Jacob Näf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jakob Näfs gravsten från Stora Tuna kyrka i Dalarna, efter ett gammalt träsnitt.

Jacob Näf, även Jakob Nääf samt Jacob Neaf, död 1598, var en legosoldat och ståthållare över Västmanland, Dalarna och Bergslagen åt Johan III och sedan Sigismund.

Neaf, som var av skotskt ursprung, blev i egenskap av ståthållare ihjälslagen av ilskna dalkarlar när han sökte kungöra kung Sigismunds bud vid en samling i Stora Tuna socken, Dalarna, i samband med Avsättningskriget mot Sigismund. Händelsen har blivit ihågkommen som "Näftåget".

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jacob Neaf var skotte och omnämns första gången 1571[1], då som page åt Johan III. År 1573 tjänstgjorde Neaf under Andreas Keiths (Lord Dingwall, Baron av Forsholm och Finsta) kommando. Neaf gifte sig med Karin Hampe någon gång före 1576 och gifte sig därmed till ett av hemmanen i Älvsjö by. År 1579 var Neaf kavallerikapten för att år 1583 utnämnas till ståthållare över Västmanland, Dalarna och Bergslagen. Genom donation av Johan III blir Neaf år 1584 ägare till samtliga hemman i Älvsjö. Han erhöll också Marby på ön Oknön i Mälaren, Uppland och bosatte sig där, men förblev dock skriven till Marby och Älvsjö. Dottern Maria Näf, friherrinna till Marby och Älvsjö gifte sig 1606 med riksrådet Johan Skytte.

I samband med striderna mellan hertig Karl och konung Sigismund under Avsättningskriget mot Sigismund fick Neaf 1598 uppdraget att resa till Dalarna för att meddela att hertigen blivit landsförvisad samt att dennes anhängare blivit fridlösa. Vid en samling i Stora Tuna blev allmogen så förbittrad att de klöv hans huvud varefter liket slängdes i en brunn för att först senare begravas på Stora Tuna kyrkogård.[2]

Jacob Näf ligger begravd i Stora Tuna kyrka. Johan Skytte lät år 1634 uppföra en gravsten föreställande Näf i full riddarrustning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Berg, J. & B. Lagercrantz. Scots in Sweden, Nordiska Museet & The Swedish Institute, Stockholm
  2. ^ Svenskt biografiskt handlexikon