Jacob Hård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jacob Hård på Svenska idrottsgalan 2014.

Bror Sven Jacob Hård af Segerstad, född 5 januari 1955 i Danderyd, Stockholms län,[1] är en svensk sportjournalist.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Hård började arbeta vid Radiosporten 1980 för att 1986 övergå till televisionen och Sveriges Television (SVT). Hård har länge varit SVT:s mest anlitade kommentator/reporter i rapporteringen från längdskidåknings- och friidrottstävlingar. I båda fallen arbetade han inledningsvis i par med Christer Ulfbåge. Numera utgör han den ena parten i ett av Sveriges mest kända och omhuldade kommentatorspar, i längdskidåkning med Anders Blomquist. Vid friidrottstävlingar biträds Hård av Anders Gärderud. Vidare har Hård också bevakat basketboll och volleyboll. Utöver idrotten har Hård gjort sig ett namn för den bredare allmänheten genom att låna ut sin röst till ormen Bo A Orm i Lilla Sportspegelns animerade TV-serie Zoolympiska spelen. Hård var projektledare för Vinterstudion ett antal år fram till 2013.

1971 gjorde Hård även ett inhopp som Tintin i den svenska versionen av den tecknade långfilmen Solens tempel (baserad på albumen De sju kristallkulorna och Solens tempel).

Jacob Hård har även varit en duktig 800-meterslöpare och tävlat för IFK Lidingö. För IFK Lidingö har han också vunnit många guld i Svenska Dagbladsstafetten.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Han är son till byrådirektören och chefen för Arméstabens kartdetalj, major Karl Hård (1919-1980) och Lalla Ekwall (1920-2016). Familjen utgör en gren av den adliga ätten Hård af Segerstad, men skriver sitt efternamn endast som "Hård".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Hård af Segerstad, Bror Sven Jacob