J.Lindeberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
J.Lindeberg AB
TypAktiebolag
HuvudkontorStockholm Sverige
NyckelpersonerJonas Andersson, VD
BranschKonfektion
ProdukterKläder, skor, accessoarer
Historia
Grundat1996
GrundareJohan Lindeberg
Övrigt
Webbplatsjlindeberg.com

J.Lindeberg är ett svenskt klädmärke som grundades av Johan Lindeberg i Stockholm 1996. Företaget erbjuder en kombination av mode- och sportkläder, med produkter för en aktiv livsstil.

Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm med en distribution som täcker mer än 35 länder och erbjuder idag mode-, golf-, skidåknings- och träningskollektioner.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Johan Lindeberg som tidigare varit marknadschef för det italienska jeansmärket Diesel grundade varumärket 1996.

Den första designkonceptet med mode och golfkläder för män visades i New York under Fashion Week. Lindeberg har alltid uttryckt ett intresse för aktiv sport och idén att kunna kombinera element och idéer mellan mode- och sportbranschen. För att vidareutveckla golf konceptet vände sig Lindeberg till sin vän golfaren Jesper Parnevik. Jespers karaktär passade J.Lindebergs kreativa koncept perfekt och adderade också en professionell nivå till kollektionerna.

Under 2002 introducerades den första damkollektionen och året därpå den första skidkollektionen som den svenska skidåkaren Jon Olsson blev ansikte för.

År 2007, samma år som J.Lindeberg firade sitt 10-årsjubileum, blev Proventus ny huvudägare tillsammans med Stefan Engström, som också blev bolagets nya VD.

Sedan 2012 ägs J.Lindeberg av Anders Hoch Povlsen (grundare och ägare av Bestseller Group), Dan Friis, Allan Warburg (även delägare i Bestseller Kina) och Stefan Engström, vd för J.Lindeberg. Företaget har expanderat globalt har också verksamhet i Kina. Det finns nu över 215 butiker och shop in shops runt om i världen och en årlig försäljning på cirka 1,6 miljarder kronor per år.

Huvudkontoret är lokaliserat i Stockholm där även det internationella designteamet sitter. Från och med januari 2016 är Johan Lindeberg tillbaka i företaget i rollen som kreativ konsult.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]