Jörgen Weibull

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med nationalekonomen Jörgen Weibull (född 1948).

Hans Jörgen Weibull, född 25 april 1924 i Lund, död 8 september 1998 i Göteborg,[1] var en svensk historiker och folkpartistisk politiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jörgen Weibull var son till Curt Weibull och Mary Weibull, född Fahlbeck. Familjen flyttade till Göteborg då Jörgen Weibull var tre år, eftersom hans far 1927 fått en professorstjänst där. Han växte upp i Göteborg tillsammans med sina två syskon Christer och Eskil, där han påverkades av Torgny Segerstedts liberalism; han var medlem av folkpartiet och ingick en tid i dess partistyrelse. Han var även riksdagsersättare för Kerstin Ekman från Göteborgs kommuns valkrets en kortare period 1988.[2]

Han studerade vid Lunds universitet under professor Sture Bolin, tog filosofie licentiatexamen med avhandlingen Tionden i Skåne under senare delen av 1600-talet 1951, och verkade i den lundensiska traditionen, som för övrigt skapats av hans farbror Lauritz Weibull. Han koncentrerade sina studier kring Skånes och Nordens historia. 1957 doktorerade han med avhandlingen Karl Johan och Norge 1810–1814: Unionsplanerna och deras förverkligande; även senare skulle han återkomma till frågan om det svenska kungahusets roll i unionsupplösningen, då han fem år därefter gav ut en studie om unionens slutskede Inför unionsupplösningen: Konsulatsfrågan. Doktorsavhandlingen gav honom en docentur vid Lunds universitet 1957.

Under 1960-talet vistades Weibull i USA, där han blev inspirerad av det svensk-amerikanska inflytandet i den amerikanska politiken.

1967 utsågs han till professor i modern historia vid Århus universitet, 1973 till rektor under en kort tid för Ålborgs universitet, och 1977 efterträdde han Erik Lönnroth då han övertog den professur i Göteborg hans far tidigare innehaft.

Han var ledamot av Kungl. Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia och Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg.

Weibull var en historiker i den moderna skolan, som tidigt förstod att utnyttja de nya medierna för att nå ut med sin forskning. Han framträdde i tv-programmet Fråga Lund, och skrev populärvetenskapliga skrifter som Bernadotterna på Sveriges tron. Han var även verksam som ledare i utgrävningen av ostindiefararen Götheborg.

Jörgen Weibull gifte sig 1948 med Gunilla Lundström, dotter till disponent Atle Lundström och Augusta Lundström, född Roth.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
Källor

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]