Järnåkra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Järnåkra 2014. Mitt på bilden syns punkthuset på Karhögstorg 2 och strax till höger därom den vita "Skatteskrapan".

Järnåkra är ett bostadsområde som tillsammans med Nilstorp bildar en av Lunds stadsdelar, beläget i direkt anslutning till centrum av Lund. Området tillkom mellan 1957 och 1960 och är ett blandat kontors/bostadsområde. Det begränsas i norr av Södra vägen, i öster av Nilstorp vid Järnåkraskolan, i söder av Tetra Pak och i väster av Malmövägen. Bebyggelsen består av flera flerfamiljshus på 8-10 våningar centrerade kring Karhögstorg som utgör stadsdelens mittpunkt samt lägre bebyggelse med fyravåningshus.

Området dominerades tidigare av ett 10-våningshus som kallas "Skatteskrapan" eftersom Skatteverket höll till här från 1970-talet fram till 2010. Detta hus färdigställdes 1959 och innehöll ursprungligen studentbostäder. Då kallades huset "Hävdaryggen" (AF Bostäders vapensköld finns fortfarande på fasaden). Idag (2012) är områdets högsta hus Karhögstorg 2, ett punkthus på 13 våningar som innehåller seniorbostäder och en matbutik i bottenvåningen.

Stora byggprojekt har genomförts i stadsdelen Karhögstorg. Nya affärslokaler finns sedan 2008 samtidigt som det slutförs byggande av bostadshus i det f.d. industriområdet norr om Södra vägen. Järnåkraområdet har välbevarad 50-tals arkitektur. Järnåkra angränsar till villa- och radhusområdet Nilstorp.