Hoppa till innehållet

Jakten på Röd Oktober (film)

Från Wikipedia
Jakten på Röd Oktober
(The Hunt for Red October)
GenreThriller
Spion
Action
RegissörJohn McTiernan
ProducentMace Neufeld
ManusLarry Ferguson
Donald E. Stewart
Baserad påJakten på Röd Oktober av Tom Clancy
SkådespelareSean Connery
Alec Baldwin
Joss Ackland
Tim Curry
Peter Firth
Scott Glenn
James Earl Jones
Jeffrey Jones
Richard Jordan
Sam Neill
Stellan Skarsgård
Fred Dalton Thompson
Courtney B. Vance
OriginalmusikBasil Poledouris
FotografJan de Bont
KlippningDennis Virkler
John Wright
ProduktionsbolagNina Saxon Film Design
Mace Neufeld Productions
DistributionParamount Pictures
PremiärUSA 2 mars 1990 (USA)
Speltid134 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Ryska
Budget$30 miljoner
Intäkter$200 miljoner
UppföljarePatrioter
IMDb SFDb Elonet

Jakten på Röd Oktober (engelska: The Hunt for Red October) är en amerikansk action-thriller från 1990 i regi av John McTiernan med Sean Connery och Alec Baldwin i huvudrollerna. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Tom Clancy.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är november 1984. En ny, tekniskt överlägsen rysk atomubåt kallad Röd Oktober (till minne av Oktoberrevolutionen i dåvarande Sovjetunionen 1917) har under ledning av kapten Marko Ramius (Sean Connery) kursen inställd på den amerikanska kusten. Då Ramius förlorat sin hustru har han inga band till den sovjetiska regimen och beslutar sig för att hoppa av genom att lämna över Röd Oktober till den amerikanska regeringen för att jämna ut spelfältet. Ramius skickar ett brev till Norra flottans befälhavare, amiral Jurij Ilitj Padorin (Peter Zinner), där han meddelar sin avsikt att hoppa av. Den sovjetiska regeringen påstår emellertid att han är en galning som vill starta ett tredje världskrig och försöker stoppa honom med sin egen flotta.

Jack Ryan (Alec Baldwin) dras in i ett möte om hur Ramius ska hanteras när han inser att Ramius försöker hoppa av. Ryan får tre dagar på sig att bevisa sin teori. Efter det kommer Ramius att hittas och sänkas.

Ryan lyckas ta sig ombord på den amerikanska atomubåten USS Dallas, där han lyckas övertyga befälhavaren Bart Mancuso (Scott Glenn) om Ramius avsikter. De etablerar en varlig kontakt, och Ryan försöker lista ut hur Ramius kommer att hantera besättningen på Röd Oktober som inte tänker hoppa av. Plötsligt bryter ett radioaktivitetsalarm ut på Röd Oktober, och hela besättningen förutom några av officerarna evakueras och räddas. Ryan och några av officerarna från USS Dallas tar med hjälp av en amerikansk ubåtsräddningsfarkost ur Mystic-klassen sig ombord på Röd Oktober där de börjar kommunicera med de sovjetiska officerarna. Under tiden smyger en annan attackubåt, SSN Konovalov, med Viktor Tupolev (Stellan Skarsgård) som befälhavare. Denne börjar skjuta mot Röd Oktober, men faller offer för sina egna torpeder då USS Dallas lyckas lura en av dem tillbaka mot SSN Konovalov.

En sabotör ombord Röd Oktober försöker få en av robotarna att explodera och på så sätt sänka ubåten så att den inte faller i amerikanernas händer. Ryan lyckas till slut skjuta sabotören och Ramius lämnar över ubåten till Mancuso.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktion och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade biopremiär i USA den 2 mars 1990[1] och Sverigepremiär den 10 augusti 1990.[2]

Filmen är inspelad i Port Valdez, Alaska (öppningsscenen), Liverpool och på Heathrow i London, England, Keyport och Port Angeles i Washington, San Diego och San Pedro i Kalifornien, US Naval Base i Groton, Connecticut samt slutscenen på floden Lake James i North Carolina. Från början var det meningen att Kevin Costner skulle spela rollen som Jack Ryan. Rollen som Marko Ramius skulle egentligen ha spelats av Klaus Maria Brandauer, men Brandauer var tvungen att tacka nej till rollen på grund av ett tidigare åtagande. Han föreslog då att rollen skulle gå till Sean Connery istället.

Filmen vann för Bästa ljudredigering och nominerades för Bästa ljud och Bästa klippningOscarsgalan 1991. Den förlorade de resterande nomineringarna mot Dansar med vargar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Hunt for Red October” (på engelska). Box Office Mojo. 2 mars 1990. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=huntforredoctober.htm. Läst 20 februari 2017. 
  2. ^ ”The Hunt for Red October”. Svensk filmdatabas. 10 augusti 1990. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=20338. Läst 20 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]