Jan Høiland

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jan Höiland)
Hoppa till: navigering, sök
Jan Høiland
Jan Høiland.jpg
Jan Høiland under Festspillene i Nord-Norge 2007
Född 6 februari 1939 (78 år)
Stavanger, Norge Norge
Genrer Schlager, populärmusik
Roll Sångare
År som aktiv 1957–
Skivbolag Universal Records, Triola, TMS, Arne Bendiksen-Samlingen

Jan Höiland, född 6 februari 1939 i Stavanger, är en norsk sångare. Han har varit verksam i såväl Sverige som Norge sedan slutet av 1950-talet.

Höiland framträdde i Hylands hörna 1962 och fick samma år en stor skivframgång med En natt i Moskva, som låg hela 31 veckor på Svensktoppen. Under 1960-talet följde flera hits, bland annat Röda rosor från Sankta Monica, Mors drömväv och Tiotusen röda rosor, den sistnämnda skriven 1967 av Thore Skogman.

Originalet till En natt i Moskva (Подмосковные Вечера, Moscow Nights) skrevs 1955 och fick sitt genombrott 1957 vid den sjätte Världsungdomsfestivalen som hölls i Moskva. Den har spritts till många språk och användes som paussignal för Radio Moskvas (nuvarande Rysslands rösts) internationella sändningar. Melodin är komponerad av Vasilij Solovjoj-Sedoj. Den svenska texten skrevs av Håkan Elmquist.

Jan Höiland har sedan 1970-talet också producerat skivor för andra artister på Arne Bendiksens förlag i Norge, men är alltjämt verksam som sångare. Sonen Jan-Erik har under många år varit kapellmästare för dansorkestern Höilands, numera frontfigur i gruppen Timemachine.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]