Jane Goodall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jane Goodall fotograferad 2004

Dame Jane Morris Goodall, DBE, född Valerie Jane Morris-Goodall den 3 april 1934 i London, är en brittisk primatolog, etolog och antropolog.

Hon genomför en fyrtiofyraårig studie av schimpansers social- och familjemönster i Gombe Stream nationalpark i Tanzania.

Ett av Goodalls största bidrag till primatologfältet är upptäckten av redskapsanvändning hos schimpanser. Hon fann att schimpanser petade med anpassade grenar i termithål. När hennes handledare Louis Leakey hörde talas om upptäckten sade han Nu måste vi omdefiniera redskap, omdefiniera människan eller acceptera schimpanser som människor.

Hon upptäckte även att schimpanser dödade och åt andra djur. Till dess, 1960, hade man trott att schimpanser var vegetarianer, med undantag för myrätande. Många förvånades över schimpansernas våldsamhet, att de även gav sig på och brutalt dödade sina egna.

Goodall namngav de individer hon studerade, något som inte var gängse metod på den tiden då man istället använde siffror. Hon utfodrade sina studieobjekt med bananer för att komma dem nära, något som på senare tid har kommit att bli kritiserat och somliga menar att det kan ha påverkat bland annat resultaten om schimpansers aggressivitet.

Jane Goodall promoverades till hedersdoktor till Carl von Linnés minne vid Uppsala universitets Linnépromotion den 26 maj 2007.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pressmeddelande från Uppsala universitet