Jane Goodall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jane Goodall fotograferad 2004

Dame Jane Morris Goodall, DBE, född Valerie Jane Morris-Goodall den 3 april 1934 i London, är en brittisk primatolog, etolog och antropolog.

Som barn fick Jane en leksaksschimpans av sin mor. Den fick heta Jubilee eftersom den föreställde den första schimpans som fötts på London zoo med samma namn. Schimpansen var "hennes mest älskade ägodel och följde med henne alla hennes barndoms resor"[1].

Hon kom till Afrika första gången då hon besökte en väns farm i Kenya i slutet av 1950-talet. När hon sedan bestämde sig för att stanna kvar i Afrika kände hon att hon inte kunde stanna kvar hos sin vän som gäst, så hon började jobba på kontor.[1] Hon träffade Louis Leakey i Nairobi, och började jobba som sekreterare på Naturhistoriska museet där han var intendent. Hon fick senare följa med honom och hans fru, Mary Leakey, på en av deras resor till Olduvai och det motiverar henne att vidareutbilda sig.

Hon genomför en fyrtiofyraårig studie av schimpansers social- och familjemönster i Gombe Stream nationalpark i Tanzania. Ett av Goodalls största bidrag till primatologfältet är upptäckten av redskapsanvändning hos schimpanser. Hon fann att schimpanser petade med anpassade grenar i termithål. När hennes handledare Louis Leakey hörde talas om upptäckten sade han Nu måste vi omdefiniera redskap, omdefiniera människan eller acceptera schimpanser som människor.

Hon upptäckte även att schimpanser dödade och åt andra djur. Till dess, 1960, hade man trott att schimpanser var vegetarianer, med undantag för myrätande. Många förvånades över schimpansernas våldsamhet, att de även gav sig på och brutalt dödade sina egna.

Goodall namngav de individer hon studerade, något som inte var gängse metod på den tiden då man istället använde siffror. Hon utfodrade sina studieobjekt med bananer för att komma dem nära, något som på senare tid har kommit att bli kritiserat och somliga menar att det kan ha påverkat bland annat resultaten om schimpansers aggressivitet.

Jane Goodall promoverades till hedersdoktor till Carl von Linnés minne vid Uppsala universitets Linnépromotion den 26 maj 2007.[2]

2015 tilldelades Jane Goodall priset "The Fragile Rhino" och utmärkelsen "The Conservationist of the Year" av den svenska organisationen The Perfect World Foundation[3]

Externa länkar

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Goodall, Jane (på Engelska). In the shadow of man. ISBN 978-0-547-33416-5 
  2. ^ Pressmeddelande från Uppsala universitet Arkiverad 19 februari 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ ”Prisutdelning”. https://theperfectworldfoundation.org/dr-jane-goodall-the-conservationist-of-the-year-2015/. Läst 1 oktober 2016.