Järnafjärden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Järnafjärden, vy från Brandalsund 2015.

Järnafjärden är en fjärd av Östersjön som ligger mellan Ytterjärna socken i Södertälje kommun och Näslandet, Botkyrka kommun. Kommungränsen går genom sundet. Järnafjärden är en viktig farled och del av Södertäljeleden.

Järnafjärden begränsas i söder av Ulvsundet respektive av Näslandsfjärden och Skanssundet där den ansluter till Himmerfjärden. I norr begränsas den av Brandalsund där den övergår i Hallsfjärden.

Eftersom Järnafjärden var av strategisk betydelse för Södertäljes sjöfart var den skyddat av försvarsanläggningar i båda ändar. Mot söder av Nässkansen och mot norr av Trindborgen. Nässkansen användes fortfarande under första världskriget och Trindborgen hade ett kanonbatteri på 1860-talet.[1]

Vid Brandalsund och Ulvsundet fanns en färja fram till 1700-talet, här låg även krogar. Vintertid gick vägen över isen.[2] Numera trafikerar Trafikverket Färjerederiets gula färjor vid Skanssundet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Informationstavala på platsen vid Nässkansen och Trindborgen
  2. ^ Ytterjärna och Överjärna socknar Delrapport av kulturmiljöprogram för Södertälje kommun år 2005, sida 14 Arkiverad 5 september 2010 hämtat från the Wayback Machine.