Jaltakonferensen

Från Wikipedia
Version från den 2 oktober 2015 kl. 15.29 av Nirmos (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 81.229.75.202 (diskussion) till senaste version av Sjunnesson)
Segrarna i andra världskriget, Churchill, Roosevelt och Stalin vid toppmötet i Jalta 1945.

Jaltakonferensen, politiskt toppmöte mellan de allierade under andra världskriget, hållen i Jalta på halvön Krim i dåvarande Sovjetunionen den 4-11 februari 1945. USA, Storbritannien och Sovjetunionen representerades av Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill och Josef Stalin.

Mötet fattade beslut att demokratiska val skulle hållas i Tyskland och de befriade länderna i Centraleuropa efter kriget. De sovjetunderstödda regeringarna i Polen och Jugoslavien skulle ombildas med större demokratiskt stöd. Löftet om demokratiska val höll inte Sovjetunionen. Länderna som kom att hamna i den sovjetiska intressesfären såg Jaltakonferensen som ett svek från de allierades sida, även om det var ett brott mot överenskommelsen av Stalin.

Tyskland skulle efter segern delas i fyra ockupationszoner och avkrävas skadestånd. Polens östra gräns skulle följa Curzonlinjen. Polen skulle sedan kompenseras för de östliga landförlusterna med delar av Tyskland (se Potsdamkonferensen). Sovjetunionen lovade i en hemlig överenskommelse att tre månader efter Tysklands kapitulation gå i krig mot Japan och Sovjetunionen fick Kurilerna som kompensation (detta gjordes, men hade ingen betydelse i praktiken, utan Japan besegrades av USA ensamma).

Under mötet diskuterades också det framtida Förenta nationerna och vid mötet bestämdes att segerstaterna (Frankrike, Storbritannien, USA och Sovjetunionen) skulle få vetorätt i säkerhetsrådet. Samt att Ukraina och Vitryssland skulle få egna platser i generalförsamlingen. Organisationen skulle bildas i San Francisco.

Se även

Externa länkar