Jackson Pollock

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jackson Pollock
Födelsenamn Paul Jackson Pollock
Född 28 januari 1912
Cody, Wyoming, USA
Död 11 augusti 1956 (44 år)
Springs, Suffolk County, Long Island, New York, USA
Begravningsplats East Hampton (town), New York
Make/maka Lee Krasner
(g. 1945–1956)[1]
Konstnärskap
År aktiv 1930-talet – 1956
Fält Måleri
Utbildning Art Students League of New York
Rörelse Abstrakt expressionism
Action painting
Drip painting
Mecenater Peggy Guggenheim
Signatur
Jackson Pollock Signature.svg

Paul Jackson Pollock, född 28 januari 1912 i Cody i Wyoming, död 11 augusti 1956 i Springs i Suffolk CountyLong Island i New York, var en amerikansk målare. Han var centralfiguren inom den abstrakta expressionismens action painting.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pollock föddes i Cody i Wyoming, tillbringade sin barndom i Arizona och växte upp i södra Kalifornien. Han kom att bli förtrogen med de i sydvästra USA bosatta indianernas konst, särskilt deras sandmåleri, och fann inspiration i detta när han skapade sina stora abstrakta expressionistiska målningar. Pollocks främsta verk tillkom under perioden 1947–1951, bland annat Höstrytm (1950; Metropolitan Museum of Art).

Som målare var Pollock inte någon naturbegåvning; han kämpade länge med sin oförmåga att bemästra de traditionella måleriteknikerna. Han beslutade sig för att i formen ge uttryck för denna kamp och sökte göra själva handlingen att måla till dess eget ämne. Pollock övergav palett, staffli och till och med penslar, och började istället att droppa, stänka, kasta och hälla färgen på duken, som vanligtvis låg utlagd på golvet i hans ateljé.

Jag föredrar att nubba fast den ospända duken på den hårda väggen eller på golvet. Jag behöver motståndet från en hård yta. På golvet är jag mera otvungen. Jag känner mig närmare målningen, mera som en del av den, eftersom jag på detta sätt kan gå runt den, arbeta från alla de fyra sidorna och bokstavligen befinna mig i målningen. Detta är besläktat med den metod, som används av Västerns indianska sandmålare.
— ”My Painting” i Possibilities, I, 1947-1948

I oktober 1945 gifte sig Pollock med Lee Krasner, och i november flyttade de till vad som idag är känt som ”Pollock-Krasner House and Studio”, i SpringsLong Island i New York. Peggy Guggenheim lånade dem bottenvåningen på trähuset med en tillhörande lada, som Pollock gjorde om till en studio. Det var där han fulländade den teknik där han arbetade spontant med flytande färg. Pollock introducerades till detta tillvägagångssätt 1936 vid en experimentell workshop belägen i New York, av den mexikanske muralmålaren David Alfaro Siqueiros.

Efter hans flytt till Springs började Pollock måla med sina dukar fastspända på golvet, och utvecklade det som senare kallades för ”dropp-tekniken”. Han använde stelnande borstar och pinnar för att skapa sina konstverk. Pollock kunde också göra ett hål i en färgburk för att få en förlängd dropplinje.

Pollock anslöt sig inte till några konstnärsgrupper och hade inte några elever. Den nederländske målaren Willem de Kooning var den som konstnärligt stod honom närmast. Konstvetare betraktar Pollock och de Kooning som ledare för den spontanistiska flygeln inom den abstrakta expressionismen.

Jackson Pollock omkom i en bilolycka 1956, 44 år gammal.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Landau, Ellen G., Jackson Pollock. London: Thames & Hudson 2005. ISBN 0-500-28584-5
  • Spring, Justin, The essential Jackson Pollock. New York: Wonderland Press 1998. ISBN 0-8362-6997-7
  • Such desperate joy: imagining Jackson Pollock. Edited by Helen A. Harrison. New York: Thunder's mouth 2000.ISBN 1-56025-284-7

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • ^ Jackson Pollock and Lee Krasner papers, circa 1905-1984, Archives of American Art, läs online