J.Lindeberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
J.Lindeberg AB
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Stockholm Sverige
Nyckelpersoner Stefan Engström, VD
Bransch Konfektion
Produkter Kläder, skor, accessoarer
Historia
Grundat 1996
Grundare Johan Lindeberg
Övrigt
Webbplats http://jlindeberg.com/

J.Lindeberg är ett svenskt klädmärke som grundades av Johan Lindeberg i Stockholm 1996 med visionen att utmana normen inom mode och golfindustrin. J.Lindeberg erbjuder en unik kombination av mode- och sportkläder, med produkter för en aktiv livsstil.

Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm med en distribution som täcker mer än 35 länder och erbjuder idag mode-, golf-, skidåknings- och träningskollektioner.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Johan Lindeberg grundade varumärket 1996. Lindeberg som tidigare varit marknadschef Diesel avgick från sin tjänst vid det italienska jeansmärket, trött på att ständigt hålla tillbaka sina egna visioner, och bestämde att han ville skapa något eget.

Den första designkonceptet för J.Lindeberg kallades 21st Century Lifestyle och kollektionen, med mode och golfkläder för män, visades i New York under Fashion Week. Johan har alltid uttryckt ett stort intresse för aktiv sport och idén att kunna kombinera element och idéer mellan mode- och sportbranschen. För att vidareutveckla golf konceptet vände sig Lindeberg till sin vän och framgångsrike PGA-tour golfaren Jesper Parnevik. Jespers karaktär passade J.Lindebergs kreativa koncept perfekt och adderade också en professionell nivå till kollektionerna. En av Parneviks mer kända tävlingar då han bar J.Lindeberg var när han vann Byron Nelson Classic Championship i Texas i ett par rosa chinos.

Under 2002 introducerades den första damkollektionen och året därpå den första skidkollektionen som den berömda svenska skidåkaren Jon Olsson blev ansikte för.

År 2007, samma år som J.Lindeberg firade sitt 10-årsjubileum, blev Proventus ny huvudägare tillsammans med Stefan Engström, som också blev bolagets nya VD.

Sedan 2012 ägs J.Lindeberg av Anders Hoch Povlsen (grundare och ägare av Bestseller Group), Dan Friis, Allan Warburg (även delägare i Bestseller Kina) och Stefan Engström, vd för J.Lindeberg. Företaget har expanderat globalt har nu också har en Kinesisk verksamhet. Det finns nu över 215 butiker och shop in shops runt om i världen och en årlig försäljning på cirka 1,6 miljarder kronor per år.

Huvudkontoret är lokaliserat i Stockholm där även det internationella designteamet sitter. Från och med januari 2016 är Johan Lindeberg tillbaka i företaget i rollen som kreativ konsult.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]