Janine Melnitz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Janine Melnitz
Ghostbusters-rollfigur
Skapad avDan Aykroyd, Harold Ramis
Första framträdandeGhostbusters - Spökligan
Senaste framträdandeGhostbusters: The Video Game
SkådespelareAnnie Potts
RöstskådespelareThe Real Ghostbusters:
Laura Summer
Kath Soucie
Extreme Ghostbusters:
Pat Musick
Svensk dubbningThe Real Ghostbusters:
Louise Raeder
Anknytning
YrkeSekreterare, spökjägare
Information
ArtMänniska
KönKvinna
NationalitetAmerikan

Janine Melnitz är en fiktiv figur i berättelserna om Ghostbusters. Hon är Ghostbusters sekreterare och rådgivare.

Janine Melnitz tog anställning som sekreterare för att få ett jobb. Hon spelas i långfilmerna av Annie Potts. I enstaka avsnitt av The Real Ghostbusters har hon vid olika tillfällen tagit uppdraget att jaga spöken, några gånger i en uniform som ser ut som Peter Venkmans egen och en rosafärgad variant. Hon brukar vara kär i Egon Spengler och under TV-serien har hon haft olika frisyrer. Louise Raeder gör Janines röst i den svenska versionen. I den engelska dubbningen framförs den av Laura Summer och senare av Kath Soucie i Extreme Ghostbusters med Pat Musick som gör Janines röst.

Betydelse i Ghostbusters[redigera | redigera wikitext]

Vid ett flertal tillfällen har Janine varit tvungen att ta på sig Ghostbustersuniform samt använda ett Proton pack för att rädda övriga Ghostbusters när de fått problem. Janines första uniform är vit-rosa med röda armbågsskydd och knäskydd. I det avsnitt där Sandman får henne att somna så drömmer hon att hon är en Ghostbuster med det utseendet. I två avsnitt avslöjas att det är en version av Peters uniform med ljusblåa kanter. I alla övriga avsnitt där den visas från säsong 4 till säsong 7 bär hon en rosa uniform med ljusblå krage och ärmar. I avsnittet Janine Melnitz Ghostbuster från säsong 2 lånar hon en av Peter Venkmans uniformer. I avsnittet A Temporary Insanity av Extreme Ghostbusters lånar hon uniformen av Egon Spengler. I NOW-serien bär Janine en version av Egons uniform med gula kanter.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Janine har ofta en romantisk dragning till Egon Spengler. Detta visas tydligt i den första filmen och mer tydligt i den tecknade serien. I Ghostbusters 2 blir hon dock mer involverad med Louis Tully som blivit firmans advokat och finansiella rådgivare. Trots detta så behåller hon sin dragning till Egon genom The Real Ghostbusters, ända in i Extreme Ghostbusters. I avsnittet Janine's Genie då Janine stöter på en ond ande efter att ha tagit emot en besatt lampa, (ovetandes om att anden är ond) är en av hennes önskningar att Egon skall bli förälskad i henne. Vid ett tillfälle då hon kör Ecto-1 är Egons kommentar "Janine du är vacker när du kör". Effekten av hennes önskning försvinner senare när anden blir besegrad.

Egon och Janine delar en handfull ömma ögonblick under seriens gång, men Egons ibland stela sätt skapar alltid en barriär mellan dom.

Ghostbusters 1 och 2[redigera | redigera wikitext]

I Ghostbusters 2 ger Peter Venkman henne uppgiften att vara barnvakt åt Dana Barretts baby Oscar. Hon ber Louis Tully att vara barnvakt tillsammans med henne.

The Real Ghostbusters[redigera | redigera wikitext]

Janine är den yngsta dottern i en arbetarfamilj. Hennes föräldrar, syster, brorson och mormor bor i Canarsie (visas i avsnittet Janine's Day Off), men hon själv bor kvar i Brooklyn Heights, där hon växte upp. Hon tenderar att bära stora klumpiga smycken och (i de tidiga avsnitten) mini-kjol till arbetet.

År 1987 äger Janine en röd Volkswagen Beetle Cabriolet, som får allvarliga skador efter att Ghostbusters fått låna den i Beneath These Streets. I avsnittet Baby Spookums har hon en gul Renault 5 Le Car, det är inte säkert om detta är en lånebil eller hennes egen bil. I senare avsnitt har hon en rosa Beetle Cabriolet.

