Hoppa till innehållet

Jägarna

Från Wikipedia
För uppföljaren till filmen, se Jägarna 2.
Jägarna
Genrethrillerfilm
dramafilm
RegissörKjell Sundvall[1]
ProducentJoakim Hansson[1]
Björn Carlström[1]
ManusförfattareKjell Sundvall[1]
Björn Carlström[1]
I större rollerRolf Lassgård
Lennart Jähkel
Jarmo Mäkinen
Tomas Norström
Thomas Hedengran
Göran Forsmark
Rolf Degerlund
KompositörBjörn J:son Lindh[1]
FotografKjell Lagerroos[1]
KlippareDarek Hodor[1]
ScenografStig Boquist[1]
Teknisk information
ProduktionsbolagSpice Entertainment[1]
DistributionSonet Film[1]
Premiär31 januari 1996 (Älvsbyn)[1]
Speltid118 minuter[1]
LandSverige[1]
Språksvenska[1]
UppföljareJägarna 2
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Jägarna är en svensk thrillerfilm från 1996,[2] i regi av Kjell Sundvall med Rolf Lassgård och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 31 januari 1996.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Erik har arbetat som polis i Stockholm i många år. Efter ett skottdrama söker han en ny tjänst i Norrbotten där han är uppväxt. Mycket har hänt medan han varit borta, och Eriks tuffa polisattityd passar inte längre in i ett samhälle som styrs av oskrivna lagar.

Erik börjar nysta i de fall av tjuvjaktälg och ren som har pågått under en längre tid och som har nonchalerats av den lokala polisen. Det visar sig snart att Eriks egen bror är inblandad, och härvan får allt större proportioner.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen inspirerades av ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten, den så kallade Kalixhärvan. Inför filmen tog Sundvall kontakt med den i jakt- och hothärvan utpekade Harald Holmqvist för att samla material till filmen.[3]

Tanken med att förlägga inspelningarna till Älvsbyn var att man tänkte använda järnvägsstationen i en nyckelscen i filmen. Denna scen ströks dock ur manus innan inspelningarna kommit igång. Filmens polisstation var ursprungligen filmens produktionskontor. Av ekonomiska skäl tvingades man dock förvandla denna till inspelningsplats istället. Produktionskontoret fick istället flytta till ett hotellrum.

Leifs hund Zorro hette i manuset Salka, men då denne vägrade att lystra till något annat namn än just Zorro tvingades man ändra i manuset.

Ett inte namngivet filmbolag i Hollywood ville göra en nyinspelning av filmen. Producenterna ville att filmen skulle utspela sig i Nevadas öken, där cowboys skulle skjuta vildhästar för skojs skull. Kjell Sundvall var först positiv till idén, men ändrade sig när han fick kännedom om handlingen.[4]

Brodern Leif (Lennart Jähkel) sjunger några kända operastycken i ett antal scener i filmen. Det är dock inte Lennart Jähkels röst som hörs, eftersom han är dubbad av operasångaren Jesper Kemi.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick ett relativt positivt mottagande från kritiker[5] och vann två guldbaggar, för bästa regi (Kjell Sundvall) och bästa manliga biroll (Lennart Jähkel). Den var nominerad till ytterligare fem guldbaggar, bland annat för bästa film.[6]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]