Jägarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För uppföljaren till filmen, se Jägarna 2.
Jägarna
GenreThriller
RegissörKjell Sundvall
ProducentJoakim Hansson
Björn Carlström
ManusKjell Sundvall
Björn Carlström
SkådespelareRolf Lassgård
Lennart Jähkel
Helena Bergström
Jarmo Mäkinen
Åke Lindman
OriginalmusikBjörn J:son Lindh
ProduktionsbolagFilmTeknik
FilmhusAteljéerna AB
Premiär
Speltid118 minuter
LandSverige
Språksvenska
UppföljareJägarna 2
IMDb SFDb

Jägarna är en svensk thrillerfilm från 1996[1], i regi av Kjell Sundvall med Rolf Lassgård och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 31 januari 1996.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Erik har arbetat som polis i Stockholm i många år. Efter ett skottdrama söker han ny tjänst i Norrbotten där han är uppväxt. Mycket har hänt medan han varit borta, och Eriks polisattityd passar inte längre in i ett samhälle som styrs av oskrivna lagar. Erik börjar nysta i de fall av tjuvjaktälg och ren som har pågått en längre tid och som nonchalerats av den lokala polisen. Det visar sig snart att Eriks egen bror är inblandad och härvan får allt större proportioner.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen inspirerades av ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten, den så kallade Kalixhärvan. Inför filmen tog Sundvall kontakt med den i jakt- och hothärvan utpekade Harald Holmqvist för att samla material till filmen.[2]

Tanken med att förlägga inspelningarna till Älvsbyn var att man tänkte använda järnvägsstationen i en nyckelscen i filmen. Denna scen ströks dock ur manus innan inspelningarna kommit igång. Filmens polisstation var ursprungligen filmens produktionskontor. Av ekonomiska skäl tvingades man dock förvandla denna till inspelningsplats istället. Produktionskontoret fick istället flytta till ett hotellrum.

Leifs hund Zorro hette i manuset Salka, men då denne vägrade att lystra till något annat namn än just Zorro tvingades man ändra i manuset.

Ett inte namngivet filmbolag i Hollywood ville göra en nyinspelning av filmen. Producenterna ville att filmen skulle utspela sig i Nevadas öken, där cowboys skulle skjuta vildhästar för skojs skull. Kjell Sundvall var först positiv till idén, men ändrade sig när han fick kännedom om handlingen.[3]

Brodern Leif (Lennart Jähkel) sjunger några kända operastycken i ett antal scener i filmen. Det är dock inte Lennart Jähkels röst som hörs, eftersom han är dubbad av operasångaren Jesper Kemi.

När Stadskampen besökte Luleå år 2001, så var Rolf Degerlund (som spelade Eilert i filmen), den som sa vilka tittaruppdrag som luleborna skulle ordna. Då pratade Staffan Ling med Degerlund och påstod att en del folk menar att filmen Jägarna bygger på fördomar om norrlänningar.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick ett relativt positivt mottagande från kritiker[4] och vann två guldbaggar, för bästa regi (Kjell Sundvall) och bästa manliga biroll (Lennart Jähkel). Den var nominerad till ytterligare fem guldbaggar, bland annat för bästa film[5].

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Låttext utan titel: "När dimman sakta skingrar sig, kan jag höra ditt hjärta slå. Natten driver mot sitt slut och du säger du måste gå. Är det fortfarande vi två?"

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jägarna”. Svensk filmdatabas. 31 januari 1996. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=22217&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 28 september 2016. 
  2. ^ Johnsson, Fredrik (15 juni 2008). ”Kalixhärvan” (MP3). Sveriges Radio P3: P3 Dokumentär. http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p3_dokumentar_080623010036.mp3. Läst 8 januari 2010. 
  3. ^ ”Trivia for Jägarna” (på engelska). Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0116736/trivia. Läst 8 januari 2010. 
  4. ^ ”Jägarna”. Kritiker.se. http://kritiker.se/film/jagarna/. Läst 18 oktober 2015. 
  5. ^ ”Svensk Filmdatabas: Jägarna” (på sv). www.sfi.se. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=22217&type=MOVIE&iv=Awards. Läst 18 oktober 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]