Jakten på Röd Oktober (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jakten på Röd Oktober
(The Hunt for Red October)
Genre(r) Action
Thriller
Regissör John McTiernan
Producent Mace Neufeld
Manus Manus:
Larry Ferguson
Donald Stewart
Roman:
Tom Clancy
Skådespelare Sean Connery
Alec Baldwin
Scott Glenn
Sam Neill
James Earl Jones
Originalmusik Basil Poledouris
Fotograf Jan de Bont
Produktionsbolag Paramount Pictures
Nina Saxon Film Design
Mace Neufeld Productions
Distribution Paramount Pictures
År 1990
Speltid 134 minuter
Land USA
Språk Engelska
Ryska
Budget $30 miljoner
Intäkter $200 miljoner
Uppföljare Patrioter
IMDb SFDb

Jakten på Röd Oktober, (engelska: The Hunt for Red October) är en amerikansk action-thriller från 1990 i regi av John McTiernan med Sean Connery och Alec Baldwin i huvudrollerna. Filmen som är baserad på romanen med samma namn av Tom Clancy hade Sverigepremiär den 10 augusti 1990.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En ny, tekniskt överlägsen rysk atomubåt kallad Röd Oktober (till minne av Oktoberrevolutionen i dåvarande Sovjetunionen 1917) har under ledning av kapten Marko Ramius kursen inställd på den amerikanska kusten. Den amerikanska regeringen tror att Ramius planerar ett anfall, men CIA tror annorlunda. De misstänker att han tänker hoppa av. Den sovjetiska regeringen påstår att han är en galning som vill starta ett tredje världskrig och försöker stoppa honom med sin egen flotta. Tiden är knapp att hitta ubåten och kontakta Ramius innan den sovjetiska flottan finner och sänker dem.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Port Valdez, Alaska (öppningsscenen), Liverpool och på Heathrow i London, England, Keyport och Port Angeles i Washington, San Diego och San Pedro i Kalifornien, US Naval Base i Groton, Connecticut samt slutscenen på floden Lake James i North Carolina.

Från början var det meningen att Kevin Costner skulle spela rollen som Jack Ryan.

Rollen som Marko Ramius skulle egentligen ha spelats av Klaus Maria Brandauer, men Brandauer bröt benet före inspelningsstart och var tvungen att tacka nej till rollen. Han föreslog då att rollen skulle gå till Sean Connery istället.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]