Jämställdhetsombudsmannen (Sverige)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jämställdhetsombudsmannen (JämO) var en svensk statlig myndighet, bildad 1980, som sysslade med och övervakade de lagar som rörde jämställdhet. Myndighetens verksamhet överfördes den 1 januari 2009 till Diskrimineringsombudsmannen.

JämOs huvudsakliga uppgift var att utöva tillsyn över fyra lagar som reglerade jämställdhet: jämställdhetslagen, lagen om likabehandling av studenter i högskolan, lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Från och med den 1 juli 2005 hade JämO även tillsyn över lagen om förbud mot diskriminering när det gällde könsdiskriminering.

I JämOs uppgifter ingick också att genom information och opinionsbildning öka kunskaperna om de fyra lagarna och främja jämställdhet i arbetslivet, högskolan, skolväsendet, arbetsmarknadsutbildningar, andra utbildningsformer samt flera andra samhällsområden. År 2006 låg anslaget för myndigheten på 27,9 miljoner kronor.

JämO 2000-2007 var Claes Borgström som 2007 meddelade att han lämnade sitt uppdrag i förtid för att starta en advokatbyrå tillsammans med Thomas Bodström. Till ersättare för Borgström utsågs 16 augusti 2007 kammaråklagaren Anne-Marie Bergström. Bergström upprätthöll tjänsten som JämO till dess de fyra diskrimineringsombudsmännen slogs ihop till en myndighet den 1 januari 2009.

JämO sedan grundandet[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Jämställdhetsnämnden (Sverige)