Jailbird Singers

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jailbird Singers
Bakgrund  Sverige
År som aktiva 1964
Skivbolag Metronome
Medlemmar
Tony Granqvist
Åke "Korpen" Johnson
Tore "Masen" Eliasson

Jailbird Singers var en svensk musikgrupp som bildades 1964 av Tony Granqvist, Åke "Korpen" Johnson och Tore "Masen" Eliasson, som hade träffats när de satt i fängelseLångholmen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

På Långholmen upptackte en fängelsepräst de tre internernas musikalitet, och fick dem att gå med i fängelsets kör. Det dröjde inte länge innan Jailbird Singers bildades. Metronomes VD Anders Burman hade hört talas om bandet, och begav sig till Långholmen för att lyssna på dem. Han blev så imponerad att de erbjöds ett skivkontrakt på stående fot.

Inspelningen har omgärdats av myter. Det har hävdats att när de skulle spela in LP-skivan fick fångvaktare ställa sig utmed väggarna på Långholmen för att det inte skulle bli för mycket eko på inspelningen. Cornelis Vreeswijk påstås även ha medverkat. Detta har dementerats av Tore "Masen" Eliasson. Inspelningen ägde rum i Metronomes studio. Cornelis medverkade i varje fall som textförfattare och kompositör, samt skrev baksidestexten på det som skulle komma att bli deras enda skiva, Tjyvballader och Barnatro. Gitarr och banjo spelades av amerikanen Tom Paley.[1]

När samtliga medlemmar avtjänat sina fängelsestraff inleddes en folkparksturné i juni 1964. Den blev dock inställd efter ett fåtal genomförda spelningar, eftersom Tony Granqvist inte orkade uppträda. Tony Granqvist, som var den drivande kraften i gruppen, konstaterades senare vara sjuk i cancer och avled den 7 februari 1965, varefter gruppen upphörde.

Låten Där björkarna susa låg på Svensktoppen i 21 veckor under perioden 30 januari-19 juni 1965, med en andraplats som högsta placering.[2]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

EP[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Tore 'Masen' Eliasson minns tiden med Jailbird Singers" Dala-Demokraten 3 september 2014
  2. ^ Svensktoppen - 1965

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]