Hon har en skarp sarkastisk humor och det händer att hon skämtar om Ghostbusters, både direkt riktat till dem eller för sig själv. För det mesta kommer hon dock överens med Ray och Winston, men hon kan känna ett slags syskonrivalitet med Peter.

Säsong 3 av The Real Ghostbusters innebar flera ändringar: ny röstskådespelare, en ny karaktärsdesign och en mjukare personlighet.

I säsong 5 avsnittet Janine, You've Changed avslöjas att hennes förändring beror på hennes önskningar till en "makeoverus lotsabucks" (Namnet är troligen ett skämt riktat mot nätverket från J. Michael Straczynski), en demon som agerar ett slags magisk fe Gudmoder (som Janine själv kallar den). (Detta är ett av en handfull avsnitt som Straczysnki skrev som en tjänst till seriens producenter, då han inte kunde återvända på heltid på grund av andra arbeten han åtagit sig vid den tidpunkten) Som sådan använder varelsen Janines osäkerhet över sitt utseende, och hennes frustration då hon försöker få Egon på sin sida, och den använder magi för att förblinda Egon och Ghostbusters från att kunna se förändringarna. På så sätt blir Janine beroende av varelsen för att "förbättra" sitt utseende i hopp om att få Egons uppmärksamhet. Övriga Ghostbusters la inte märke till något tills Slimer visar dem bilder från deras fotoabum, som visar de plötsliga dramatiska förändringarna genom åren - som Winston uttrycker det "du kan inte lura en kamera". Det framkommer inte direkt men det är troligt att varelsens inflytande gjorde Janines beteende oberäkneligt och därmed förändrat hennes personlighet från uppkäftig till mer nedtonad kvinna.

Janine förvandlas nästan till en liknande version av samma varelse, hon får tillfälliga magiska krafter (som låter henne byta utseende när hon vill samt flera andra förmågor). Hon gör utfall mot Egon som försöker rädda henne eftersom han som hon ser det ignorerat henne. Och skyller sitt nuvarande tillstånd på honom för att han nästan aldrig erkänner hennes känslor. Hon visar frustration på världen i övrigt för att ha levt hela livet med kritik över sitt utseende. Egon stoppar till sist varelsens grepp om Janine genom att berätta att han och övriga Ghostbusters älskar henne. (Notera att NOW eller Marvel UK ignorerar förändringarna helt)

När Extreme Ghostbusters börjar så har Janine nästan helt fått tillbaks sitt utseende från före säsong 3. En teori är att allt eftersom tiden gick så försvann demonens effekt på Janines utseende och röst, så gradvis återgick hon till sitt naturliga utseende.

Janines karaktär ändrades efter förslag från rådgivare som ville ändra på Janines glasögon (som de ansåg kunde skrämma barn) och ändra på henne från en uppkäftig karaktär till en som mer var som en modersfigur till övriga Ghostbusters, då de tyckte att hon var för vass. Dessutom försvann hennes kraftiga Brooklyn/Bronx-accent med bytet av röstskådespelare. Detta och andra skäl var anledningen till att författaren J. Michael Straczynski slutade med The Real Ghostbusters.

Extreme Ghostbusters[redigera | redigera wikitext]

Utspelas 6 år efter sista avsnittet av The Real Ghostbusters, Janine har flyttat runt mellan olika jobb sedan Ghostbusters stängde 1991. Hon har flyttats ner från sitt tidigare jobb och har återvänt till sina studier på ett universitet i New York där hon gått flera (ej nämnda) kurser där dock en var om paranormala händelser. Hon återförenas med Egon för att hjälpa honom bilda ett nytt team.

TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Janine visas kort i Extreme Ghostbusters för Game Boy Color (som endast släpptes i Europa) samt i Extreme Ghostbusters spelet, Code Ecto-1 för Game Boy Advance. Det har tillkännagivits att Annie Potts är en av de skådespelare som kommer att finnas med i det nya Ghostbusters-spelet till alla nuvarande spelkonsoler. Hon medverkar även i Ghostbusters: The Video Game som släpptes 2009.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.