänner över samma korda. Även vinklarna och är lika, vilket innebär att den tredje vinkeln i måste vara lika med den tredje vinkeln i . är rät och således är vinkeln också rät.

Eftersom fotpunkterna till en punkt på triangelns omskrivna cirkel inte bildar hörn i en triangel utan ligger på en rät linje (Simsons linje) blir begreppet fotpunktscirkel lite diffust. Men eftersom isogonalkonjugatet i detta fall ligger i en oändligt avlägsen punkt kan man betrakta den räta linjen som omkretsen på en oändligt stor cirkel. Även uttalandet om fotpunktstriangeln blir diffust, eftersom triangelsidorna kollapsat till Simsons linje. Men, isogonallinjerna är, som visats i avsnittet om punkter på den omskrivna cirkeln, vinkelräta mot linjen och således mot det som kan sägas representera fotpunktstriangelns sidor.

En fundamental vinkelsats[redigera | redigera wikitext]

För en triangel och en inre punkt med isogonalkonjugatet gäller att . (För yttre punkter gäller satsen också men då för yttre vinklar om punkten ligger på motsatt sida om .)

Bevis
Beviset är enkelt och utnyttjar bara att vinkelsumman i en triangel är och att summan av vinklarna till punkten respektive dess konjugat är densamma som hörnvinkeln eftersom konjugatet ligger på en isogonallinje.
  (1)
  (2)
  (3)
(1)+(2) ger efter förenkling
och insättning av likheten i (3) ger det sökta resultatet.

Avbildningar av linjer[redigera | redigera wikitext]

Avbildningar av räta linjer genom en triangels inre. De är hyperbler eftersom de (deras förlängningar) nödvändigvis skär den omskrivna cirkeln. Märk även att det är den linje som ligger närnast det motstående hörnet som avbildas närmast sidan - avbildningarna kommer alltså i "motsatt ordning".
Kiepert-hyperbeln[3] är isogonalkonjugatet till punkterna på Brocard-axeln[4], en rät linje som går genom den omskrivna cirkelns medelpunkt och symmedianpunkten. Eftersom deras respektive konjugat är ortocentrum (O) och den inskrivna cirkelns medelpunkt (G) går Kiepert-hyperbeln genom dessa två punkter.

Alla punkter som ligger på samma cevian kommer ju självklart att avbildas på en rät isogonallinje (också den en cevian genom samma hörn). Men punkterna på en rät linje som inte går genom hörnen kommer att avbildas på ett kägelsnitt. Punkter på den omskrivna cirkeln avbildas på en punkt i oändligheten, så om den räta linjen inte skär eller tangerar den omskrivna cirkeln kommer isogonalkonjugaten av punkterna på linjen inte att "nå" oändligheten utan att ligga på en ellips. Tangerar linjen den omskrivna cirkeln har den ett isogonalkonjugat i oändligheten och då ligger konjugaten på en parabel, skär linjen cirkeln har den två konjugat i oändligheten och avbildningen blir en hyperbel.[5] Om linjen går genom den omskrivna cirkelns medelpunkt är hyperbeln liksidig (ett exempel på en sådan liksidig hyperbel är Kiepert-hyperbeln i figuren). Kägelsnitten går genom triangelns hörn.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den inskrivna cirkelns medelpunkt ligger ju i bisektrisernas gemensamma skärningspunkt och dessa avbildas såklart på sig själv. De vidskrivna cirklarnas medelpunkters cevianer utgörs dels av en bisektris, vilken avbildas på sig själv, och på två linjer ("yttre bisektriser") som var och en är vinkelräta mot sin respektive bisektris och de avbildas således också på sig själv vid speglingen.
  2. ^ Weisstein, Eric W., "Isogonal Conjugate", MathWorld. (engelska)
  3. ^ Weisstein, Eric W., "Kiepert Hyperbola", MathWorld. (engelska)
  4. ^ Weisstein, Eric W., "Brocard Axis", MathWorld. (engelska)
  5. ^ När punkterna på linjen närmar sig punkten (punkterna) på den omskrivna cirkeln från ett av två (fyra) möjliga "håll", går konjugaten mot oändligheten längs parabeln (hyperbeln) på ett av två (fyra) möjliga "håll".
  6. ^ Isaac Schwatt, 1895, A geometrical treatment of curves which are isogonal conjugate to a straight line with respect to a triangle., vol. 1, sid. 1-3. Leach, Shewell, and Sanborn.