Hoppa till innehållet

Jack Ryan: Shadow Recruit

Från Wikipedia
Jack Ryan: Shadow Recruit
GenreAction
Thriller
RegissörKenneth Branagh
ProducentLorenzo di Bonaventura
Mace Neufeld
David Barron
Mark Vahradian
ManusAdam Cozad
David Koepp
Baserad påFigurer
av Tom Clancy
SkådespelareChris Pine
Kevin Costner
Kenneth Branagh
Keira Knightley
OriginalmusikPatrick Doyle
ProduktionsbolagSkydance Productions
di Bonaventura Productions
Mace Neufeld Productions
Buckaroo Entertainment
Etalon Film Translux
DistributionParamount Pictures
Premiär16 januari 2014
(Ryssland)
17 januari 2014
Speltid105 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Ryska
Budget$60 miljoner[1]
Intäkter$122 624 024[1]
IMDb SFDb Elonet

Jack Ryan: Shadow Recruit är en amerikansk actionthrillerfilm från 2014, regisserad av Kenneth Branagh med Chris Pine i huvudrollen som Jack Ryan.[2] Det är en omstart av filmserien.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter attacken mot USA den 11 september 2001 tar studenten Jack Ryan värvning i marinen. Under ett uppdrag i Afghanistan skjuts den helikopter Ryan befinner sig ombord ner. Läkarna lyckas rädda honom, men han tvingas lära sig gå igen. Medan han läks träffar han en militär, Harper, som rekryterar honom till CIA och placerar honom under täckmantel på Wall Street. Tio år senare upptäcker Ryan att ett ryskt företag döljer konton, som används för att stödköpa amerikanska dollar. Det gör Ryan misstänksam. Motvilligt skickas han till Ryssland, där han försöker få företagsledaren Viktor Cherevin att ge honom insyn. Cherevin utmanövrerar honom, men när Ryans fästmö kommer till Moskva planerar Harper och Ryan att stjäla Cherevins planer. Ryan upptäcker dock att planen innebär att ett stort attentat ska genomföras, något som tillsammans med en massiv dollarförsäljning kommer att sänka hela USA. Frågan blir var Cherevins mullvad befinner sig och var terroristattentatet ska äga rum.

Avvikelser från romanserien[redigera | redigera wikitext]

Jack Ryan skildras i filmen från en period som infaller tidigare än det som böckerna handlar om. Helikopterkraschen och hans ryggskada beskrivs i böckerna som något som har hänt tidigare. Däremot är tidsepoken förskjuten, eftersom Jack Ryan-böckerna utspelar sig på 1980-90-talet och den här filmen efter 2001.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]