Jakten på den försvunna skatten

Från Wikipedia
Version från den 24 april 2017 kl. 06.57 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 2 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.3beta8))
Jakten på den försvunna skatten
(Raiders of the Lost Ark)
GenreÄventyr
Action
RegissörSteven Spielberg
ProducentFrank Marshall
George Lucas
Howard Kazanjian
ManusLawrence Kasdan
SynopsisGeorge Lucas
Philip Kaufman
SkådespelareHarrison Ford
Karen Allen
Paul Freeman
Ronald Lacey
John Rhys-Davies
Denholm Elliott
OriginalmusikJohn Williams
FotografDouglas Slocombe
KlippningMichael Kahn
ProduktionsbolagLucasfilm
DistributionParamount Pictures
Premiär
Speltid115 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$18 miljoner
Intäkter$389 925 971
UppföljareIndiana Jones och de fördömdas tempel
IMDb SFDb Elonet

Jakten på den försvunna skatten är en amerikansk action-äventyrsfilm från 1981 regisserad av Steven Spielberg, producerad av George Lucas, med Harrison Ford i huvudrollen. Det är den första i Indiana Jones-serien, och handlar om Indiana Jones (spelad av Ford) mot nazisterna i jakten på Förbundsarken, som nazisterna vill åt för att bygga en egen odödlig armé. I biroller märks Karen Allen som Indianas tidigare älskarinna Marion Ravenwood, Paul Freeman som Indianas nemesis arkeologen René Belloq, John Rhys-Davies som Indianas sidekick,Sallah och Denholm Elliott som Indianas kollega, Marcus Brody.

Handling

Det är år 1936. Förbundsarken, en guldöverdragen kista som sägs innehålla de tio budorden, ska ge ägaren övernaturliga krafter. Adolf Hitler, som var intresserad av det ockulta, är nu på jakt efter arken, ett steg i nazisternas strävan efter världsherravälde. Arkeologen Indiana Jones är utsänd för att få tag i arken innan nazisterna gör det.

Efter en resa till Nepal där han hämtar en medaljong som ägs av hans tidigare flickvän Marion, åker de till Egypten där arken ska finnas. Jones lyckas att med medaljongen hitta rätt ställe att gräva. När kammaren är öppnad och arken hämtats ut därifrån, har nazisterna hunnit i kapp, och Jones och Marion blir lämnade i kammaren, som är fylld med giftormar.

Väl ute ur giftormskammaren gäller det att komma ifatt arken, som nu ska öppnas. Jones och Marion som nu har tillfångatagits och är bundna för att beskåda öppnandet av arken är de enda som kommer att överleva arkens öppnande eftersom de blundar. Ur arken kommer övernaturliga väsen. Dessa väsen dödar människorna och blixtar slår ut från arken. Nazisterna dör en efter en när de träffas av blixtar eller smälter ner. Arken försluter sig själv och allt blir stilla. Som enda överlevande tar Jones och Marion med sig arken till USA där den magasineras och faller i glömska.

Om filmen

Filmens ursprung börjar med Lucas' önskan om att skapa en modern version av de gamla filmserierna från 1930- och 40-talen. Produktionen var baserad vid Elstree Studios, England, men inspelning skedde också i La Rochelle, Tunisien, Hawaii och Kalifornien från juni till september 1980.

Premiär ägde rum den 12 juni 1981 och drog in mest intäkter det filmåret;[1] den är fortfarande en av de mest inkomstbringande spelfilmerna någonsin.[1] Filmen nominerades för nio Oscar, däribland bästa film, 1982 och vann fem (bästa scenografi, klippning, ljud, specialeffekter och ljudredigering). De kritikerrosade och populära succéerna ledde till ytterligare tre filmer, Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984), Indiana Jones och det sista korståget (1989) och Indiana Jones och Kristalldödskallens rike (2008), en TV-serie Young Indiana Jones (1992-1996) och 15 datorspel till och med 2009.

Filmen hade svensk premiär 7 augusti 1981 på biografen Sergelteatern i Stockholm. För att filmen skulle kunna förevisas offentligt i Sverige för personer över 15 år ansåg Statens biografbyrå det nödvändigt att korta filmen på tre olika ställen med sammanlagt en dryg minut.[2]

Filmen ger en framställning av att nazisterna ockuperade Egypten under andra världskriget, men Egypten var sedan länge en brittisk koloni och försvarades av britterna under andra världskriget. Nazisterna försökte visserligen erövra hela nordafrika, men hindrades vid det historiska slaget vid el-Alamein.

Filmen Indiana Jones och Kristalldödskallens rike innehåller flera referenser till den första filmen i serien: Inledningssekvensen utspelar sig i den lagerlokal där Arken magasineras, och Arken skymtar dessutom förbi vid ett tillfälle. Indianas gamla kärlek Marion Ravenwood dyker upp efter 27 års frånvaro. Dessutom avslutas filmen i Sydamerika, där första filmen inleddes.

I filmen förekommer en ubåt av typen Typ VIIc Unterseeboot. Vid inspelningen användes samma fullskalemodell som i Das Boot.

Jakten på den försvunna skatten blev av tidningen Empire utsedd till historiens näst bästa film på deras lista över de 500 bästa filmerna.[3]

Rollista (i urval)

  Harrison Ford  –  Indiana Jones
  Karen Allen  –  Marion Ravenwood
  Paul Freeman  –  René Belloq
  Ronald Lacey  –  Major Toht
  John Rhys-Davies  –  Sallah
  Denholm Elliott  –  Marcus Brody
  Alfred Molina  –  Satipo
  Wolf Kahler  –  Överste Dietrich
  Fred Sorenson  –  Jock

Nomineringar och priser

Utmärkelser
Pris Datum Kategori Mottagare och nominerade Resultat
BAFTA Awards 1982 Bästa film Nominerad
Bästa manliga biroll Denholm Elliott Nominerad
Bästa musik John Williams Nominerad
Golden Globe Awards 30 januari 1982[4] Bästa regi Steven Spielberg Nominerad
Hugopriset 1982 Best Dramatic Presentation[5] Vann
Oscar 29 mars 1982[6] Bästa scenografi Norman Reynolds, Leslie Dilley, Michael Ford Vann
Bästa specialeffekter Richard Edlund, Kit West, Bruce Nicholson, Joe Johnston Vann
Bästa klippning Michael Kahn Vann
Bästa ljud Bill Varney, Steve Maslow, Gregg Landaker, Roy Charman Vann
Bästa foto Douglas Slocombe Nominerad
Bästa regi Steven Spielberg Nominerad
Bästa filmmusik John Williams Nominerad
Bästa film Frank Marshall Nominerad
Saturn Awards 1982 Bästa fantasyfilm Vann
Bästa regi Steven Spielberg Vann
Bästa manliga skådespelare Harrison Ford Vann
Bästa kvinnliga skådespelare Karen Allen Vann
Bästa manus Lawrence Kasdan Vann
Bästa musik John Williams Vann
Bästa specialeffekter Richard Edlund Vann
Bästa manliga biroll Paul Freeman Nominerad
Bästa kostym Deborah Nadoolman Nominerad

Referenser

Externa länkar