Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna

Från Wikipedia
Izz ad-Din al-Qassam

Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, eller Qassambrigaderna, är den paramilitära grenen av den palestinska organisationen Hamas, med bas i Gaza. De har sitt namn efter den syriske muslimske predikanten Izz ad-Din al-Qassam (1882–1935), som ledde väpnat motstånd mot britterna och judiska bosättare i Palestinamandatet.

Qassambrigadaderna är, som en del av Hamas, listad av bland andra Europeiska unionen som en terroristorganisation.[1]

Qassambrigadaderna har varit engagerad i direkta markstrider i Gaza i krig med Israel 2008, 2014 och 2023[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 1984 började bland andra Ahmed Yassin (1936–2004), Ibrahim al-Makhadmeh (1952–2003) och Salah Shehade att förbereda grundandet av en väpnad organisation för att bekämpa Israels ockupation av Västbanken och Gaza. Gruppmedlemmar arresterades dock av israelerna och deras vapen beslagtogs.

År 1986 organiserade Salah Shehade ett nätverk av motståndsceller, som hade som mål israeliska soldater samt palestinier som bedömdes som förrädare. Nätverket fungerade till 1989.

Hamas grundades officiellt den 14 december 1987. Sommaren 1991, under första intifadan 1987–1994, hade Izzad ad-Din al-Qassam–brigaderna formellt etablerats.

Vid utbrottet av andra intifadan 2000 blev organisationen ett centralt mål för Israel. Den organiserade ett antal celler på Västbanken, men flertalet av dem förstördes av Israels försvarsmakt fram till 2004. Däremot behöll Hamas en markant närvaro på Gazaremsan.

Ett avgörande steg för att förvandla Qassambrigaderna från en lösligt organiserad milis till en strukturerad organisation togs 2004. Den israeliska försvarsmaktens dödande av de lokala ledarna Ahmad Yassin och Abdel Aziz al-Rantisi ledde till att beslutsmakten i Hamas överfördes till exilledare i Damaskus, vilket så småningom ledde till större inflytande av och finansiering från Iran och Hizbollah. Att anlägga och behärska ett omfattande tunnelsystem blev en primär inriktning för att kunna slå mot den israeliska försvarsmakten, som framtill 2005 var ockupationsmakt i Gaza.

I augusti 2004 avfyrades den första missilen, en lokalt konstruerad pansarvärnsraket.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Antalet medlemmar är inte känt. Enligt CIA World Factbook har Qassambrigaderna 20.000–25.000 medlemmar,[3].Enligt vissa bedömningar ska al-Quassim omfatta 27.000 soldater, varav 2.500 i elitenheterna, Nuhba.[4]

Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna anses ledas av Mohammed Deif som överbefälhavare under Hamas ledare i Gaza Yahya Sinwar, med andra ledare Deifs närmaste man Marwan Issa och tidigare Ayman Nofal ("Abu Ahmad", 1974–2023),[4] som i oktober 2023 dödades i en israelisk flygattack.[5]

Attacken mot Israel oktober 2023[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Hamas attack mot Israel i oktober 2023

Izz ad-Din al-Qassam-brigadernas största operation var Attacken mot Israel oktober 2023, av Hamas kallad "Al-Aqsa Flood". Den inleddes på morgonen den 7 oktober 2023 med samtidiga massiva missilattacker mot mål i Israel och genombrytande av gränsstängslet på ett stort antalet ställen och raider av militiagrupper mot civila och militära mål i det då svagt försvarade gränsområdet. Attacken ledde till att omkring 1.400 israeler dödades, varav omkring 300 militärer, samt att drygt 200 israeler togs som gisslan och fördes tillbaka till Gaza.

Den israeliska försvarsmakten återtog kontroll över hela området inom tre dagar och inledde massiva flyg- och artilleriangrepp mot Gaza, följt av en markinvasion av norra Gaza inklusive Gaza City.

Medlemmar i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]