Jack Mattsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jack Mattsson är begravd invid S:t Olofs kyrka i sin födelsekommun JomalaÅland. I kyrkan uppfördes Mattsons körverk Åländskt Requiem 1992 (det första uppförandet skedde i Ekenäs 1991) och verket spelades också in här.

Jack Christer Randolph Mattsson, född i JomalaÅland 12 december 1954, död i Helsingfors 11 november 2007 var en åländsk och finlandssvensk kompositör och musiker, i Finland mest känd för sitt körverk Åländskt Requiem (1991) och för musikteatern Katrina.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jack Mattsson växte upp på Åland och studerade sedan vid Sibeliusakademin i Helsingfors 19733 - 1984, först kyrkomusik, senare på solistprogrammet och till slut flöjtspel. Han arbetade periodvis som kantor efter studietiden men hans längsta anställning var som kapellmästare vid Svenska Teatern i Helsingfors där han var verksam i över 20 år. Vid sidan om sitt arbete som kapellmästare arbetade Matsson som musiker, i huvudsak flöjtist, bland annat vid flera skivinpelningar, och som arrangör.

Jack Mattsson komponerade flera verk för kör och en mängd instrumentalmusik och skrev musiken till två musikdramatiska verk, Katrina (1997) efter en roman av den åländska författarinnan Sally Salminen och Topelius (1998) om den finlandssvenske författaren Zacharias Topelius, båda med text av den finlandssvenske poeten Lars Huldén. Katrina och körverket Åländskt requiem efter en dikt av den åländske prästen och författare Valdemar Nyman torde vara de två verk av Mattsson som nått störst publik och båda har spelats in på skiva. 2007 hade Mattsson just tillsammans med Lars Huldén påbörjat arbetet med Joel, en opera om den åländske konstnären och författaren Joel Petterssons (1892-1937) liv, när Mattsson den 11 november avled på Meilans sjukhus i Helsingfors. En sång som Jack Mattsson hann avsluta inkluderades i den färdiga operan som kom att slutföras av Nikolo Kotzev, efter Lars Huldéns libretto.

Verk[redigera | redigera wikitext]

  • 1991 - Åländskt Requiem, körverk
  • 1996 - En hög visa på havsstranden, körverk
  • 1997 - Katrina, musikteater
  • 1998 - Topelius, musikteater
  • 1999 - Serenad för tenor och stråkkvartett

Källor[redigera | redigera wikitext]


Flag of Åland.svg Ålandsportalen