JKS Basket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

JKS Basket, JKS betyder KFUM på lettiska och bildades av lettiska flyktingar 1945 på initiativ av pastor Elmars Caune. Det var Sveriges första basketförening och bestod då endast av invandrare från Lettland. Många av elit- och landslagsspelarna under 50- och 60-talen har sin basketuppfostran i JKS.

I början av 70-talet startades JKS ungdomsverksamhet i Bredäng/Skärholmen. Även med barn som inte hade lettisk anknytning. Samtidigt bildades JKS Talava för att behålla det lettiska i föreningen.

JKS har under 80- och 90-talen utvecklats till en mycket stor och framgångsrik ungdomsförening, med cirka 400 medlemmar. Andelen pojkar och flickor är ungefär lika stor och medlemmarna kommer från hela södra stockholmsområdet men i huvudsak från Bredäng och Skärholmens stadsdelsområde. Många av invånarna i detta område är av utländskt ursprung och huvuddelan av JKS unga medlemmar har följaktligen sina rötter i världens alla hörn. JKS har ett 20-tal lag/grupper pojkar och flickor i samtliga åldersgrupper från miniåldern 7-9 år, till äldre seniorer (Ej damseniorer säsong 2011-2012). Klubben har även motionsaktiviteter. De senare åren har varit mycket framgångsrika för ungdomslagen. De har etablerat sig i ungdomseliten och vunnit Stockholmsmästerskap och andra nationella och internationella cuper såsom Scaniacupen. De har även fostrat en del u-landslagscoacher som har tagit avstamp från JKS.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]