Ivar Los park

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ivar Los park är en park i Stockholm som är namngiven till minnet av författaren Ivar Lo-Johansson.

Parken ligger på Bastugatan 26 på Mariaberget i Stockholm och har utgång även till Monteliusvägen. På tomten låg två stycken 1700-talshus som revs på 1930-talet. På det öppna utrymme som skapats byggdes några år senare en lekpark som döptes till Mariatäppan. Ivar Lo Johansson flyttade in på Bastugatan 21, som ligger tvärs över gatan, år 1934 och han bodde där till sin död 1990. Då föreslog dåvarande kulturborgarrådet Per Sundgren (v) att en plats skulle uppkallas efter Ivar Lo Johansson. Parken fick namnet Ivar Los park och invigdes i en ceremoni som leddes av den tidigare finansministern Gunnar Sträng. Han och Ivar Lo-Johansson delade samma statarproletära bakgrund.

Parken pryds av en byst föreställande Ivar Lo-Johansson som är skapad av konstnären Nils Möllerberg. Bysten gjordes redan 1949 men placerades i parken i samband med namnbytet 1991.

Parken domineras fortfarande av en lekplats, vid ingången från Bastugatan står en gammal ihålig ask och på vintern rekommenderas södra slänten av kommunen för pulkaåkning. Parken besöks också för dess utsikt över Norrmälarstrand, Kungsholmen och Gamla stan.

Som kuriosa kan också nämnas att korplaget Ivar Lo Park Rangers såg dagens ljus i parken [1].
Bysten föreställande Ivar Lo-Johansson. En lövgrotta i häcken mot parkleken. Den ihåliga asken.
Bysten föreställande Ivar Lo-Johansson. En lövgrotta i häcken mot parkleken. Den ihåliga asken.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Medborgarplatsen - en ny sida av stan”. Arkiverad från originalet den 22 september 2015. https://archive.is/20150922085513/http://www.alltomstockholm.se/stadsliv/article4053094.aos. Läst 22 september 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]