James Joseph Dresnok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

James Joseph Dresnok, född 1941 i Richmond, Virginia är en amerikansk fd soldat och desertör som sedan 1962 lever i Nordkorea. Han flydde över gränsen från Sydkorea till Nordkorea. Han är den sista av sex amerikaner som under denna tid flydde över gränsen till Nordkorea som fortfarande bor kvar där. Han kallas både James Dresnok och Joe Dresnok.

Dresnok, som var trött på sitt liv som amerikansk soldat, lämnade sin pluton, sprang över ett minfält, och gav sig till nordkoreanerna. Väl i Nordkorea träffade han flera andra f d amerikanska soldater som lämnat över sig själva till de koreanska myndigheterna. Joe gifte sig med en rumänska och fick en son, James Dresnok.[1] Efter att hans rumänska fru dött i lungcancer gifte han om sig med en dotter till en koreanska och en togoleansk diplomat, med vilken han har ytterligare en son.

Under de första åren bodde han ihop med tre andra avhoppare. De blev föremål för nordkoreansk propaganda. Under 1970-talet började Dresnok spela i ett antal nordkoreanska filmer där han spelade skurkaktiga amerikaner. Han hade fördelen att han pratade amerikansk engelska.

Han har även försörjt sig som lärare i engelska språket.

Han är fortfarande bosatt i Pyongyang. Dresnok och hans familj bor i en liten lägenhet i Pyongyang och han tillbringar sina dagar som pensionär med att fiska. Han säger sig inte vilja lämna Nordkorea för alla pengar i världen (eller rättare sagt "en miljard jävla dollar i guld").[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://www.youtube.com/watch?v=1ZtkHUkZ8Rg

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]